Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-02-25 06:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/katarina-wennstam-inte-en-enda-kvinna-som-har-vittnat-om-overgrepp-ska-skammas/

03:12. "Man har alltid rätt att berätta sin historia" – Under de rättsliga efterspelen av metoo ser Katarina Wennstam hur något håller på att hända.
Nyheter

Katarina Wennstam: Inte en enda kvinna som har vittnat om övergrepp ska skämmas

I veckan föll domen mot Cissi Wallin, en av metoo-uppropets första röster i Sverige. Under uppropets rättsliga efterspel ser författaren och debattören Katarina Wennstam – som i två decennier har riktat fokus mot hur övergrepp mot kvinnor hanteras av juridiken – hur något håller på att hända.

– Nu kommer patriarkatets sista dödsryckning, säger hon.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in
Bild 1 av 12 Cissi Wallin på väg mot första rättegångsdagen i Stockholms tingsrätt.
Foto: Anette Nantell
Bild 2 av 12 Medieuppbådet är stort när rättegången mot Cissi Wallin inleds.
Foto: Anette Nantell
Bild 3 av 12 ”En kvinna som vill ligger inte still” är ett av Katarina Wennstams mest populära citat, som går att beställa som ett eget broderikit.
Foto: Anette Nantell
Bild 4 av 12 Katarina Wennstam.
Foto: Anette Nantell
Bild 5 av 12 Cissi Wallin berättar i rätten om att det tog lång tid för henne att förstå vad hon hade blivit utsatt för.
Foto: Anette Nantell
Bild 6 av 12 Det är en intensiv skrivperiod för Katarina Wennstam just nu. Hon jobbar hemifrån, vid skrivbordet i sovrummet.
Foto: Anette Nantell, Anette Nantell
Bild 7 av 12 ”Vad tror du om den manspreaden? Det är så här gubbarna sitter i sportprogrammens tv-soffor”, skrattar Katarina Wennstam. Broderi är avkoppling för henne. Hon broderar sina egna citat och ger bort i present eller sätter upp på väggen.
Foto: Anette Nantell, Anette Nantell
Bild 8 av 12 Att plötsligt tillhöra ”det gamla gardet feminister” har inneburit lite av en identitetskris för Katarina Wennstam. ”Det brukade ju vara Märta Tikkanen, nu är det jag.”
Foto: Anette Nantell, Anette Nantell
Bild 9 av 12 Katarina Wennstam poserar helst just såhär.
Foto: Anette Nantell, Anette Nantell
Bild 10 av 12 Nästa år kommer Katarina Wennstams tionde spänningsroman. Hon och Bonniers kommunikationsstrateg Martin Ahlström diskuterar vad de ska kalla serien, när de i samband med det lanserar den sammanhållet. ”Jag gillar ju verkligen symbolen Fru Justitia. Men en märklig sak med den är att trots att det är en symbol för rättvisa, så ska hon ändå vara sexig?” säger Wennstam.
Foto: Anette Nantell, Anette Nantell
Bild 11 av 12 ”För mig så handlar det ibland om att bromsa. Att ta det lugnt, att tänka efter innan”, säger Katarina Wennstam. Det kan gå dagar mellan hennes publiceringar på Instagram just av den anledningen.
Foto: Anette Nantell
Bild 12 av 12 För ett och ett halvt år sedan flyttade Katarina Wennstam från en villa i Nacka till en lägenhet på Södermalm. ”Jag är mer gjord för att bo i innerstan.”
Foto: Anette Nantell