Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-15 11:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/innerstaden-i-goteborg-krisar-alliansen-svarar-med-langre-p-tid-kvallsoppet-och-uteserveringar-pa-vintern/

Nyheter

Innerstaden i Göteborg krisar – Alliansen svarar med längre p-tid, kvällsöppet och uteserveringar på vintern

På måndagen presenterade Alliansen i Göteborg en del av budgeten. Fr v Helene Odenjung, L, Axel Josefson, M, Elisabet Lann, Kd och Naod Habtemichael, C. Foto: Lars Näslund

Innerstaden i Göteborg krisar under trafikbekymmer, ökad e-handel och oro för stök och våld. Allianspartierna föreslår nu längre parkeringstider, food trucks på fler platser, särskilda kvällsöppna dagar och uteserveringar året runt. 

Först nästa fredag publicerar Alliansen i Göteborg, som sedan valet styr i minoritet, budgeten för 2020 i sin helhet. Men på måndagen bjöd kvartetten in till pressträff för ett sorts smakprov.

Platsen var Magasinsgatan och det lilla torget där just food trucks varit en del av stadsbilden de senaste åren. Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna presenterade var och en sin del i det man vill beskriva som ett paket för att stötta upp innerstaden. 

– Vi har i flera träffar med inte minst handlarna hört hur de signalerar att de har det mycket tufft, vi vill agera på det, sa Moderaternas Axel Josefson, tillika kommunstyrelsens ordförande.

Han säger att Alliansen nu ska driva det förslag som kvartetten även drev i valrörelsen, att förlänga den så kallade tiominutersparkeringen till en halvtimme

– Det ska underlätta för handlarna och vara till glädje för invånarna, sa Josefson.

Han lanserade även en idé han tagit med sig från sina år i Nederländerna.

– Vi tycker att det vore roligt att skapa en handels- och kulturkväll i veckan eller månaden då alla går samman med förlängda öppettider. 

Food trucks finns sedan länge på Magasinsgatan i Göteborg. Foto: Lars Näslund

Centerpartiets kommunalråd Naod Habtemichael talade för delen i budgetpaketet som handlar om uteserveringar och food trucks. 

– Restaurangen här intill Hello Monkey, tog ner uteserveringen för en vecka sedan. Vi vill se över regelverket och tillåta bygglovspliktiga uteserveringar året runt. Vi vill också se fler platser där food trucks kan ställas upp. 

Liberalernas Helene Odenjung tryckte på kommunens möjligheter att underlätta för fler sommarjobb och praktikplatser, inte minst inom turism-, restaurang- och kultursektorn. 

– Vi vill ge ett uppdrag till kommunen om att bredda våra sommarjobb till fler platser. Många får ju sitt första jobb just i den här sektorn. Vi vill även underlätta för näringslivet självt att erbjuda både praktik, sommarjobb och lärlingsplatser. 

Kristdemokraternas kommunalråd Elisabet Lann talade under pressträffen om Alliansens önskan om fler ordningsvakter i centrum, en fråga som nu avgörs i en rättstvist. 

– Det är ett problem för innerstaden att folk känner sig otrygga. Vi kan ju se hur det kan vara, som vid Julstaden, då det skapas en positiv känsla med mycket folk som är ute och rör sig.