Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-21 02:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/jannike-kihlberg-makten-kan-visa-att-de-lyssnar-pa-unga-och-vetenskapen/

Nyheter

Jannike Kihlberg: Makten kan visa att de lyssnar på unga och vetenskapen

Foto: Pontus Lundahl/TT

NEW YORK. Klimatmötet i FN på måndag är makthavarnas chans att kliva fram och visa att de inte bara vill ta selfies med Greta Thunberg – utan de är även redo att ta beslut för att hindra klimatförändringen. Redan innan mötet står det klart att flera av de stora utsläpparna inte rör på sig.

Klimatdrama på toppnivå pågår i ett tryckande hett New York. Ungdomarnas klimatstrejk i fredags lockade hundratusentals personer som fyllde gatorna på södra Manhattan med högljudda krav på ”action”. Under helgen har unga forskare och aktivister från hela världen mött ledare från hela världen i FN:s högkvarter på östra delen av ön och diskuterat samma krav. 

På måndagen är det dags för final - då ska politiska ledare och företagens dito i FN:s generalförsamling berätta om vilka beslut de har tagit för att hindra att klimatförändringen hotar ungdomars framtid.

FN-chefen António Guterres har gjort klimatförändringen till sin viktigaste fråga, hans krav på länder och företag är att de under mötet måste komma med konkreta besked på hur de ska öka takten i klimatarbetet för att nå målen i Parisavtalet. 

Hur många som faktiskt gör det återstår att se. Men det framstår som allt tydligare att för klimatet och även för den politiska och företagsmässiga framtiden finns mycket att vinna på snabba och radikala åtgärder.

Allt fler, och Guterres tillhör de som har varit tydligast, säger att de globala klimatstrejkerna som Greta Thunberg startade för ett år sedan har skapat ett helt nytt momentum i klimatdebatten. De unga är många och de pressar politiker och andra ledare. Globalt finns ungefär 1,8 miljarder människor som är mellan 10 och 24 år, vissa har redan rösträtt och för de andra är det mest en tidsfråga. För företag är alla potentiella kunder.

Under klimatmanifestationen här i New York i fredags var organisationen Headcount på plats för att uppmuntra och hjälpa de som har fyllt 18 år att registrera sig för att kunna rösta i det kommande valet. Det var många som passade på att göra det. I EU-valet i våras gick miljöpartierna framåt. Det är tydliga signaler till politiker att klimatfrågan är värd att ta på allvar.

Sveriges höjda ambitioner i klimatarbetet är ett fördubblat bidrag till den gröna klimatfonden och ökade anslag till andra fonder som ska hjälpa de minst utvecklade länderna i klimatarbetet. Finansiering är nyckelfråga och ständigt trätoämne i den globala klimatpolitiken, inte minst för att de fattigaste länderna ofta är desamma som drabbas hårdast av klimatförändringen.

Svensk stålindustris projekt att byta ut kol och koks mot vätgas är ett av fyra initiativ som på måndag kommer att lyftas fram av FN som ett bra exempel på vad som kan göras för att minska utsläpp.

Ytterligare ett 60-tal länder väntas leverera konkreta beslut, däribland Storbritannien, Tyskland, Indien, Kina Indonesien, Ryssland, Chile samt små ö-nationer. Närmare 90 företag med utsläpp som tillsammans motsvarar 73 kolkraftverk har lovat att nå netto noll utsläpp till 2050, däribland svenska företag som Scania, Ericsson, Electrolux.

Stora utsläppsländer som USA, Japan och Australien kommer inte att göra några nya åtaganden.

Förväntningarna på skarpa resultat är långt ifrån lika höga som FN-skrapan:

– Arbetet går alldeles för långsamt, sa Laurence Tubiana, Frankrikes tidigare ambassadör för klimatförändringar, när vi möttes under klimatmanifestationen i fredags.

Men hon uppskattade energin och engagemanget hos de unga och hoppades att det kan öka takten.

Sveriges representant i ungdomsmötet Ludwig Bengtsson Soneson var betydligt mer optimistisk eller kanske realistisk:

– Jag har stora förväntningar inför måndagen. Varje sådant här steg så länge det går i rätt riktning är bra, man vill så klart att det går så snabbt som möjligt och så stort som möjligt men man måste ändå se det som framsteg.

Läs mer:

Greta Thunberg: Jag har ingen önskan om att träffa president Trump

Kinas gigantiska satsning på ny sidenväg riskerar spräcka klimatmålet

Karin Bojs: Kämpa för max 1,5 grader men planera för 2 

Företag väntas presentera löften om att minska utsläpp

Ung klimataktivist hoppfull och imponerad av FN-chefen