Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Nyheter

”Kim Jong-Un kan vara mycket sjuk, eller död” – mystisk lillasyster tar över

Foto: KNS

Vart har Kim Jong-Un tagit vägen? Och är det verkligen han som bestämmer i Nordkorea?
Kim Jong-Un har inte synts till på en månad efter uppgifter om skador och dålig hälsa – nu hävdas det att det skett en kupp i Nordkorea. Samtidigt uppges hans mystiska lillasyster Kim Yo-Jong kliva fram som ledare.

Kim Jong-Un är bara en nickedocka som styrs av OGD, ett mäktigt departement som var lojalt mot Kim Jong Uns pappa, men inte mot sonen. Det är OGD som styr bakom kulisserna och det kan mycket väl vara en statskupp som pågår, rapporterar flera medier, bland andra CNN.

Det ifrågasätts också om Kim Jong-Un ens är vid liv.

Uppgifterna om OGD och om en statskupp kommer bland annat från den nordkoreanske avhopparen Jang Jin-Sung, som tidigare var hovpoet åt Kim Jong-Uns pappa, Kim Jong-Il, men hoppade av och gick in i den sydkoreanska säkerhetstjänsten.

Han framträdde nyligen på en konferens i Nederländerna om läget i Nordkorea.

Enligt Jang Jin-Sung har OGD, ”Departementet för organisation och vägledning” slutat ta order från Kim Jong-Un och tagit kontrollen över Nordkorea. Han beskriver det som en process som påbörjades efter Kim Jongt-Ils död.

Jang Jin-Sung, som hoppade av för ett tiotal år sedan, har fortfarande ha källor inom regimen som beskrivit läget för honom, enligt CNN.

OGD är departementet som bland annat sköter säkerhetsfrågor i Nordkorea, ”och har en mapp om alla”.

Spekulationerna om att Kim Jong-Un är borta ur leken kommer efter att han inte synts till på länge. På de senaste tv-bilderna syns han halta, och det har hävdats att han skadat fotlederna på grund av sin övervikt.

Han deltog inte när parlamentet öppnades – något som anses vara alarmerande – och nyligen förklarades det också i Nordkoreas enda, statliga, tv-kanal att Kim Jong-Un ”lider av obehag”.

Den svenska kulturjournalisten och författaren Magnus Utvik var med på konferensen i Amsterdam, där det fanns flera avhoppare och Koreaxperter – som var eniga om att det var något väldigt speciellt att Kim Jong-Un varit borta så länge. De ifrågasatte om han någonsin skulle komma tillbaka, enligt Utvik.

– Jang Jin-Sung sa till mig att Kim Jong-Un är en ung kille som egentligen bara vill vara på Disneyland och titta på snygga tjejer(...) Han vill inte styra världens hårdaste diktatur. Han har gått in i väggen och är djupt djupt deprimerad, säger Magnus Utvik till Sveriges Radio.

Att man inte ens kunde köra in Kim Jong-Un i parlamentet i rullstol skulle kunna tyda på att han är mycket sjuk, eller eventuellt inte ens vid liv, enligt Utvik.

Den grupp av män som kollektivt styr Nordkorea från bakom kulisserna behöver dock en Kim vid makten, annars fungerar inte systemet – eftersom all propaganda mot den egna befolkningen går ut på att tillfredsställa Den Store Ledaren.

Den Kim som nu uppges stiga fram är en fram till för några år sedan okänd syster till Kim Jong-Un, och som rapporteras vara Kim Jong-Ils yngsta barn. Hennes namn är Kim Yo-Jong, och det var först för fem år sedan som hon blev allmänt känd. I våras dök hon upp i den inhemska statliga medierapporteringen med titeln "högt uppsatt tjänsteman", enligt TT.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.