Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Nyheter

Hon har levt 16 år i Sverige utan uppehållstillstånd

Other: Alexander Mahmoud

61-åriga Leili Mehtar Abbasi ägnar nästan hela sin vakna tid åt att oroa sig över för att bli gripen.

Hon har levt i Sverige i 16 år utan tillstånd.

Efter att ha avvikit från två utvisningsbeslut ska hon i vår söka asyl för tredje gången.

– Jag kan inte ens föreställa mig vad jag skulle kunna göra om jag fick uppehållstillstånd. Rädslan har tagit över allt, säger hon.

Det är i den enkelt inredda lägenheten i ett mindre bostadsområde i norra Sverige som 61-åriga Leili Mehtar Abbasi tillbringar nästan all sin vakna tid. Hon sitter i den svarta skinnsoffan med händerna knäppta i knät. 

Hon en är en av dem som sökt asyl flera gånger och under tiden hållit sig gömd i Sverige. De senaste fyra åren har drygt 800 personer över 55 år försvunnit efter utvisiningsbeslut. 

Leili Mehtar Abbasi kom till Sverige från Iran i september 2000. I Sverige fanns hennes syster och planen var att sönerna skulle komma efter. De levde gömda i Iran på grund av sitt politiska engagemang. Ett år senare hade 22-åriga Reza och hans 19-åriga lillebror tagit sig till sin mamma och familjen sökte asyl. Ganska snart fick de nej på sin ansökan. Hon upplevde det som att hela världen rasade samman. Hon upplevde det som omöjligt att åka tillbaka till Iran.

– Jag ville bara stanna i Sverige.

Varför då?

– För att mina söner var här och de kunde inte åka tillbaka. 

Foto: Alexander Mahmoud

Leili Mehtar Abbasi pratar inte så mycket svenska och vänder sig ofta mot Reza som hjälper till att tolka. Han fortsätter berätta.

– Vi hyrde en lägenhet svart och jag och min bror började jobba. Jag i en kiosk i innerstan och min bror på en restaurang i samma område. 

Läs mer: Daria, 20: Vi kan inte åka tillbaka till Ryssland

Under tiden var Leili Mehtar Abbasi hemma i lägenheten. Hennes oro gällde inte minst sönerna.

– Jag var rädd för att jag skulle bli gripen och att mina söner inte skulle bli informerade, att vi separerades. Att en dag skulle jag plötsligt vara borta. 

Efter fyra år preskriberas ett utvisningsbeslut. I Leili Mehtar Abbasis fall fick hon ett återreseförbud på två år - då förlängs preskriptionstiden så länge som återreseförbudet varar. Hon höll sig gömd de sex åren och ytterligare några till, övervägde att söka asyl igen, men valde att låta bli. Sönerna fick uppehållstillstånd på grund av arbete. 

Sedan fick Leili Mehtar Abbasis bröstcancer. Detta var före 2013, då asylsökande och personer som vistades utan tillstånd i landet endast hade rätt till akutvård.

– Hon behövde opereras. Men hjälporganisationerna var fantastiska och såg till så att mamma kunde få vård, säger Reza. 

Leili Mehtar Abbasis fick cellgifter och strålbehandling och tillfrisknade så småningom. Men psykiskt var det svårt att komma tillbaka. Hon ville helst inte lämna lägenheten och det kunde gå fem dagar utan att hon gick ut. 

2014 lämnade hon in sin andra asylansökan. Även denna gång fick hon avslag. Den här gången funderade Leili Mehtar Abbasi inte särskilt mycket när hon bestämde sig för att inte följa utvisningsbeslutet utan fortsatte sitt liv ungefär som tidigare - i den lilla lägenheten, försörjd av sina söner.

Foto: Alexander Mahmoud

Den här dagen började klockan sju på morgonen för Leili Mehtar Abbasi.

– Jag åt frukost. Städade. Lagade mat. Sedan åkte jag till centralen för en demonstration mot styret i Iran. 

I den mån hon orkar håller hon liv i sitt politiska engagemang, mycket på sociala medier. Enligt henne gör hennes politiska engagemang det omöjligt för henne att återvända till Iran.

Läs mer: Många söker asyl upprepade gånger 

Reza vet att hans mamma är tillbakadragen, det har hon alltid varit. Men det har varit smärtsamt att se hur hon förändrats under de 17 åren i Sverige. Sönerna har ordnat med psykologhjälp, utan framgång. Reza upplever att hans mamma inte längre är riktigt närvarande.

– Jag tror det har varit svårt i intervjuerna med Migrationsverket också den senaste gången hon sökte. De frågar en sak, men hon svarar inte riktigt på det.

Leili Mehtar Abbasi kommer att söka asyl för tredje gången när hennes utvisningsbeslut preskriberas i maj. Men efter 16 år som gömd i Sverige har hon svårt att föreställa sig hur ett liv med uppehållstillstånd skulle se ut. Hon tror att hon skulle känna ett lugn.

– Jag vill att de ska ge mig uppehållstillstånd - räcker inte 16 år så här? Om jag får det så har jag ett kort att visa om jag behöver något eller om jag ska till läkaren. Jag kommer inte att gripas.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.