Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Nyheter

”Kartläggning kan vara olagligt”

Foto: Ulf Palm/TT

Ung pirats avlyssningskupp på Folk och försvar ger juristerna huvudbry. Om loggningen används för att kartlägga deltagarnas vanor så kan den vara olaglig, enligt Datainspektionen.

Gustav Nipe, ordförande för Piratpartiets ungdomsförbund Ung pirat, avslöjade på tisdagskvällen att han i flera dagar har drivit ett avlyssnat, trådlöst nätverk på Folk och försvars rikskonferens. Ett hundratal deltagare använde nätverket, omedvetna om att ungdomsförbundet loggade all trafik, enligt Gustav Nipe ett sätt att uppmärksamma frågan om nätövervakning. Bland de drabbade ska det finnas politiker, höga tjänstemän och journalister.

Aktionen väcker frågor om det är tillåtet för en enskild att lagra trafikuppgifter på detta sätt. I första hand är det personuppgiftslagen som måste vägas in.

– Här behandlar man personuppgifter, och för att göra det behövs en rättslig grund. Samtycke är den vanligaste grunden, och här kan man troligen inte säga att det finns något uttryckligt samtycke, säger Martin Brinnen, jurist på Datainspektionen.

Hur uppgifterna används, och i vilket syfte, spelar stor roll för om loggningen är laglig.

– Att samla in uppgifterna för att skapa någon form av kartläggning av de som använder nätet, eller för att samla in känsliga uppgifter, kan strida mot personuppgiftslagen.

Men det finns också undantag i lagen som öppnar för loggning av personuppgifter, exempelvis när det görs för journalistiskt ändamål.

– Det är till för att tillåta opinionsbildande verksamhet, som det här är, säger Martin Brinnen och betonar att andra lagar som ligger utanför Datainspektionens fokus kan spela in i bedömningen.

Sedan Sverige införde det så kallade Datalagringsdirektivet måste operatörer spara trafikuppgifter om sina användare. Trots att EU-domstolen ogiltigförklarade direktivet i fjol vidhåller Post- och Telestyrelsen, PTS, att loggningen ska fortsätta. I den mån datalagringskravet står i konflikt med personuppgiftslagen så har datalagringen företräde.

På PTS vill man i dag inte uttala sig säkert om avlyssningen är tillåten. För vanliga operatörer och deras allmänna kommunikationsnät finns tydliga regler, men de gäller inte mindre, privat nätverk.

– Det är ytterst tveksamt om detta kan ses som ett allmänt kommunikationsnät. Därför är det också tveksamt om de har gjort något olagligt enligt lagen om elektronisk kommunikation, säger Staffan Lindmark, jurist på PTS.

Gustav Nipe har uppgett att alla loggade uppgifter lagras krypterat och att de ska raderas efter att de har analyserats.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.