Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Nyheter

Ingrid Hedström: Fanatiker på väg att få ansvaret för EU:s hälsofrågor

Här kommer en varning till Sveriges kvinnor. En fanatisk motståndare till abort och skilsmässa är på väg till Bryssel för att ta plats i EU-kommissionen – som ansvarig för hälsofrågor!

Det bådar inte gott för EU:s framtida insatser för kvinnors reproduktiva hälsa, i Europa och i världen.

Tonio Borg är namnet, lägg det på minnet. Maltas regering har nominerat honom till att bli landets nya EU-kommissionär, och EU-kommissionens ordförande Barroso har bestämt att han ska ta över hälsoportföljen från sin hastigt avhoppade företrädare John Dalli.

Men ett sus av oro, för att inte säga en kollektiv skrämselhicka, börjar anas i Europa i takt med att Tonio Borgs meritlista blir känd.

Vi kan börja med abortfrågan. Malta har redan ett av Europas mest stenhårda abortförbud med fängelsestraff på upp till tre år, både för kvinnor som gör abort och för läkare som utför dem. Men det räcker inte, anser Tonio Borg, som personligen gått i spetsen för en kampanj för att göra abortförbudet ännu mer stenhårt och oåterkalleligt genom att skriva in det i Maltas grundlag.

Också på andra områden har den tilltänkte EU-kommissionären utmärkt sig med sin militant ultrakonservativa hållning. Ända till 2011 hade Malta (tillsammans med Vatikanstaten och Filippinerna) totalförbud mot skilsmässa. Efter en folkomröstning förra året blev det till sist möjligt att skilja sig även på Malta. Fast Tonio Borg brydde sig inte om folkviljan. Han röstade nej till den nya skilsmässolagen trots att folkomröstningen sagt ja.

Att hans hållning i hbt-frågor lämnar en del övrigt att önska behöver knappast sägas. Hans ”öppet homofoba” ståndpunkter är väl kända, skriver maltesisk press. De manifesterades senast i en parlamentsdebatt där han energiskt invände mot förslag att ge samkönade par tillgång till samma sociala förmåner som andra familjer.

Och när Tonio Borg var inrikesminister med ansvar för flyktingfrågor fick han vass kritik från FN:s flyktingorgan liksom från Europarådet och Amnesty för inhuman behandling av asylsökande. Inte minst när Malta 2002 returnerade 230 eritreanska flyktingar till hemlandet där de fängslades och torterades.

Ja, det är ett snabbporträtt av mannen som är tänkt att få ansvar för Europas hälsofrågor.

Även i hans hemland höjs kritiska röster mot nomineringen. Okej, Malta är ett konservativt land, men inte fullt så konservativt. Tonio Borg är, skriver krönikören Raphael Vassallo i Malta Today, ”den minst progressiva och liberala kandidat Malta över huvud taget kunnat gräva fram ur sin samling av inkrökta, malätna konservativa politiker”.

Fast innan Borg kan ta plats i kommissionen ska han grillas av de folkvalda i EU-parlamentet. Den 13 november hålls en offentlig utskottsutfrågning, veckan därpå plenaromröstning.

Och för åtta år sedan sade EU-parlamentet nej till påvevännen Rocco Buttiglione, en tilltänkt kommissionär med åsikter som liknade Tonio Borgs.

Så den 13 november följer jag utfrågningen på datorn – och håller tummarna hårt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.