Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-14 18:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/hultqvist-s-orimlig-kritik-vi-satsar-enorma-belopp/

Nyheter

Hultqvist (S): Orimlig kritik, vi satsar enorma belopp

Försvarsminister Peter Hultqvist (S). Foto: Magnus Hallgren

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) slår tillbaka mot kritiken från moderatledaren Ulf Kristersson om urholkade satsningar på försvaret. ”Vi går in med enorma belopp till försvaret”, säger ministern som tycker kritiken är orimlig. 

Ministern reagerar på att Ulf Kristersson kritiserat att de satsningar som Försvarsberedningen föreslagit nu riskerar att urholkas.

Kristersson anser att detta var ”dumt och dåligt”. Han sade till DN att regeringen ”låtsas att man gör något, och sedan inte har finansiering till det”. Peter Hultqvist svarar:

– Det är enorma belopp vi går in med, på betydligt högre nivåer än det någonsin var under den borgerliga tiden. Så jag tänker inte ta någon kritik om att det här är en fiktiv historia, för det är det verkligen inte. Vi har gjort mycket och är beredda att göra betydligt mer framöver. Så den typen av kritik tycker jag inte är rimlig, säger Peter Hultqvist. 

Diskussionen gäller att Finansdepartementet inte värdesäkrar tillskotten till Försvarsmakten. Effekten blir att tillskotten blir nästan fyra miljarder kronor lägre fram till 2025 än vad Försvarsberedningen och Försvarsmakten räknat med. 

Men enligt Hultqvist har regeringen endast följt den praxis som finns i regeringskansliet. Den är enligt honom densamma som under den borgerliga regeringen.

Försvarsministern vill inte i dag svara på frågor om ekonomin, utan han hänvisar till att Försvarsmakten och Försvarets Materielverk den 15 november ska redovisa hur Försvarsberedningens förslag ska kunna genomföras.

– Det här är någonting man naturligtvis får titta på efter den 15 november. Hur ser effekterna ut på olika områden? Förmodligen kommer det att finns det fler saker som vi också måste titta på också, säger Peter Hultqvist.

– Remissen till myndigheterna är en realitet. Vi måste se på tidsramarna, ekonomin, genomförbarheten och organisationens förmåga att göra olika saker.  Vi får se vad de kommer fram till innan vi blir alltför tillspetsade i den politiska debatten. 

– Så jag har en rätt så ödmjuk inställning till den här processen. Vi får återkomma när vi har alla kort på bordet, understryker försvarsministern som då ska informera alla riskdagens partier.

De omdebatterade tillskotten som är de som Försvarsberedningen föreslog och som S, MP, C och L enades om i augusti. Om även andra partier, som exempelvis Moderaterna, ska förhandla med regeringen inför riksdagens försvarsbeslut 2020 är oklart.

– Den fortsatta processen vill jag inte föregripa. Men jag är intresserad av så breda uppgörelser som möjligt, säger Peter Hultqvist.

Läs mer: M reagerar på urholkningen: Dum och dålig

C och L gick med på kraven som kan urholka anslagen  

Satsning på försvaret kan urholkas med nästan fyra miljarder