Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Nyheter

"Jag behöver utstråla trygghet"

Foto: Erich Stering
Hon är mer än olympisk guldmedaljör i curling. Som matematiker och hög chef på ett försäkringsbolag utövar hon ledarskap på två fronter. Trygghet är nyckeln till framgångarna.

Det var minuterna som för alltid kom att förändra Anette Norbergs liv. OS-finalen i curling skulle avgöras och till sist handlade det om en persons förmåga att hålla nerverna i styr.

Miljoner tv-tittare följde dramat. Det som stod på spel var en plats i idrottshistorien, eller ett misslyckande som för alltid skulle finnas där i bakhuvudet.

Men så tänkte inte Anette Norberg. Om hon gjort det skulle hon ha missat.

- Visst var jag nervös. Men min minnesbild är att det ändå kändes precis som vanligt. Jag kände mig lugn hela vägen. Det går inte riktigt att beskriva känslan. Jag var helt avstängd från allt annat, tänkte inte på några konsekvenser. Inte på någon som satt på läktaren. Inte på något alls, berättar Anette Norberg.

Hon drog ett djupt andetag - det brukar hon inte göra, men den här gången gjorde hon det - innan hon sparkade ifrån och gled iväg med stenen i sin hand. Hon släppte iväg den med hög fart och målet att slå ut de båda schweiziska stenarna ur boet. Resten är, som man säger, historia.

DN-sportens krönikör Johan Esk beskrev bilden av henne i avgörandets ögonblick på ett träffande sätt. Om det var någon han skulle vilja hålla i handen när det stormar var det Anette Norberg. Så var det nog många som kände. Här var en person som gav tryggheten ett ansikte.

Hon skrattar när hon hör beskrivningen av hennes kyla.

- Jag är en väldigt trygg person, trygg i mig själv. Jag har också insett att jag behöver utstråla trygghet, för de andra i laget tittar ju på mig hela tiden. Om jag kan utstråla trygghet så skapar jag också trygghet, säger 39-åriga Norberg, som är lagets skipper, lagkapten.

- Det handlar också om mångårig träning. Jag har ju slagit många viktiga stenar genom åren. Inte så här viktiga, men viktiga. Det är en anledning till att medelåldern inom vår sport är ganska hög, framför allt i den roll jag har. Det är inte dom yngsta som vinner.

När vi träffas har det gått en vecka efter det dramatiska OS-ögonblicket. Anette Norberg är tillbaka i vardagen på jobbet hos ett försäkringsföretag i centrala Stockholm.
Där arbetar hon som chefaktuarie.

- Om man kallar det försäkringsmatematiker kanske det säger lite mer. Vi är matematiker som räknar på försäkringstekniska saker, förklarar hon.

Hon är chef över en grupp stor som ett curlinglag, hon själv och ytterligare tre personer, som håller koll på bolagets skuld till försäkringstagarna och ställer denna mot tillgångarna. Ledarskapet skiljer sig inte så mycket mellan hennes två roller.

- Jag har ett sätt att leda som jag försöker applicera på båda ställena. Jag är definitivt ingen dominant ledare. Jag tycker det är viktigt att medarbetare får utvecklas och ta ansvar för sina delar, säger hon.

- Sedan jag fick chefsjobbet här har min ledarroll i curlingen utvecklats. Men ledarskapet på jobbet är mer uttalat. Här ingår jag i en ledningsgrupp som ska leda företaget. Här bedöms jag av mina medarbetare utifrån hur bra chef jag är. Så funkar det inte inom curlingen. Det är ju bara sport.

I chefsrollen på curlingbanan handlar det mer om känsla. Det är skippern som fattar de avgörande besluten, men den som slår stenen måste känna sig bekväm med det alternativ man väljer.

- Det finns inget i vår sport som säger att det ena är rätt eller fel. Det är hela tiden ett avvägande som måste göras, hur stor risk man är beredd att ta, berättar Anette Norberg.

Att hon, som matematiker, fastnade för just curling är sannolikt mer än en slump. Hon gillar att ställas inför en konkret uppgift och sedan lösa den. Både som matematiker och som curlingspelare.

Curling handlar mycket om att analysera det läge man ställs inför. Vilka konsekvenser får det val man gör? Hur stora är riskerna med just det valet?

- Man ställs inför en situation, sedan analyserar man vilka möjligheter motståndarna kommer att ha efter jag gjort mitt slag. Men det är svårt att analysera flera steg i förväg. Det finns ju så oändligt många varianter på vad som kan hända.

Anette Norberg må vara en iskall analytiker, men det krävs mer än så för att bli bäst i världen vare sig det handlar om curling eller något annat.

Det går knappast att nå toppen utan en obändlig vilja att lyckas. Eller hur?
- Jag har också kommit fram till att det är så. Det gäller inte bara inom idrotten. Jag är envis, jag har en stark vilja. Det jag vill och de mål jag sätter upp de når jag. Jag är bara sådan och det är inte enbart positivt.
Personer i Norbergs närhet berättar om hennes totala fokusering på uppgiften, oavsett vilken, och tron på att hon ska lyckas.

- I vardagslivet är det jobbigt ibland och för min omgivning kan det vara ett problem. Jag tycker ju att andra ska vara likadana, även om jag försöker inse att allt inte alltid måste vara perfekt och gå i lås. Men jag kan bli grinig, ja.

Talangen, iskylan och viljan till trots är det förmodligen en annan egenskap som gjorde att Anette Norberg och hennes lagkamrater gick hem i stugorna under tv-sändningarna från OS. De ser rätt vanliga ut, ungefär som grannen eller kollegan på jobbet.

De flesta av oss inser att vi aldrig kunde bli Peter Forsberg eller Anja Pärson. Men en vanlig, hederlig kontorsarbetare som råkar vara bra i curling känns mer nåbar på något sätt. Anette Norberg och hennes lagkamrater har inget emot den bilden.

- Vi pratar rätt mycket om det. Vi är måna om att bilden som ges av oss stämmer och att den blir ärlig. Det tror jag också att folk känner och det är en del i att många blivit så berörda. Jag tror dom ser oss som vi är. Vi visar känslor, dom hör vad vi säger och lär känna oss.

OS-dramat fick en väldigt familjär inramning när tv-bilderna visade hur curlinglaget firade guldet med sina närmaste på plats. Det knep i hjärtat när vi såg Anette Norbergs 8-åriga dotter Therese stolt ropa "mamma, mamma" och hoppa upp i den trygga famnen.

Curlingkarriären har också varit en enda lång familjeutflykt för Anette Norberg. Hennes fyra år yngre syster Cathrine, gift Lindahl, var med i OS-guldlaget. På läktaren har hennes föräldrar Åke och Gunvy, båda starkt engagerade i curlingsporten, alltid suttit när de stora matcherna spelats.

Under ungdomsåren hemma i Härnösand var det ingen tvekan om att Anette skulle gå i föräldrarnas fotspår och satsa på curling. Hon visade tidigt prov på sin stora talang och viljan att lyckas har alltid funnits där.

- Jag har nog alltid varit entusiastisk till curlingen. Däremot vet jag att syrran var väldigt trött på allt det där när vi tre andra i familjen höll på och hon fortfarande var för ung. Men sedan kom även hon med.

Om Anette Norbergs egna barn, lillasyster Therese har en 15-årig storebror som heter Tobias, ska föra curlingtraditionen vidare är mer osäkert. Tobias är inte intresserad, musik är hans liv.

- Therese säger att hon vill börja om jag lovar att hon blir lika bra som jag är. Det är lite svårt att tackla sådana krav. Vi får se vad det blir, säger Anette Norberg och skrattar.

För många är det en tillräcklig utmaning att pussla ihop ett hektiskt yrkesliv med familj och barn. Anette Norberg har en tredje pusselbit, en elitidrottskarriär som i vinter krävt ett 70-tal resdagar, att passa in.

- Jag tänker inte så mycket på det. Jag gillar läget och försöker lösa problemen. Men mamma och pappa har varit en förutsättning. Rent praktiskt skulle det inte ha fungerat utan deras hjälp. Och min man förstås, han får dra ett herrans stort lass.

Han heter Tommy och har sedan i höstas varit hemma på heltid sedan den egna firman lades ned.

I helgen spelar Lag Norberg SM i Anette Norbergs hemstad Härnösand. Om två veckor veckor väntar VM i Kanada, curlingsportens Mekka. Nya hyllningar följer i OS-guldets spår och det som hände i Turin kommer att prägla resten av curlinghjältarnas liv.

- För oss personligen får det stor betydelse. Bara det att vi nu blir igenkända, det har jag redan märkt av. Det är något nytt att vänja sig vid. Sedan hoppas jag förstås att curlingen som sport får ett uppsving, säger Anette Norberg.
Hur det blir med den saken återstår att se.

Curlingsportens hjältar vet hur det brukar vara. Under OS gillar alla curling. Sedan försvinner sporten i allmän glömska under fyra år tills det är dags igen, nästa gång i kanadensiska Vancouver 2010.

Fram till dess lär vi dock påminnas om det som hände i Turin genom bilden vi aldrig glömmer, när lagkompisen Eva Lund placerar en intensiv guldkyss mitt på Norbergs mun.

- Den glädje och lättnad vi kände efteråt går inte att jämföra med något annat. Det var jättestor skillnad mot alla andra tävlingar, säger Anette Norberg.

Fakta:Anette Norberg

Ålder: 39 år.

Familj: Sambon Tommy, barnen Tobias, 15 år, och Therese, 8 år.

Bor: Villa i Saltsjö-Boo.

Yrke: Chefaktuarie på Nordea Liv & Pension i Stockholm.

Bakgrund: Uppvuxen i Härnösand. Studerade matematik vid Uppsala universitet innan hon började arbeta inom försäkringsbranschen i Stockholm.

Aktuell: Nybliven olympisk guldmedaljör i curling. Även regerande världsmästare och Europamästare tillsammans med Eva Lund, Cathrine Lindahl (som är hennes yngre syster), Anna Svärd och Ulrika Bergman.

"Anette och dom andra tjejerna

"Anette och dom andra tjejerna var lite reserverade till en början. Men så fort dom fick på sig våra scenkläder blev dom som förändrade. Det var Dr Jekyll och Mr Hyde."
Joacim Cans, sångare i hårdrockbandet Hammerfall, som inför OS spelade in en kontrasternas musikvideo med Lag Norberg.

"Hon är oerhört målmedveten. Det hon bestämt sig för att göra genomför hon och det hon säger står hon för. Jag har många gånger frågat henne om hon inte tar sig vatten över huvudet. Då svarar hon alltid att ’det här klarar jag av’."
Åke Norberg, Anettes pappa, som själv ägnat en stor del av sitt liv åt curlingsporten.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.