Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Nyheter

Hundratals registrerade får ersättning från staten

Justitekanslern har hittills beslutat om totalt 2,6 miljoner kronor i skadestånd till personer som registrerats av Skånepolisen. Drygt 520 personer har hittills fått pengar från polisen och varje dag vänder sig ytterligare ett 20-tal personer till JK med krav på skadestånd.

Sedan DN avslöjade Skånepolisens olagliga register har drygt 1.900 personer vänt sig till Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden (SIN) för att få reda på om de är med i registret.

– Vi drunknar i ärenden här, säger enhetschefen Patrik Skogh på SIN.

I går lämnade SIN över ytterligare drygt 150 ärenden till Justitiekanslern som i maj beslutade att alla registrerade skulle få en ersättning på 5.000 kronor. Alla ärenden lämnas inte över eftersom en del av de som vänder sig till SIN inte är registrerade.

Det höga trycket har gjort att SIN tvingat avvakta med sina andra uppdrag – som granskningen av de andra polismyndigheternas registerverksamhet.

– Vi har fått skjuta på allt till efter sommaren. Vanligtvis har vi kanske 200 ärenden på ett år, nu är det nästan 2000 på ett halvår, säger Patrik Skogh.

Många vänder sig också direkt till Justitiekanslern efter att ha fått det bekräftat från polismyndigheten att de är med i registret.

– Med de senaste ärendena från SIN är vi uppe i ungefär 900 ärenden. Det är lite osäkert eftersom det varje dag strömmar in 20 till 30 nya ärenden till oss, säger handläggaren Thomas Hedstrand på JK.

De som vände sig till JK i maj har redan börjat få sitt skadestånd utbetalt från polisen.

– Vi har hittills fattat beslut om ersättning i drygt 520 ärenden, sedan tar det lite tid innan pengarna faktiskt kommer från polisen men de vi har varit i kontakt med verkar nöjda med handläggningen, säger Thomas Hedstrand.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.