Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-21 10:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/kallsup-for-goteborgs-simsugna-nej-till-kommun-bad-i-gota-alv/

Nyheter

Kallsup för Göteborgs simsugna – nej till kommun-bad i Göta älv

Här, ytterst i Sannegårdshamnen i Göta älv, har experterna gett klartecken till att badförbudet kan hävas. Men politikerna vill inte bekosta badet. I vart fall inte nu. Foto: Tomas Ohlsson

I många år har badsugna längtat, och nu bedöms vattnet tillräckligt rent. Men nej, det blir inga kommunala skattemiljoner till en badplats i Göta älv i centrala staden.

– Alliansen och Socialdemokraterna sänker älvbadet långt ner i den göteborgska gyttjan. Det är naturligtvis tråkigt, säger Vänsterpartiets gruppledare Daniel Bernmar efter onsdagens kommunstyrelsemöte i Göteborg.

Tillsammans med Miljöpartiet argumenterade V för att kommunstyrelsen skulle säga ja till den möjlighet som tjänstemannautredningen visade på, att sätta av 14 miljoner kronor – plus en dryg miljon per år för driften – för att bygga en temporär badplats med bryggor invid Sannegårdshamnen på Hisingssidan i centrala staden. 

DN avslöjade nyligen förslaget om badet, som gick ut på att ett 30 gånger 30 meter stort badområde direkt i älven skulle kunna stå klart till år 2022. På den platsen bedöms nu vattnet vara tillräckligt rent majoriteten av dagarna.

– Under en varm och vacker sommar som i fjol bedömer vi att man kunde ha badat där 70-75 procent av tiden men under en sämre sommar klart mindre tid. Det här behöver utvärderas innan kommunen tar beslut om större åtgärder, sa utredaren Jörgen Hermansson.

Just nu kämpar politikerna med att få en budget genom fullmäktige. Kostnader för runt en miljard behöver kapas, bedömer den styrande Alliansen. Att i det läget ge grönt ljus till en investering i ett älvbad bedömer Alliansen som politiskt omöjligt just nu.

– Vi har inget emot ett bad i sig, idén är intressant och vi vill inte avfärda den. Men vi kan inte prioritera det nu. Om det ska hända något får andra utanför kommunen visa om de är intresserade, säger Liberalernas Helene Odenjung, vice ordförande i kommunstyrelsen.

Så här arkitektskissen ut för det planerade badet vid Jubileumsparken, tänkt att invigas dagen då Göteborg fyller 400 år år 2021. Foto: Idéskiss av RaumlaborBerlin och Esencial/Älvstranden Utveckling AB

Socialdemokraterna röstade med Alliansen – med en snarlik motivering; pengarna behövs just nu till annat. 

Samtidigt som det alltså inte blir några kommunala pengar till Sannegårdshamnsbadet vill Alliansen inte heller lägga budgetmedel på det andra omtalade nya älvbadet, det vid den så kallade Jubileumsparken ett par kilometer uppströms. Där är planen att fyra saltvattenpooler ska anläggas – alltså inte bad direkt i älvvattnet. De skriver: ”I Alliansens budget för 2020 föreslår vi att Jubileumsbadet på Frihamnen ska byggas och driftas av en privat aktör.”

Göteborgs stads näst största parti, Demokraterna skriver att de är ”generellt positiva till möjligheten att bada i Göta älv”, men ville att ”planeringen pausas till de ekonomiska förutsättningarna förbättrats”. Sverigedemokraterna säger också nej, av miljö- och kostnadsskäl.