Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-21 22:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/irritation-bland-pendlare-efter-nya-granskontroller/

Nyheter

Irritation bland pendlare efter nya gränskontroller

Foto: Anders Hansson

MALMÖ/KÖPENHAMN. Den danska regeringens beslut att införa gränskontroller mot Sverige möts av irritation bland de tusentals pendlare som dagligen reser över Öresund.

– De tror att de ska stoppa kriminella. Men de enda som kommer att stoppas är pendlarna, säger Ture Ertmann från pendlarklubben Kystbanen.

Som en del av ett stort åtgärdspaket mot den grova kriminaliteten vill den danska regeringen införa gränskontroller mot Sverige från och med den 12 november. Det meddelade den danska justitieministern Nick Hækkerup på en presskonferens på torsdagsmorgonen.  

– Insatsen vid gränsen är ett helt centralt element för att stärka tryggheten i det offentliga rummet. Vi accepterar inte att kriminella gäng placerar ut bomber eller skjuter på gatan, sade justitieministern.

Han hänvisade flera gånger till ett par grova brott under sommaren där svenskar misstänks ligga bakom, bland annat ett sprängdåd mot skattemyndigheten i Köpenhamn. Han underströk att insatsen kommer att riktas mot organiserade kriminella och att vanliga resenärer ska störas så lite som möjligt. 

Pendlarklubben Kystebanens Ture Ertmann Foto: Anders Hansson

Det ger Ture Ertmann inte mycket för. Han är representant för pendlarklubben Kystbanen med fyratusen medlemmar som dagligen reser mellan Sverige och Danmark via Öresundsbron. 

– Kriminella har väl också pass och körkort att visa upp vid sådana kontroller? Det kommer knappast att hindra dem från att ta sig över till Danmark, säger han och fortsätter: 

– Det blir vi pendlare som får ta smällen. Värst är osäkerheten, att inte veta när man kommer hem från jobbet eller om man hinner hem till hämtningen på skolan, säger han. 

Ture Ertmann har pendlat mellan hemmet i Malmö och jobbet i Danmark i åtta år och anser att grannländerna borde samarbeta mer. 

– Nu gick den danska regeringen ut och sa att man vill fokusera på den gränsöverskridande kriminaliteten. Men har man pratat med Sverige om det? Nej. Samma med Skånetrafiken och DSB (danskt järnvägsföretag, red.anm), och svenska och danska tullen. De samarbetar inte heller, säger han. 

Enligt den danska regeringen ska gränskontrollerna ske sporadiskt ett par gånger i veckan. Det är dock inte klart exakt var de ska genomföras. 

Manjuka Dilanka anser att det kommer bli hemskt för pendlare. Foto: Anders Hansson

– Jag hoppas verkligen att det blir ombord på tågen medan de kör, så att resan inte fördröjs. Redan i dag står vi ju stilla i Hyllie när svenska gränspolisen ska kolla våra pass. Blir det ytterligare förseningar kanske jag inte hinner med min anslutningsbuss när jag jobbar kväll. Det kommer att bli hemskt för oss pendlare, säger Manjuka Dilanka när DN träffar honom på tågstationen Triangeln i Malmö. 

Det har gått snart fyra år sedan Sverige införde gränskontroller mot Danmark i november 2015 i samband med den stora flyktingkrisen i Europa. Kontrollerna blev en stor omställning för många av Öresundspendlarna, som efter många år av fri rörlighet över gränsen plötsligt fick vänja sig både vid längre restider och att bära med sig sina pass. 

Racharin Wethwong jobbar som barista på Köpenhamns flygplats. Foto: Anders Hansson

Racharin Wethwong jobbar som barista på en kaffebar på Köpenhamns flygplats Kastrup.

– Id-kontroller för att upptäcka kriminella? Det låter inte så smart. Även kriminella har pass, de kan se hur snälla och förnuftiga ut som helst.

Anneli Leskinen Andersson bor utanför Trelleborg och har pendlat till jobbet i Köpenhamn sedan början av 2000-talet. Hon berättar att situationen var som värst under en period då det utöver de inre gränskontrollerna även infördes id-kontroller på Kastrup.

– Då fick man hoppa av tåget, gå ned till en annan perrong och visa sitt pass innan man satte sig på ett nytt tåg. Tågen var försenade, det var mycket folk och stämningen var väldigt irriterad. Så hoppas jag inte att det blir igen, säger hon. 

Anneli Leskinen Andersson. Foto: Anders Hansson

Läs mer: Därför krävs nu pass i ”gränslösa” EU