Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-27 03:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/jannike-kihlberg-skolstrejkerna-for-klimatet-skriver-historia/

Nyheter

Jannike Kihlberg: Skolstrejkerna för klimatet skriver historia

”Det är en mäktig rörelse Greta Thunberg har skapat.” Foto: Roger Turesson

Fredagen den 15 mars kan bli historisk. Som en gigantisk tidvattenvåg har olika aktioner med elever som skolstrejker för klimatet sköljt över klotet. En avgörande punkt, en ”tipping point” kan ha nåtts, nu är det svårt för makthavare att inte lyssna på ungdomarna.

Rätta artikel

Medan Sverige fortfarande sov skanderade 30.000 unga demonstranter slagord på gatorna i Melbourne, skolstrejker har rapporterats från Hongkong, Thailand, Sydkorea, Indien, Europa.

På över 1.600 orter i över hundra länder gick hundratusentals unga ut på gatorna för att kräva åtgärder mot klimatförändringen.

Det är en mäktig rörelse Greta Thunberg har skapat.

I augusti satt hon ensam när hon startade sin skolstrejk vid Myntorget. På fredagen var bilden en annan; tusentals ungdomar med plakat vällde in till torget från alla håll, det verkade aldrig ta slut. Själv konstaterade hon från scenen ”Det är rätt många här”.  

Rörelsen har blivit så stor att den berör stora delar av samhället. I klimatsammanhang talas det ofta om så kallade ”tipping points”, den punkt där förändringen har gått så långt att den tippar över en tröskel och blir irreversibel, omöjlig att backa tillbaka. Vad som sedan händer går inte att förutsäga, och det kan leda till dominoeffekter som påverkar andra system.

Fredagens globala skolstrejker hade den magnitud som gör att en ”tipping point” har nåtts. Det går knappast för politiker, företagare eller andra makthavare som är måna om sitt rykte att negligera ungdomarnas krav på agerande.

Både i Sverige och internationellt har en mängd världsledande forskare den senaste tiden gått ut och gett de strejkande ungdomarna sitt stöd. De konstaterar att de strejkande ungdomarna har rätt i sina krav, att de följer vetenskapen när de kräver snabba åtgärder. 

Klimatförändringarna har varit kända långt innan dagens demonstranter ens var födda. Sverige tog upp ämnet i FN:s generalförsamling för femtio år sedan, FN:s klimatpanel IPCC har funnits i drygt trettio år.

Den globala uppvärmningen tickar stadigt på. Greta Thunberg är född 2003, under den tid som hon och andra i hennes generation har levt har ständigt nya temperaturrekord satts. De senaste fem åren är de varmaste som har uppmätts globalt. 

Klimatförändringen är redan här, sommaren med sina temperaturrekord och dödliga bränder var ett tydligt tecken på det. 

Greta Thunberg har blivit en ikon, en slags katalysator, i klimatsammanhang. Hon har inbjudits att tala vid globala möten som ekonomiskt forum i Davos och klimatmötet i Katowice. Världsledare har hyllat hennes kunskap och raka uttalanden.

Hon har också mött mycket hat och kritik. En hel del vuxna, däribland politiker, har blivit upprörda och ansett att hon och de andra ungdomarna borde vara i skolan, att det är fel att låta en ung människa bära en så stor börda.

Självklart ska inte unga behöva bära en sådan börda, de ska inte behöva strejka från skolan. Det på sin plats att vuxna funderar över sitt eget ansvar. Vad har gjorts för att hejda klimatförändringen som så länge varit känd och diskuterad? Uppenbarligen inte tillräckligt. Trots mängder av varningar befinner sig världen nu i en situation där vi behöver ställa om på oerhört kort tid. Hade omställningen påbörjats tidigare hade den kunnat ske stegvis med större chanser att lyckas. Ungdomarna världen över hade inte behövt skolstrejka, de hade lugnt kunnat se fram mot en ljusnande framtid.

De ungas skolstrejker har satt sådan press på vuxenvärlden att en tipping point har nåtts. Vad som nu sker är oklart men det är bråttom - som det stod på en ung demonstrants plakat; ”Tiden rinner snart ut”.

Läs mer: Tusentals skolstrejkade för klimatet i Sverige

Läs mer: Barn världen över strejkade för klimatet