Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Nyheter

Israel kallar hem sin ambassadör

Israels ambassad på i Nobelparken i Stockholm.
Israels ambassad på i Nobelparken i Stockholm. Foto: Anders Wiklund/TT

Israel kallar hem sin ambassadör i Sverige i protest mot att Sverige erkänner Palestina.

Israels utrikesminister Avigdor Liberman överväger att permanent ta hem ambassadören från sin post. Det skulle betyda en nedgradering av de diplomatiska relationerna mellan Sverige och Israel, uppger tidningen Haaretz, och hänvisar till en tjänsteman på israeliska UD.

– Detta återspeglar verkligen vår irritation och förtret över detta kontraproduktiva beslut som inte bidrar till en återgång till (freds)förhandlingar, säger Emmanuel Nachshon, talesperson vid israeliska UD, till nyhetsbyrån AFP.

Ambassadören Isaac Bachman har kallats hem för konsultationer, som det heter på diplomatspråk. Bachman har varit ambassadör i Stockholm sedan 2012. I en intervju med Expressen förklarar ambassadören varför han kallas hem.

– Vi känner ett starkt missnöje med den svenska åtgärden att erkänna en palestinsk stat. Det är det första den nya svenska regeringen gör inom utrikespolitiken överhuvudtaget, så vi är oroade över vad som ska ske i framtiden, säger Isaac Bachman till tidningen.

Han fortsätter:

– Ibland måste man sätta ned foten och uttrycka sin åsikt skarpt. Det här är ett sådant fall. Vi vill inte bli osams eller bryta förbindelser, men vi är mycket missnöjda, säger Bachman till Expressen.

Tidigare på torsdagen kallade Avigdor Liberman det svenska beslutet för ett "olyckligt beslut som stärker extremisterna". Den enda vägen för att nå ett fredsavtal med palestinierna är genom förhandlingar, och den här typen av steg bara stärker palestiniernas orealistiska krav och försvårar möjligheterna att nå en överenskommelse, enligt Liberman.

– Det är verkligen inte bra att den svenska regeringen valt att använda åtgärder som gör mycket skada utan att ha några fördelar. Sverige måste inse att relationerna i Mellanöstern är mer komplicerade än att montera ihop Ikeamöbler, sade Liberman bland annat, rapporterar Jerusalem Post.

I en artikel på DN Debatt den 8 oktober skrev Avigdor Liberman att ensidiga svenska åtgärder inte löser något i konflikten.

"Detta besked är inte ämnat som en reell lösning på ett utrikespolitiskt problem. Syftet tycks i stället vara att blidka vissa delar av den allmänna opinionen i Sverige. Det är beklagligt att inrikespolitiska hänsyn får bestämma en kontraproduktiv och ansvarslös utrikespolitik," skrev Liberman bland annat.

Den hemkallade Sverige-ambassadören Bachman tror på en snar återgång till normalläget mellan Sverige och Israel.

– Förbindelserna mellan våra länder är tillräckligt goda för att vi ska kunna övervinna också det här. Jag tror båda sidors avsikt är att allt snart ska återgå till det normala, säger han.

Bachman säger vidare till tidningen att han, liksom utrikesministern Liberman, är oroad över ett par ministrar i den svenska regeringen som de uppfattar som våldsamt anti-israeliska: bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) och utbildningsminister Gustav Fridolin (MP).

Memet Kaplan deltog i flottiljen Ship to Gaza 2010 och Fridolin greps av israelisk militär på Västbanken 2003 under en protest mot en mur som israelerna byggde.

– Jag känner djupt obehag över att två svenska ministrar har ett förflutet som innehåller provokativ och till och med olaglig verksamhet riktad mot Israel. Jag är oroad både över deras provokativa agerande och över att de uttalar sig mycket skarpt mot oss, säger Isaac Bachman till Expressen.

Sveriges utrikesminister Margot Wallström skriver i ett epostsvar till DN att hon ”har respekt för kritiken” och var medveten om att Israel skulle komma att vara kritiskt mot beslutet.

På vilket sätt menar du att detta bidrar till att skapa fred i Mellanöstern?

”Syftet med Sveriges erkännande är att bidra till målet att Israel och Palestina kan leva sida vid sida i fredlig samexistens. Vi vill tillföra ny dynamik till en avstannad fredsprocess genom att göra parterna lite mindre ojämlika.”

Wallström tror dock, liksom Isaac Bachman, att relationerna mellan de båda länderna kommer att normaliseras:

”Det händer att ambassadörer kallas hem för konsultationer. Det är en del av den diplomatiska verktygslådan och jag är övertygad om att vi har ett gemensamt intresse av att upprätthålla och stärka våra goda bilaterala förbindelser.”

Wallström skriver också att hon ser också fram emot att träffa sin israeliske kollega och att de ”talades vid efter tillkännagivandet i regeringsförklaringen”.

Wallström skrev i dag, torsdag, på DN Debatt, att hon anser att det är motiverat att erkänna Palestina, eftersom det enligt henne finns såväl ett territorium som en befolkning och en regering.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.