Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Nyheter

Kontroversiellt institut läggs ned

Det kontroversiella Konfuciusinstitutet vid Stockholms universitet läggs ned. Institutet har tidigare kritiserats för sina kopplingar till den kinesiska staten. ”Det är naturligtvis en faktor som jag har vägt in”, säger rektor Astrid Söderbergh Widding till DN.

Konfuciusinstitutet vid Stockholms universitet har varit föremål för återkommande kritik och debatt sedan det grundades 2005.

Institutet drivs med pengar från den kinesiska staten, men är en del av universitet. De flesta av lärarna är utbildade, och betalade, av den kinesiska staten.

Kopplingarna till den kinesiska diktaturen är kontroversiell. Amnesty har kallat universitetsledningen för ”godtrogen”.

Även internationellt har Konfuciusinstituten, som finns i många länder, kritiserats. Flera fall av kinesisk inblandning eller försök till inblandning i institutens verksamhet har uppmärksammats. I Kanada nekades exempelvis en regimkritisk lärare anställning.

Stockholms universitet har hela tiden hävdat att det svenska Konfuciusinstitutet inte utgör något problem, utan är ett ekonomiskt fördelaktigt sätt att bedriva utbildning i kinesiska.

Men när avtalet går ut till årsskiftet väljer man alltså att helt avveckla verksamheten. Det säger rektor Astrid Söderbergh Widding till DN.

– Situationen är ganska annorlunda nu mot hur det var för 10 år sedan. Då var institutet en öppning för kontakter med Kina som var viktig för oss. I dag har vi ett helt annat akademiskt utbyte med Kina och då känns det mindre angeläget att fortsätta det här samarbetet.

Har kritiken mot instituten spelat in?

– Det är naturligtvis en faktor som jag har vägt in. Det är svårt att driva ett institut i motvind även om vi inte alls har någon erfarenhet av otillbörlig påverkan utan har varit väldigt nöjda.

Astrid Söderbergh Widding säger också att Konfuciusinstitutens nya avtal inte är förenliga med hur svenska universitetet sköts och att Stockholms universitet nu kommer göra en ny satsning på kinesiska och anställa flera lärare.

– Generellt kan jag säga att det är tveksamt att ha institut som är finansierade av en annan stat inom ramen för ett universitet. Ett separat Konfuciusinstitut hade väl varit utmärkt, men jag tycker att det är ett problem att ha det integrerat i ett universitet.

Det finns fortfarande Konfuciusinstitut i Luleå, Karlstad och Karlskrona.

DN har sökt Torbjörn Lodén, chef för Konfuciusinstitutet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.