Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Nyheter

Krisen fördjupas på Aftonbladet

Aftonbladets chefredaktör och publisher Sofia Olsson Olsén har varit högsta chef på tidningen sedan april 2016.
Aftonbladets chefredaktör och publisher Sofia Olsson Olsén har varit högsta chef på tidningen sedan april 2016. Other: Maja Suslin/TT

Efter den senaste veckans tumult på Aftonbladet växer den interna kritiken mot chefredaktören Sofia Olsson Olséns ledarskap. ”Hon har helt tappat kontrollen”, säger en källa på tidningen.

DN dokumenterar veckan som lett till en ny förtroendekris för Aftonbladets ledning.

Det här skulle vara veckan då Aftonbladet äntligen gjorde upp med de interna problemen som blottlagts under Metoo-uppropet. På torsdagen skulle Dokumentet 2.0 ha publicerats med berättelser om hur det är att vara kvinna på redaktionen. I stället har publiceringen stoppats i sin nuvarande form och gruppen bakom Dokumentet hoppar nu av uppdraget. Tidningsledningen anklagas för lögner och internt växer missnöjet med chefredaktören Sofia Olsson Olsén.

– Aftonbladets publisher har helt tappat kontrollen. Hon har ingen koll på verksamheten och säger alltid: ”Det där kände jag inte till.” Det är demoraliserande för alla som jobbar här, uppger en källa på Aftonbladet till DN.

Problemen för ledningen tog ny fart redan i måndags. Aftonbladet publicerade en krönika där Staffan Heimerson liknade Metoorörelsen vid häxbränningar och Stalins utrensningar. Krönikan försågs med en rödfärgad varningstext om att det var skribenten och inte Aftonbladet som stod för åsikterna, men det räckte inte för att skydda tidningen från kritik.

Efter att Staffan Heimerson utvecklat resonemanget från krönikan i branschtidningen Resumé valde Sofia Olsson Olsén att avsluta samarbetet med honom.  

Det fick i sin tur den tidigare Aftonbladet-krönikören Johan Hakelius, i dag politisk chefredaktör på Fokus, att avslöja bakgrunden till sitt eget avhopp från Aftonbladet. Sofia Olsson Olsén hade ringt och fått honom att ändra flera formuleringar i en kontroversiell krönika publicerad i februari 2016.

På redaktionsgolvet beskrivs Sofia Olsson Olséns publicistiska linje som svajig:

– Hon har inga publicistiska visioner och saknar dessutom publicistisk kompetens, har det visat sig. Och hon har en ledning runt sig som också är mycket svag. Aftonbladets varumärke är i fritt fall med henne. Hon har inte förtroende hos någon, menar en källa på tidningen.

Dagen efter att Staffan Heimerson sparkats kom nästa kris. Journalisten Jennifer Wegerup skrev en lång text i Resumé där hon vittnar om kränkningar och trakasserier på framför allt Aftonbladet. Hon upplevde bristande stöd från sin chefredaktör:

“På hela denna tid hör jag inte en enda gång ifrån publisher Sofia Olsson Olsén.”  

I stället hade den tidigare sportchefen Håkan Andreasson gett Jennifer Wegerup rådet att vara tyst om trakasserierna från en kollega. När trakasserierna inträffade var Jan Helin publisher på Aftonbladet men när Wegerup slutade hade Olsson Olsén tillträtt. I dag är Håkan Andreasson redaktionschef, en av Sofia Olsson Olséns närmsta medarbetare. Han säger till DN att han inte minns samtalet utan hänvisar till sportchefen.

Aftonbladet är en av de svenska arbetsplatser som blivit hårdast granskad till följd av Metoo-uppropet. Internt pågår en utredning mot en avstängd medarbetare, flera kvinnor har vittnat om trakasserier och sexism.

Flera som DN pratat med var därför mycket positiva när det verkade som att en grupp kvinnor på Aftonbladet tagit initiativ till Dokumentet 2.0, baserat på förlagan från 1970-talet. ”Nu är det vår tur att berätta hur det är att vara kvinna på Aftonbladet och vi föreslår härmed att vi gör ett nytt dokument tillsammans”, stod det i uppmaningen som gick ut till medarbetarna.

Dokumentet skulle ha publicerats på torsdagen. Men redan på onsdagen meddelade Sofia Olsson Olsén att det inte skulle bli av.

”Jag har landat i att vi inte kan publicera materialet i Aftonbladet i dess nuvarande form.”

Som skäl angav hon att både män och kvinnor riskerade att identifieras. Det framkom också att det i själva verket var ledningen som stod bakom idén med Dokumentet 2.0, inte enskilda medarbetare. 

”Jag som högst ansvarig för Aftonbladet ber om ursäkt för den situation som har uppstått. Missförståndet gjorde att jag internt och externt sagt att detta är gruppens eget initiativ. Jag beklagar att vi hamnat i det här läget. Jag förstår också den frustration och ilska detta skapat”, skriver Sofia Olsson Olsén till medarbetarna.

Det har fått flera personer att känna sig lurade, vittnesmål som de i förtroende har lämnat till kollegor har i själva verket samlats in på uppdrag av ledningen.

– Många anser att det är väldigt allvarligt att det målades ut som ett medarbetarinitiativ. Nu finns det ett drygt 80-tal olika vittnesmål i det här Dokumentet. Och de enda som har tillgång till det är ledningen och gruppen som samlat in dem, säger en källa.

Sofia Olsson Olsén ska även ha bett om att få en lista på namn på de som bidragit med vittnesmål. Listan skulle låsas in i ett kassaskåp för att historier i efterhand skulle kunna verifieras vid behov.

På torsdagen skickade gruppen bakom Dokumentet ut ett internt mejl till sina kollegor där de skrev att projektet inte längre hade medarbetarnas förtroende och mandat.

"Vi har bestämt oss för att hoppa av det här projektet som kippar efter luft, insvept i en allt solkigare sorgmantel. Den senaste tidens rabalder gör det svårt för oss att med trovärdighet ta materialet in i en ny fas", skriver gruppen.

Under veckan har Aftonbladet fortsatt med sina egna publiceringar kring Metoo. Under rubriken ”Dokumentet Sverige” publicerades i måndags 1000 berättelser om sexuella trakasserier. Historierna lästes också upp i en maratonsändning.  

– Jag vänder mig starkt emot att vi gav ut en bilaga som vi ju kallade för ”Dokumentet”, där den kvinnliga befolkningen i Sverige får gå ut och berätta vad de varit med om. Men vårt eget dokument, och de kvinnor som jobbar här, ska tystas ner, säger en källa på tidningen.

DN har sökt Sofia Olsson Olsén, Aftonbladets tidigare chefredaktör Jan Helin och Schibsted Sveriges vd Raoul Grünthal.

 

Aftonbladet och Metoo

Aftonbladet har granskats hårt under Metoo-uppropet. En profilerad skribent på tidningen har stängts av och petats från sin tjänst efter anklagelser om bland annat våldtäkt. En tidigare chef har lämnat ägarkoncernen Schibsted efter DN:s granskning. I ett stort reportage i DN har 16 kvinnor berättat om en kultur där en liten grupp män tillåtits komma undan med trakasserier och sexistiska påhopp utan att ledningen agerat. 

 

Till följd av de olika händelserna och uppgifterna har tidningen tagit initiativ till Dokumentet 2.0. En uppföljare till Dokumentet från 1978 då kvinnorna på Aftonbladet gjorde upp med sexism och trakasserier. Dokumentet 2.0 skulle ha publicerats på torsdagen, men sköts upp på obestämd tid efter beslut av chefredaktör Sofia Olsson Olsén.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.