Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-08 08:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/kungen-till-svenska-folket-finns-goda-skal-att-kanna-hopp/

Nyheter

Kungen till svenska folket: Finns goda skäl att känna hopp

02:02. I ett kort tal till svenska folket talade kung Carl XVI Gustaf om viruskrisen i landet och underströk allas personliga ansvar i den ansträngda situationen.

Kungen talade på onsdagen till svenska folket, med anledning av utbrottet av det nya coronaviruset. Där betonade han hoppfullhet och inskärpte att de insatser som gjorts förtjänar uppskattning och respekt. 

– Stundens allvar ska inte förringas men det finns också goda skäl att känna hopp och tillförsikt.

Det var ett hoppfullt budskap som kungen förmedlade under sitt tal till Sverige, inför en extrainsatt konselj med anledning av regeringens arbete kring coronaviruset. 

– Svåra situationer som den vi nu är i ger också en möjlighet. Att ta fram det bästa hos oss som medmänniskor och som land. Stundens allvar ska inte förringas men det finns också goda skäl att känna hopp och tillförsikt. 

Kungafamiljen försöker i så stor utsträckning som möjligt leva efter experternas råd, säger kungen. Det är nu, menar han, i vår förmåga att ta ansvar gemensamt som vår styrka visas.

– Varje gång detta sker och vi visar hänsyn och empati så bidrar vi till att upprätthålla det bästa med Sverige för Sveriges väl.

Även statsministern Stefan Löfven betonade värdet av solidaritet i ett för Sverige ansträngt läge.

– Varje invånare behöver förbereda sig. Varje kvinna och man behöver ta sitt ansvar att skydda riskgrupper. Vi behöver visa varandra solidaritet, säger Löfven.

Statsministern inskärper att samhället är väl rustat och betonar hur viktigt det är att lindra konsekvenser, och det görs genom att sätta in rätt åtgärder vid rätt tillfälle, menar han.

Avslutningsvis säger Löfven att man kommer fatta varje nödvändigt beslut för att skydda människor liv och jobb.

– Det är besvärliga tider som väntar men Sverige kommer klara också det här och vi gör det som vanligt tillsammans.

Talet följs av en extrainsatt konselj bakom stängda dörrar, vilket är ett tillfälle för regeringen att informera statschefen med anledning av det alltjämt eskalerande coronautbrottet.