Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-15 04:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/jannike-kihlberg-oklart-vad-som-hander-med-motet/

Nyheter

Jannike Kihlberg: Klimatmötet kan flyttas eller skjutas upp

Bild 1 av 2 Skogen brinner i Manicore, i de brasilianska delarna av Amazonas. Arkivbild.
Foto: Gabriela Biro/Agencia Estado
Bild 2 av 2 Skövlad regnskog.
Foto: Lotta Härdelin

Det är första gången som FN:s stora årliga klimatmöte COP har ställts in med så kort varsel. I nuläget är det oklart vad som händer med mötet. En teori är att mötet skjuts upp.

Årets FN-möte för klimatet, COP25, skulle bli det tjugofemte i ordningen. Det här är första gången som det ställs in, och det med extremt kort varsel, bara en månad. En teori är att mötet skjuts upp några månader och troligen förläggs till annan ort.

Årets möte hade framför allt två huvudpunkter. En är att länderna ska höja sina klimatambitioner, den andra är att redan ut vissa frågetecken i den regelbok som ligger till grund för ländernas klimatarbeten. Den förhandlades under förra årets möte i Katowice men det återstår några frågor att lösa.

Inför mötet har det funnits stora förhoppningar om att flera länder ska meddela att de kommer att höja sina ambitioner i klimatarbetet och leverera nya och skarpare nationella åtaganden än de som de utlovade inom Parisavtalet. 

Och det krävs rejält höjda ambitioner om Parisavtalets mål om att hålla uppvärmningen väl under två grader med sikte på 1,5 grader. Uppfylls de åtagande som finns i nuläget hamnar uppvärmningen på runt 3 grader.

Höjda ambitioner är också något som FN:s generalsekreterare António Guterres har arbetat hårt för. Det var också ämnet för det extra klimatmöte som hölls i FN:s huvudkontor i New York i september som hade funktionen av ett upptaktsmöte till det som skulle komma ett par månader senare i Chiles huvudstad Santiago

Att mötet flyttas, kanske både i tid och rum, behöver inte ha någon större betydelse för de globala klimatförhandlingarna. Själva förhandlingarna sköts av ländernas förhandlingsdelegationer och pågår hela tiden året runt. Det som sker på de årliga klimatmötena är att under den andra av de två veckor som mötena pågår är statsöverhuvud och ansvariga ministrar på plats för att dels fatta beslut och driva arbetet framåt.

Redan nu pågår ett intensivt arbete för att hitta en lösning så att mötet kan hållas. Patricia Espinosa, ansvarig för FN:s klimatkonvention som är grunden för klimatförhandlingarna, och Sveriges miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP) har båda gjort klart att målsättningen är att få till ett möte. Men än är det för tidigt att säga på vilket sätt det kommer att ske.

Inget tidigare möte har mött så många hinder som årets. Att det skulle hållas i Chiles huvudstad Santiago var i sig en nödlösning. Ursprungligen skulle mötet hållas i Brasilien, men för ett år sedan meddelade landets då nyvalde president Jair Bolsonaro att landet inte skulle stå värd för mötet. Ett beslut i linje med hans högt uttalade motstånd mot klimatarbete.

Efter beskedet erbjöd sig såväl Costa Rica som Chile att ställa upp som värdland. Valet föll på Chile. Att landets president nu väljer att ställa in mötet i huvudstaden Santiago är en logisk följd på de stora oroligheter som har pågått den senaste tiden.

Vid tidigare tillfällen när värdländer inte har klarat av att hålla möten i sina hemländer har möten i stället hållits i Bonn där FN:s klimatkonvention har sitt sekretariat. Men det är inte troligt att de kan rycka in som nödlösning med så kort varsel att mötet kan hållas som planerat den 2-13 december. 

FN:s årliga klimatmöten är enorma tillställningar med en av världens största koncentrationer av makthavare. Statschefer och regeringsföreträdare från närmare 200 länder deltar tillsammans med politiker, förhandlare, forskare, företagsledare och ideella organisationer. Att flytta hela det maskineri som krävs för att hantera en så gigantisk koncentration av världens toppnamn låter sig inte göra på några veckor. Det ligger höga krav på organisation, inte minst, säkerhetsarrangemang, för att mötet ska bli av.

Läs mer: Chile drar sig ur som värd för FN:s klimatmöte