Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Nyheter

Jimmie Åkesson: ”Vi måste betrakta oss som svenska”

Jimmie Åkesson.
Jimmie Åkesson. Foto: Roger Turesson

Under Almedalsveckan har partiledare från höger till vänster attackerat Sverigedemokraternas syn på svenskheten.

Jimmie Åkesson (SD) kallar debatten för ett intellektuellt haveri.

– Men ska vi kunna bygga ett sammanhållet Sverige långsiktigt, så kan inte människor i väldigt hög grad i Sverige betrakta sig som iranier eller kurder eller vad det nu är, säger han.

VAL 2018

Sverigedemokraternas idéer om svenskheten har kritiserats hårt under politikerveckan i Visby. Den tidigare partisekreteraren Björn Söder har upprepat sina tankar från en DN-intervju 2014 om vad det innebär att tillhöra den judiska eller samiska minoriteten i Sverige.

”De har minoritetsställning just för att de inte är svenskar”, skrev Björn Söder i en Facebook-diskussion med Centerledaren Annie Lööf i juni.

I DN:s utfrågning svarar Jimmie Åkesson ja på frågan om han anser att man kan vara jude och svensk samtidigt.

– Jag känner många med en judisk religiös tro eller en annan judisk bakgrund, som betraktar sig som svenskar och som jag betraktar som svenskar, säger han.

Vad tänker du då om de här omdebatterade utsagorna från Björn Söder?

– Det är ett intellektuellt haveri när man debatterar de här sakerna. Det inte är så enkelt som Annie Lööf vill få det att framstå. Vi har ett sameting och vi lägger en massa statliga pengar på samisk kultur. Och en del samer betraktar sig i första hand som samer och inte som svenskar. Det Björn Söder vill ha sagt är: Trots att vi är emot mångkulturalism, trots att vi är emot särskilda rättigheter för minoriteter, finns det nationella minoriteter som ska ha särrättigheter. Till exempel samer och judar.

Många judar i Sverige har uppfattat det här som hotfullt. Vad drar du för slutsatser av det?

– Det är totalt intellektuellt ohederligt när Stefan Löfven går ut och rasar, och inte har förstått nånting. Jag tror att man medvetet missförstår.

 Är det bara alla andra som havererar, medan era resonemang är glasklara?

– Nej, det vet jag inte. Jag har inte resonerat så mycket om det här alls. Jag tycker inte att det är en politisk fråga på det sättet, egentligen. Det är säkert någon Sverigedemokrat som har resonerat fel också.

Vad är problemet med att ha flera nationella identiteter?

– Det är inget problem. Det viktigaste är att alla som är medborgare i Sverige har samma rättigheter och samma skyldigheter. 

– Sedan finns det ju då en diskussion om kulturell identitet. Jag menar att bristen på förståelse för hur viktig nationen är, hur viktigt det är att känna samhörighet, den har skapat den här segregationen. Vi måste komma bort från det och börja bygga en nation igen. Den nationen ska inte byggas på biologi eller etnicitet eller ras eller något sånt. Den ska byggas i första hand kring medborgarskapet.

Kan man gå med i den svenska nationen och samtidigt tillhöra en annan nation?

– Ja, det kan man säkert.

Det finns många som har rötter i flera länder i dag, det märker vi nu under fotbolls-VM. I vilken mån behöver man välja för att Sverige som nation ska kunna blomstra?

– Jag har kompisar som sitter och hejar på Iran och tycker att det är jättehäftigt, eller Kroatien eller vad det kan vara. Men inte när de möter Sverige. Då hejar man på Sverige. Därför att man ändå tillhör Sverige.

Skulle det vara ett problem om de hejade på Kroatien?

– Nej, det är inget problem. Framför allt inte på kort sikt. Men ska vi kunna bygga ett sammanhållet Sverige långsiktigt, så kan inte människor i väldigt hög grad i Sverige betrakta sig som iranier eller kurder eller vad det nu är. Vi måste betrakta oss som svenska.

Det är inte osannlikt att Sverigedemokraterna får reellt inflytande i någon eller några kommuner efter nästa val. Jimmie Åkesson tror att hemstaden Sölvesborg kan bli ett skyltfönster för partiet.

– Det kommer inte vara lätt att styra en kommun under nästa mandatperiod när vi går in i en lågkonjunktur. Det kommer bli ett helsike. Vi får bara en chans. Vi måste ta den.

SD vill ha en folkomröstning om EU-medlemskapet nästa mandatperiod. Åkesson avfärdar argument om att Sverige skulle gå miste om politiskt inflytande.

– Vilket inflytande har Sverige över EU:s lagstiftning i dag? Det är extremt begränsat.

Runt 60 procent av Sveriges export går till EU-länder. Vad säger du till de företag som undrar hur Sverige ska klara sig utan EU:s öppna marknad?

– Vi har ju alltid handlat med länder i vårt närområde. Det kommer vi fortsätta att göra. Vi har skog och en massa andra tillgångar som EU-länderna vill ha. Vi kommer att ha handelssamarbete. Jag kommer inte kasta ut Sverige i en situation där vi inte har det.

Storbritannien med sin storlek och politiska tyngd har inte lyckats förhandla fram någon lösning på frihandel. Vad talar för att Sverige skulle lyckas?

– Nu vill EU-eliten straffa Storbritannien. Långsiktigt kommer det inte se ut så. Storbritannien är en betydande ekonomi och ett viktigt land i Europa. Det är klart att EU vill ha goda förbindelser.

 

Jimmie Åkesson om...

...politikerna bör ingripa i krisen i Svenska Akademien:

– Nej. Det är ingen politisk sak. Det är kungen som får hantera det. Det är väl kul för honom så han får hantera något.

 

…om vad han kommit fram till när han Metoo-granskat sig själv:

– Man funderar ju på saker, som ”vad gjorde jag i tonåren?” Jag har inte fått några anklagelser riktade mot mig om dumt beteende. Men man reflekterar ju på ett annat sätt när debatten blir så här intensiv. Behandlar jag den här personen annorlunda för att han är man eller hon är kvinna?

 

...om hur han ska slippa kommunicera med andra partier via medierna:

– Vi kommer att få en möjlighet efter valet att kommunicera via talmannen. Det är kanske mindre filtrerat där. Talmannen har ju åtminstone som jobb att se till att det blir bästa möjliga förutsättningar för en statsminister. Det är inte viktigt för mig att sitta vid samma bord, det är det inte.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.