Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Nyheter

Idag tar jordens resurser slut

Regnskog skövlas i Brasilien.
Regnskog skövlas i Brasilien. Foto: Alberto Cesar/AP

Från och med i dag och året ut lever vi på lånat naturkapital. Det anser organisationen Global Footprint Network som varje år räknar ut hur snabbt vi konsumerar jordens resurser i förhållande till hur snabbt förnyas.

Dagen då resurserna, enligt organisationen, tar slut kallas för Overshoot day. Den dagen kommer tidigare på året för varje år som går. Dagen har flyttats från slutet av september till början av augusti på 15 år.

– En av orsakerna till det är att allt fler människor skaffar sig energi och materialintensiva livsstilar. Fler har råd att leva som vi i Sverige, helt enkel, säger Carina Borgström Hansson, expert på biologiska avtryck på Världsnaturfonden som samarbetar med organisationen Global Footprint Network.

En minskning av koldioxidutsläppen genom satsningar på förnybar energi samt en rejäl beteendeförändring, är vad som krävs för att vända trenden, tror Carina Borgström Hansson.

Vad kan man som privatperson göra om man vill bidra till en bättre miljö?

– Vi brukar utgå från fyra B:n: bilen, biffen, bostaden och börsen. Bilen står för transporter, att man kan cykla och åka tåg i stället för att  åka bil och flyga. Biffen står för att man kan äta mer vegetariskt. Bostaden handlar om att se över elen och värmen i sitt boende och när det gäller börsen kan man exempelvis se över vilka fonder man sparar i. Nästan alla har ett pensionssparande och ett telefonsamtal till banken för att se att de fonder man sparar i stöttar förnybar energi istället för fossila bränslen kan göra skillnad.

Trots den negativa trenden, sett till hur snabbt vi gör av med naturens resurser i förhållande till hur lång tid det tar för dem att förnyas, ser Världsnaturfonden positivt på framtiden.

– FN:s klimatavtal som slöts i Paris förra året innebär förhoppningsvis spiken i kistan för de fossila bränslena. Men det brådskar med konkreta åtgärder för att nå det gemensamma målet att ställa om till 100 procent förnybart, säger Carina Borgström Hansson.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.