Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-13 07:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/jannike-kihlberg-ordforanden-kan-spela-en-viktig-roll/

Nyheter

Jannike Kihlberg: Ordföranden kan spela en viktig roll

Michal Kurtyka och den mexikanska ledamoten Patricia Espinosa i Katowice.
Michal Kurtyka och den mexikanska ledamoten Patricia Espinosa i Katowice. Foto: Janek Skarzynski/AFP

Ordförandeskapet för FN:s klimatmöten har stor betydelse för resultatet av förhandlingarna. Vid mötet i Paris anses ordförandens skicklighet ha kraftigt bidragit till att resultatet blev mer ambitiöst än väntat, skriver DN:s klimatreporter Jannike Kihlberg.

Jannike Kihlberg
Rätta artikel

Polen är inte ett land som har tagit täten i klimatarbetet – tvärtom. Inom EU har Polen satt sig på hasorna när det gäller ambitiösa förslag – så sent som för ett par månader sedan motsatte de sig kraftigt skärpta utsläppskrav på bilar.

Det har bidragit till stora frågetecken kring hur landet ska sköta sitt ordförandeskap i  Katowice.

Både ordförandelandet och själva ordföranden är på sätt och vis något av en motor i förhandlingarna. Vill de inte framåt, blir det också svårare att få förhandlingarna att röra sig mot en samsyn.

Frankrikes dåvarande utrikesminister Laurent Fabius gjorde ett lysande jobb som ordförande för mötet i Paris 2015, COP21. När han slog sin lilla gröna klubba i bordet i mitten av december hade världens länder nått ett avtal som var långt mer ambitiöst än väntat. Till stor del tack vare ett ordförandeskap som aktivt drivit på, både under och inför förhandlingarna i Paris.

Frankrike som nation var pådrivande i klimatarbetet och det var viktigt för värdskapet. Laurent Fabius var en duktig diplomat, men också slipad förhandlare. Klubbslaget den 12 december kom väldigt snabbt, så snabbt att Nicaragua protesterade och sa att ordföranden inte hade tittat på dem. Hade han det så hade kanske inte klubban smällt så snabbt i bordet eftersom Nicaragua hade invändningar. 

Landet valde då att ställa sig vid sidan av avtalet. Sedan dess har de gått med.

Klimatmötet i Katowice är det viktigaste sedan 2015. Nu ska länderna enas om hur Parisavtalet ska bli verkligt. Förhandlingarna kommer att bli tuffa och det ställer stora krav på ordföranden Michal Kurtyka.

Han har inte samma solida stöd av sitt land i ryggen, men han har alla möjligheter att spela en avgörande roll.

Enligt de rykten som hittills har läckt ut från förhandlingarna sköter han sitt jobb bra och har lyckats lösa problem som har dykt upp.

Om exakt en vecka ska mötet enligt planerna avslutas. Då får vi se om Michal Kurtyka lyckas slå klubban i bordet och avsluta ett framgångsrikt klimatmöte.