Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Nyheter

Klänningen alla pratar – eller bråkar – om

01:59. Därför ser vissa bilden som blå och svart, medan andra ser den som guld och vit.

Vit och guld eller svart och blå, vilka färger ser du? Dagens största snackis på sociala medier rör upp starka känslor. Ögonforskare reder ut förvirringen.

Till det viktigaste först: Den rätta färgen på klänningen är svart och blå.

Det har 21-åringen som lade upp bilden på Tumblr avslöjat.

Men diskussionerna om klänningen har varit enorma det senaste dygnet. På Twitterhashtagen #dressgate utbröt kaos under fredagsmorgonen.

"Blå och svart!!!! Världen krymper nu" skriver bloggaren Hanna Persson. "Jag är så förvirrad, kan någon få det att sluta?!" skriver någon annan. Till och med Justin Beiber ger sin åsikt, "And for everyone asking, I see blue and black".

Men hur kan vi se färger så olika? Optikern och forskaren Rune Brautaset på Karolinska institutet förklarar att det beror på hur vi lärt oss att en färg ser ut.

– Det som gör att vi uppfattar färg är att vi har tre olika känselreceptorer på näthinnan. De jobbar i rött, grönt och blått. Sammansättningen av dessa är olika på olika människor. Sen lär vi oss från andra att det de kallar blått kallar jag också blått, förklarar han.

Även ljusets våglängd påverkar hur färgerna på bilden uppfattas. När ljus når klänningen reflekteras det, och beroende på våglängd ger det olika färger, om ljuset då bara har en våglängd är det svårt för ögat att se färger tydligt.

– Det är som när du åker bil på natten - väglampor har ljuset som bara är en våglängd, då är det svårt att se många färger.

Ljuset på bilden har ändrats på många hemsidor och gjorts mörkare. När ljuset på klänningen ändras ser många som först tyckt att klänningen var vit och guldig hur klänningen byter färg till de rätta färgerna, svart och blå. Men inte alla.

– Att man fortfarande ser den som vit och guld i det andra ljuset kan bero på något som kallas färgadaption. Du har redan bestämt hur den ser ut, när den blir mörkare tycker du fortfarande att den är vit.

Färgadaption är ett fenomen många troligen känner igen. Du handlar en tröja som du tycker är blå. Du såg tröjan i affären i ett visst ljus och tycker att den är blå.

– Sen visar du den för en vän som tycker att det är turkos, men du kan inte se det, säger Rune Brautaset.

Hur vi ser färger påverkas också av i vilket skick linsen i ögat är. Med åren kan linsen i ögat bli grumlig eller skadad.

– Linsen skapar skärpa på långt och nära håll och när den ändras reflekteras ljuset i olika våglängder olika. 8 procent av männen har nedsänkt förmåga att se färger, säger Rune Brautaset.

Vilken färg tycker du att klänningen har? Diskutera på DN:s Facebooksida!

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.