Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-29 03:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/high-fives-och-tomma-skapet-inget-extraledigt-annars-ryker-sommarlovet/

NYHETER

High fives och tömda skåp: ”Inget extraledigt, annars ryker sommarlovet”

Partille gymnasiums rektor Susanne Krook tillsammans med avgångseleverna Felix Schiöler, Shayan Emami och Pejman Asghari. Krook poängterade ansvaret med hemundervisningen, som inleds på torsdag.
Partille gymnasiums rektor Susanne Krook tillsammans med avgångseleverna Felix Schiöler, Shayan Emami och Pejman Asghari. Krook poängterade ansvaret med hemundervisningen, som inleds på torsdag. Foto: Lars Näslund

PARTILLE. ”Kom, vi har vår sista fysiklektion nu!”

Medan en tjej drar med sig klasskompisarna börjar en kille sjunga på Katrina and the Waves ”Walking on Sunshine”.

– Jo, det jublades en del, medges. Men sen insåg vi att vi inte blir lediga. Det blir vanliga lektioner fast på distans, säger Philip Karlefeldt i klass SA 18.

När DN kom till Partille gymnasium öster om Göteborg var statsminister Stefan Löfvens besked om corona-stängning av landets alla gymnasier bara en kvart gammalt, så nyheten spreds som bäst i uppehållsrummet.

I samma veva inledde rektorn Susanne Krook ett snabbinkallat möte med ledningsgruppen.

– Vi visste inget förrän statsministern talade i tv, så vi får vara snabbfotade, säger Krook – och trycker på punkt ett i informationen till eleverna:

– Detta är inget extralov, för då kommer sommarlovet att ryka. Risken är att hemundervisning kommer att drabba de svagaste eleverna, de får det tuffast. Men vi får ta ett ansvar och förhoppningsvis växa av det.

Partille gymnasiums skolledare Sofie Andrésen och rektorn Susanne Krook fick hålla blixtmöte med ledningsgruppen efter beskedet från regeringen.
Partille gymnasiums skolledare Sofie Andrésen och rektorn Susanne Krook fick hålla blixtmöte med ledningsgruppen efter beskedet från regeringen. Foto: Lars Näslund

Utan verktyg för hemundervisning är man förstås inte. Skolan har digitala plattformar där lektionsmaterial kan läggas upp och där hela klasser kan kommunicera.

– Där kan vi tala med varandra, hela klassen, och vi kan visa powerpoint- och keynotebilder enkelt medan vi berättar, säger läraren Magnus Garå.

Läs mer: Gymnasieskolor förbereds för stängning – ”Ger eleverna ett stort förtroende”

Det kommunala Partille gymnasium driver sex nationella program och introduktionsprogrammet. Som närmaste granne till klubben Sävehofs hemmaplan Partille Arena har man även nationell intagning till elever som satsar på handboll, därtill fotboll och bowling.

Partille gymnasium-eleven Philip Karlefeldt får hjälp av läraren Marcus Jigenheim öppna skåpet där kompisens datorladdare låg.
Partille gymnasium-eleven Philip Karlefeldt får hjälp av läraren Marcus Jigenheim öppna skåpet där kompisens datorladdare låg. Foto: Lars Näslund

Philip Karlefeldt och Axel Blidner är två av ”handbollseleverna”. När DN mötte dem fick Philip hjälp av Marcus Jigenhem, lärare och handbollsprofil, att öppna sitt skåp – nyckeln var glömd hemma.

– Jag har Axels datorladdare i mitt skåp, så nu när vi ska vara hemma från och med i morgon blev det lite akut att få upp skåpet, säger Philip Karlefeldt.

Med sig plockade han också med sig läroböckerna i matematik och italienska.

Här får Axel Blidner sin datorladdare medan Philip Karlefeldt plockar ut matte- och italienska-böckerna han behöver ta med hem. Båda killarna spelar handboll i IK Sävehof.
Här får Axel Blidner sin datorladdare medan Philip Karlefeldt plockar ut matte- och italienska-böckerna han behöver ta med hem. Båda killarna spelar handboll i IK Sävehof. Foto: Lars Näslund

Hur känns det här nu, att gå hem?

– Jag tycker nog att det ska bli lite intressant. Men också ovant att inte ha sina rutiner. Men vi kommer ju att ha skärmundervisning i stället. Och mer eget ansvar.

Är ni oroliga för viruset?

– Nej, inte jag. Det mest tråkiga är att våra matcher i handbollen ställs in, säger Axel Blidner, som berättar att morgonträningen genomfördes ”utan närkontakt”.

Katarina Wojciechowska och Yaqub Ahmed, båda elever på naturvetenskapliga programmet, förberedde sig för hemmastudier.
Katarina Wojciechowska och Yaqub Ahmed, båda elever på naturvetenskapliga programmet, förberedde sig för hemmastudier. Foto: Lars Näslund

Vid en annan skåplänga stod Katarina Wojciechowska och Yaqub Ahmed, båda naturelever.

– Jag tror att det är en bra sak att stänga, att vi inte sitter här. Spridningen sker nog snabbt annars i skolor, säger Katarina, som mest oroar sig för sina föräldrar, nära och kära.

Yaqub Ahmed säger att de fått hemuppgifter.

– Än vet vi inte så mycket hur det kommer att fungera. Men böckerna ska med hem i dag.

Rektorn Susanne Krook och skolledaren Sofie Andrésen gick efter ledningsmötet runt bland eleverna och poängterade det egna ansvaret. Stämningen bland eleverna föreföll samlad, om än lite nervig; hur kommer det att kännas att inte ha en skola att gå till på morgonen?

Rektorn Susanne Krook talar med avgångseleverna Felix Schiöler, Shayan Emami och Pejman Asghari om hur de måste hantera corona-stängningen.
Rektorn Susanne Krook talar med avgångseleverna Felix Schiöler, Shayan Emami och Pejman Asghari om hur de måste hantera corona-stängningen. Foto: Lars Näslund

– Vi genomför det regeringen sagt. Prio 1 är att säkerställa undervisningen, säger rektor Susanne Krook.

Till avgångsklasserna har man varit särskilt tydliga med att de måste sköta dessa hemmaveckor, för att klara slutbetygen.

– Vi sätter också in extra tekniksupport så att ingen ska behöva fastna med datorer och program.

Det hon och Sofie Andresen mest bekymrar sig för är de elever som har Partille gymnasium som sin trygghet i en kanske stökig hemmatillvaro.

– För många är det det roligaste de vet att komma hit, det är en betydelsefull miljö med relationer till vuxna. Därför säger vi också att lokalerna är öppna, man kan komma hit och få stöd om man behöver.

Skolledaren Sofie Andrésen säger ”i krissammanhang stärker det här också”.

– Det rustar oss för den okända framtiden.

Läs mer om vad som händer i Västsverige.

Ämnen i artikeln

Göteborg
Partille
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt