Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 16:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/kungen-till-svenska-folket-finns-goda-skal-att-kanna-hopp/

NYHETER

Kungen till svenska folket: Finns goda skäl att känna hopp

2 min 2 sek. I ett kort tal till svenska folket talade kung Carl XVI Gustaf om viruskrisen i landet och underströk allas personliga ansvar i den ansträngda situationen.

Kungen talade på onsdagen till svenska folket, med anledning av utbrottet av det nya coronaviruset. Där betonade han hoppfullhet och inskärpte att de insatser som gjorts förtjänar uppskattning och respekt.

– Stundens allvar ska inte förringas men det finns också goda skäl att känna hopp och tillförsikt.

Det var ett hoppfullt budskap som kungen förmedlade under sitt tal till Sverige, inför en extrainsatt konselj med anledning av regeringens arbete kring coronaviruset.

– Svåra situationer som den vi nu är i ger också en möjlighet. Att ta fram det bästa hos oss som medmänniskor och som land. Stundens allvar ska inte förringas men det finns också goda skäl att känna hopp och tillförsikt.

Kungafamiljen försöker i så stor utsträckning som möjligt leva efter experternas råd, säger kungen. Det är nu, menar han, i vår förmåga att ta ansvar gemensamt som vår styrka visas.

– Varje gång detta sker och vi visar hänsyn och empati så bidrar vi till att upprätthålla det bästa med Sverige för Sveriges väl.

Även statsministern Stefan Löfven betonade värdet av solidaritet i ett för Sverige ansträngt läge.

– Varje invånare behöver förbereda sig. Varje kvinna och man behöver ta sitt ansvar att skydda riskgrupper. Vi behöver visa varandra solidaritet, säger Löfven.

Statsministern inskärper att samhället är väl rustat och betonar hur viktigt det är att lindra konsekvenser, och det görs genom att sätta in rätt åtgärder vid rätt tillfälle, menar han.

Avslutningsvis säger Löfven att man kommer fatta varje nödvändigt beslut för att skydda människor liv och jobb.

– Det är besvärliga tider som väntar men Sverige kommer klara också det här och vi gör det som vanligt tillsammans.

Talet följs av en extrainsatt konselj bakom stängda dörrar, vilket är ett tillfälle för regeringen att informera statschefen med anledning av det alltjämt eskalerande coronautbrottet.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt