Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Nyheter

Ingrid Hedström: Vi gör klokt i att hålla ett vakande öga på Tonio Borg

Häromveckan dog den 31-åriga tandläkaren Savita Halappanavar i Galway i Irland av blodförgiftning sedan sjukhuspersonalen med hänvisning till irländsk abortlag vägrat ta bort det döende fostret i hennes livmoder förrän hon var så illa däran att hennes liv inte gick att rädda.

Den här veckan röstar EU-parlamentet om Tonio Borg, den maltesiske politikern och hängivne abortmotståndaren som kandiderar till posten som EU:s kommissionär för hälsofrågor.

Han kommer sannolikt att få grönt ljus. Parlamentets två stora partier vill få saken ur världen, och Tonio Borg gjorde en slipad och elegant prestation i förra veckans utskottsutfrågning. Han förklarade med leende charm att han visserligen stod fast vid sina konservativa åsikter om abort och homosexualitet, men att de inte alls skulle influera hans insatser på posten som EU-kommissionär. Där ska han följa EU:s regelverk och bekämpa all slags diskriminering.

Abortlagstiftning, påpekade han, är en fråga där medlems­länderna bestämmer själva och EU inte har något att säga till om.

Jodå, det är i princip korrekt.

Men ståndpunkter från enskilda länders politiker och regeringar påverkar ändå hur EU agerar i världen när det gäller den rätt till säkra och ofarliga aborter som kan vara livsavgörande för kvinnor, inte minst i tredje världen.

Och där har Tonio Borgs maltesiska regering verkligen utmärkt sig.

I mars 2008 hölls ett möte i CSW, FN:s särskilda kvinnoutskott, i New York. Låt mig citera Interim, en kanadensisk tidskrift för abortmotståndare, som jublande konstaterade att Maltas insats bidrog till att mötet blev en seger för abortmotståndet:

”Samantha Singson från det katolska Institutet för familjen och mänskliga rättigheter lovordade Polens, Irlands, Maltas, El Salvadors, Syriens, Irans, Pakistans, ­Vatikanstatens och USA:s regeringar för deras insatser och framgångar när det gällde att garantera att termen ’sexuella och reproduktiva rättigheter’ inte kom med i slutdokumentet. Det är speciellt värt att notera att Maltas delegation under hela CSW-mötet öppet opponerade mot resten av EU.”

När Tonio Borg fick en fråga om den FN-insatsen gled han undan och undvek att svara.

Men naturligtvis påverkar politikers åsikter i politiska frågor hur de agerar. Att vara EU-kommissionär är inte en fråga om att bara följa regler, ungefär som att stå vid ett löpande band. En kommissionär initierar lagstiftning, drar i gång program, driver kampanjer – eller låter aktivt bli att göra det.

Savita Halappanavars tragiska död mitt ibland oss, mitt i ett EU-land, är en brutal påminnelse om vad som står på spel. I tre dagar låg hon i plågor på sjukhuset medan det redan döende fostret förgiftade hennes kropp och läkarna sade att de inget kunde göra. Dessutom dör varje år tiotusentals och skadas miljontals kvinnor för livet av ­illegala aborter.

Tonio Borg må ha rätt till sin åsikt. Men vi som inte delar den har både rätt och skyldighet att i fortsättningen hålla ett skarpt vakande öga på vad han kommer att uträtta som EU:s hälsokommissionär.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.