Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Nyheter

Israel kallar upp ambassadör efter uttalande av Wallström

Margot Wallström.
Margot Wallström. Foto: Henrik Montgomery/TT

Israels utrikesdepartement har kallat upp Sveriges ambassadör i Israel, Carl Magnus Nesser, med anledning av ett uttalande av utrikesminister Margot Wallström som Israel tolkar som att hon länkar konflikten mellan Israel och Palestina till terrordåden i Paris.

Kritiken kommer efter en intervju som nyhetsankaret Claes Elfsberg gjorde med Wallström i lördags där Elfsberg frågade:

– Hur orolig är du för radikaliseringen av unga människor i Sverige som strider för IS?

–Ja, det är klart att vi har anledning att oroas inte bara i Sverige utan runt om i världen för att det är så många som radikaliseras. Och man kommer tillbaka till situationer som den i Mellanöstern, där inte minst palestinierna ser att det finns ingen framtid för oss, vi måste antingen acceptera en desperat situation eller ta till våld, säger hon i intervjun med SVT.

Pezhman Fivrin, pressekreterare hos Margot Wallström, säger till DN att uttalandet är taget ur ett längre resonemang om radikalisering och att det inte alls kopplar konflikten mellan Israel och Palestina till terrorattentaten i Paris.

– Det är ett missförstånd, ett direkt fel, ett falskt påstående som gått runt på nätet nu någon dag, och även nått Israel. Ambassadören har nu tillfälle att framföra det till det israeliska utrikesdepartementet att Margot Wallström vare sig direkt eller indirekt gjort den kopplingen, säger Pezhman Fivrin.

I ett formellt klargörande förnekar svenska utrikesdepartementet att Margot Wallströms uttalande i intervjun skulle koppla samman Parisdåden med konflikten mellan Israel och Palestina:

– I intervjun som refereras till finns ingen implikation eller referens som hänvisar till att konflikten mellan Israel och Palestina har någon relevans för de tragiska händelserna i Paris. Vi fördömer alla terrorhandlingar. Vi måste nu, som demokratier, enas om att slåss för våra gemensamma värderingar i dessa utmanade tider, heter det i klargörandet som citeras på engelska i Jerusalem Post.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.