Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Nyheter

Jomenvisst kan en älg fyllna till på äpplen

Älgar på fyllan är troligen en myt, enligt forskarna. Inte då, kan DN avslöja. Det krävs inte fler äpplen än ett femtital för att älgen ska bli av med körkortet.

Att älgar kan bli fulla och dumma har vetenskapen vare sig bekräftat eller avfärdat.

Hittills har nämligen ingen vetenskapsman tagit sig för att låta älgarna blåsa.

Eller kört dem till polisstationen för att ta blodprov.

Men Sveriges Radio kunde häromdagen ändå slå fast att forskarna mest lutar åt att det är en myt att älgarna kan bli packade på jästa äpplen.

Att det finns obestridliga fall där älgar uppfört sig lite upprymt, och till exempel trasslat in hornen i både träd och gungor samt gjort ilskna utfall mot folk, tolkar forskana som att de försvarar sina äppelhögar.

Dn.se kan dock här bidra till att klargöra det vetenskapliga läget med några fakta.

Första nöten att knäcka är hur mycket alkohol det kan finnas i jästa, ruttnande äpplen.

Vem kan bättre svara på det än en cidertillverkare?

– Under optimala, kontrollerade förhållanden kan alkoholhalten i ett äpple bli lika hög som i cider, det vill säga 5-7 procent. Men i naturen händer det en massa andra saker i processen, om det är för mycket syre så blir det vinäger och annat också, säger Ola Stålhammar, på företaget Riktig Cider.

Ett annat problem är att pressa all saft ur äpplet – en perfekt pressning ger 80 procent av vad ett äpple väger.

– Men så är det ju, att när älgen mal sönder äpplet med käkarna så får den i sig all saft. Så det är en perfekt pressning.

Låt oss för sakens skull anta att älgen snubblar över finfint jästa äpplen, med en genomsnittlig alkoholhalt på 6 procent.

Här kommer de övriga fakta som man behöver för räkneövningen:

En vuxen man som väger 80 kilo skulle mer än väl hamna över gränsen på 0,2 promille om han svepte två stora burkar starköl med en alkoholhalt på 4,5 procent – eller 45 milliliter alkohol.

Ett hyfsat stort äpple lämnar cirka 0,8 deciliter saft när älgen tuggar i sig det. Räknat på 6 procent innehåller ett äpple innehåller 4,8 milliliter alkohol.

För en vuxen människa som väger 80 kilo skulle det i så fall räcka med cirka nio perfekt jästa äpplen (och ett par tuggor på en tionde) för att inte få köra. För en älg på 400 kilo motsvarar det cirka 47 äpplen.

Då förutsätter vi att all alkohol går rätt ut i blodet genast.

Och att älgar också är människor.

Rättelse 2014-09-25 18:52
I en tidigare version av texten användes felaktiga antaganden för att räkna ut antalet äpplen. Vi har därför tagit bort det det tidigare räkneexemplet och utgår i stället från att två burkar starköl räcker för att överstiga gränsen för rattfylla som människa.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.