Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Nyheter

Kungen i nytt blåsväder

Kungen är i blåsväder i och med en ny bok.
Kungen är i blåsväder i och med en ny bok. Foto: Scanpix

En ny bok har gjort kungen till nytt löpsedelsstoff. I den berättas om hur vänner till kung Carl Gustaf var beredda att betala ut stora summor pengar, för att stoppa bilder på monarken i graverande situationer.

Några av kungens närmaste vänner ska enligt Ekot ha anlitat den påstådde gangsterledaren Milan Sevo, för att kontakta en av huvudkällorna – porrklubbskungen Mille Markovic – till skandalboken "Den motvillige monarken".

Milan Sevo anlitade i sin tur Daniel Webb, som träffade kungens vän, affärsmannen Anders Lettström, i november förra året. Kungens vänner ville ha en dementi och dessutom tillskansa sig det bildmaterial Markovic uppgett sig ha, föreställande kungen på olika stippklubbar. Uppgifterna kommer från en kommande bok "Den Svenske Gudfadern" av Nuri Kino som publiceras i dag, fredag.

Mötena mellan Webb och Lettström bandades och har spelats upp i Ekot, samt refererats i kvällstidningarna.

– Men hur vill ni att jag ska gå till väga nu? Ska jag ta upp kontakten och fråga, undrar Webb i ljudupptagningen.

– Jag tycker du ska ta kontakten och sen ska du försöka få reda på; vad är agendan, vad vill han och vad har han, svarar Lettström.

Daniel Webb berättar för Ekot att vännerna ville ha information om vad Markovic ville, vad han hade för material och vad det skulle kosta att köpa loss.

Enligt honom var kungens vänner oroliga för vilka bilder Markovic hade och vad han skulle göra med dem. Markovic hade sagt att han ville publicera bilderna.

Daniel Webb kontaktade efter mötet med Anders Lettström Mille Markovic, som krävde tiotals miljoner för en dementi och för att ge ifrån sig bildmaterialet. Det berättade Daniel Webb för Anders Lettström vid nästa möte. Några pengar utväxlades dock aldrig.

"Jag har aldrig träffat eller talat med Mille, Milan etc. Jag har genom bekantas bekanta fått erbjudande att köpa foton och dementier av lögner, vilket jag avböjt", skriver Anders Lettström i en kommentar till Ekot.

Vänsterpartiets representant i justitieutskottet kräver en sanningskommission för att reda ut uppgifterna om kung Carl XVI Gustafs och hans vänners kontakter med grovt kriminella.

I en skriftlig fråga till statsminister Fredrik Reinfeldt påpekar Lena Olsson risken för att kungen, som bland annat är ordförande i utrikesnämnden, utsätts för utpressning.

Olsson vill att kungen tar time-out från nämnden och att kommissionen tillsätts.

På fredagseftermiddagen hölls en presskonferens angående den nya boken. Milan Sevo, som är efterlyst i Sverige, deltog via länk.

– Han sa att även han har sett ett visst bildmaterial på kungen, säger DN:s reporter Jens Kärrman, som bevakade pressträffen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.