Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-11 19:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/klimatmotets-polska-ordforande-gar-inte-i-regeringens-ledband/

Nyheter

Klimatmötets polska ordförande går inte i regeringens ledband

Ledamöter från nära 200 länder har samlats i polska Katowice för att diskutera klimatet.
Ledamöter från nära 200 länder har samlats i polska Katowice för att diskutera klimatet. Foto: Janek Skarzynski/AFP

Michal Kurtyka, den man som håller i ordförandeklubban vid klimatmötet i polska Katowice, har kallats för ”ett kosmopolitiskt undantag” i Polens högernationalistiska regering. Med fysik- och ekonomistudier i Paris och Washington bakom sig är han en varm förespråkare för en elektrifiering av alla transportmedel.

Michael Winiarski
Rätta artikel

I somras blev 45-årige Michal Kurtyka vice miljöminister i Polens regering. Kort tid innan hade han utsetts till ordförande för COP24, årets klimatkonferens i Katowice. 

Tidigare var han vice energiminister, och ledde där utvecklingen av elektriska fordon. 

Att utse en partilös teknokrat till att leda FN:s klimatmöte anses bryta mot en tradition att en högt rankad minister eller politiker sitter ordförande. Men Michal Kurtyka skiljer ut sig även på ett annat sätt. 

Den förre polske miljöministern Jan Szyszko, som avgick i somras och var den som förra året lanserade Polens ordförandeskap för COP24, var inte känd som en varm förkämpe för miljön. Tvärtom hade Szyszko gjort sig till ovän med EU, när han godkände en tredubbling av skogsavverkningen i Białowieża, Europas sista orörda urskog. Så småningom tvingades den polska regeringen till reträtt efter fördömanden från naturvårdare och EU-kommissionen.

Efter förra årets klimatmöte förklarade också Szyszko att Polen ”kommer att försöka mildra dess negativa effekter på den polska ekonomin, inklusive kol, och vi ska visa att koldioxid som släpps ut i Polen är en levande gas för en levande natur”.

Efter dessa miljöpolitiska blamager var det inte förvånande att den polska regeringen fann det bäst att ersätta den kontroversielle Szyszko med den mer moderate Michal Kurtyka som ordförande för årets klimatmöte. 

Utnämningen av den västutbildade Kurtyka togs emot positivt av flera bedömare, som en god förutsättning för förhandlingarna i Katowice.

Det betyder inte att den polska regeringen plötsligt har ställt sig i spetsen i kampen mot fossila bränslen. Polen har fortfarande lägre klimatambitioner än många andra europeiska länder. I sitt öppningsanförande i måndags gick också Polens president Andrzej Duda till passionerat försvar för kolanvändning (som står för 79,5 procent av den polska energiproduktionen): 

”Kol är vår strategiska råvara... och enligt experterna har vi ännu kolreserver för 200 år”, förklarade Duda.

I sitt invigningstal anslog Michal Kurtyka ett helt annat tonläge, mer i linje med rådande EU-konsensus:

– I dag är världen en global by. Vi är alla beroende av varandra och måste komma samman för att skydda vår planet... Hur vi tänker, hur vi förflyttar oss, hur vi konsumerar, hur vi försörjer oss och hur vi väljer vårt sätt att leva. Klimatförändringen är ett globalt problem, och vi kan bara lösa det om vi går ihop.

Ett troligt plus med Kurtyka är att han såvitt känt inte har varit medlem i något politiskt parti, även om han är med i en regering som styrs av det nationalistiska partiet PiS (Lag och rättvisa), där många företrädare har uttryckt tvivel på vad vetenskapen har fastslagit om klimatkrisen. 

Framför allt har den polska regeringen använt ekonomiska argument; att ett så extremt kolberoende land inte reducera koldioxidutsläppen lika snabbt som andra länder. PiS-ledaren Jaroslaw Kaczynski, Polens starke man, förklarade också för några år sedan att EU:s klimatpolitik kan vara ett  större problem för landet än flyktingkrisen.

I motsats till det har Kurtyka vid ett anförande inför PiS sagt att Polens energisäkerhet bör grundas på ”en gradvis diversifiering av produktionsmetoder och energialstring”.

Samtidigt har Kurtyka betonat att Polen måste “balansera mellan å ena sidan vår konkurrenskraft och å andra sidan vad vi har förbundit oss i klimatkonventionen”.