Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Nyheter

Inspelning sägs visa att rebeller gömmer svarta lådor

Ukraina anklagade på söndagen de proryska separatisterna för att gömma bevis på att det var en rysk missil som sköt ner det malaysiska flygplanet MH17. De hävdar att de har en bandupptagning som visar detta, skriver Wall Street Journal.

Anklagelsen från Ukraina kom just efter att Alexander Borodaj, ledaren för den självutnämnda ”folkrepubliken Donetsk”, meddelat att de funnit vad som verkar vara det kraschade flygets färdskrivare, de så kallade svarta lådorna.

De avlyssnade samtalen, som Ukrainas säkerhetsråd hävdar ska ha ägt rum i fredags kväll, antyder att Moskva har gett order till rebellerna att ta hand om färdskrivarna innan utredarna från Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, Osse, fick tillgång till platsen, uppger Wall Street Journal.

I en av bandupptagningarna ska en person flera gånger ha upprepat att färdskrivarna, som utredare tror kan innehålla viktig information om vad som fick planet att störta, ”inte kommer i händerna på främlingar; alla de som kommer hit, Osse och alla andra”.

– Moskva frågar var lådorna är. Vi måste ta reda på det snart, ska en rebell höras säga på inspelningen.

Ukrainas säkerhetsråd hävdar att den som pratar är rebelledaren Alexander Khodakovsky. Han ska ha ringt flera samtal till rebeller som var involverade i sökandet under fredag kväll och natt.

– Våra kamrater uppifrån är väldigt intresserade av ödet för de svarta lådorna. Jag menar att Moskva… garantera att allt som hittas inte lämnas i händerna på främlingar, ska han ha sagt i en av inspelningarna.

Rebellerna hävdar dock att de inte alls undanhåller något.

– Vi ser de svarta lådorna som väldigt viktiga för en objektiv utredning och hoppas att Osse kommer att hitta dem, säger Alan Manaey från separatiströrelsen enligt Wall Street Journal.

Tidigare under söndagen sade Alexander Borodaj att lådorna förvaras i Donetsk och att de är villiga att lämna över dem till internationella flygexperter, men inte till Ukraina.

– Vi är inte teknikexperter, ingen av oss har sett en svart låda tidigare. Vi antar att det vi hittat är de svarta lådorna, sa han då.

Färdskrivarna registrerar tekniska data och skulle kunna ge utredarna möjlighet att höra vad som sades i cockpit innan planet kraschade.

Ukraina har redan tidigare släppt vad de hävdar är inspelningar som visar att det var rebeller som sköt ner planet. På söndagen meddelade USA att de hade analyserat vissa av inspelningarna och kommit fram till att de var autentiska.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.