Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-22 14:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/jag-ser-det-inte-som-myndighetsstyrning/

Nyheter

”Jag ser det inte som myndighetsstyrning”

Foto: Beatrice Lundborg

Försäkringskassans högsta chef Maria Hemström Hemmingsson ser inget fel i att regeringskansliet kom med synpunkter på vilka handlingar myndigheten lämnar ut. 

– Jag ser det inte som myndighetsstyrning på ett negativt sätt, jag ser det som information, säger hon.

Rätta artikel

Försäkringskassans tillförordnade generaldirektör Maria Hemström Hemmingsson uppger att hon har förståelse för att socialdepartementet reagerade på att anteckningar från gemensamma möten lämnats ut till journalister, trots att de enligt henne inte innehöll några känsliga eller hemliga uppgifter.

– Vi ska lämna ut allting som är offentlig handling, allting som inte är sekretessbelagt. Men när vi gör det ska vi väga om det är internt arbetsmaterial som genom att vi lämnar ut det kan skada dialogen med vår uppdragsgivare.

Varför var de här uppgifterna så känsliga?

– Det var inget känsligt i de uppgifterna som hade lämnats ut, det tyckte varken jag eller rättschefen. Det tror jag inte att departementet tyckte heller.

Varför tror du då att de ringde och var upprörda?

– Jag tror att det var det faktum att vi lämnade ut minnesanteckningar från förtroendefulla samtal som de inte fått någon möjlighet att se eller ha synpunkter på.

Brukar de ha synpunkter på vilka uppgifter ni lämnar ut till journalister?

– Aldrig. Aldrig. Det var mer en förvåning, att de inte ens visste att det fanns minnesanteckningar. ”Varför lämnar ni ut dem?”.

DN har sökt Försäkringskassans tidigare rättschef som gjorde bedömningen att handlingarna skulle lämnas ut. Hon har inte velat kommentera ärendet. 

Mejlet som Maria Hemström Hemmingsson skickade till kollegor på Försäkringskassan efter samtalet med regeringskansliet.

Bakgrunden till att TV4, DN och andra medier var intresserade av anteckningar och protokoll från möten mellan Ann-Marie Begler, ministern Annika Strandhäll och hennes statssekreterare var att det våren 2018 pågick ett infekterat bråk mellan den då sparkade Begler och socialministern. Strandhäll hävdade att regeringskansliet lyft kritik med generaldirektören under lång tid, vilket Begler förnekade

Försäkringskassans tillförordnade generaldirektör Maria Hemström Hemmingsson vill inte svara på om hon tror att det politiska läget låg bakom den starka reaktionen från socialdepartementet på att mötesanteckningar lämnats ut.

– Du måste fråga dem om det berodde på att det var politiskt känsligt, säger hon.

– De är de enda som kan svara på hur det påverkade det här. Men som jag uppfattade det handlade det om den förtroendefulla dialogen framåt. 

Hon säger att departementet betonade att myndigheten fick göra som man ville men att det skulle påverka samarbetet med regeringskansliet.

– Jag ser det inte som myndighetsstyrning på ett negativt sätt, jag ser det som information, säger Maria Hemström Hemmingsson.