Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Nyheter

Kvinna pekade ut man i metoo-inlägg – nu döms hon för förtal

Other: Jeppe Gustafsson / IBL Bildbyrå

En kvinna skrev att en man hade våldtagit henne och märkte inlägget med hashtaggen #metoo. Nu fälls hon för förtal och tvingas betala böter, samt skadestånd till mannen.

Kvinnan gjorde inlägget om att mannen skulle ha våldtagit henne efter att hon hade läst ett inlägg på mannens Facebooksida där han ska ha uttryckt sina sympatier för #metoo.

Då skrev hon att på sin egen Facebooksida att han våldtagit henne 2010. Hon länkade även till mannens inlägg. 

Det gjorde att mannen polisanmälde henne för förtal. Hon blev då kallad till polisen för förhör och anmälde då för första gången våldtäkten som enligt henne ska ha ägt rum för åtta år sedan.  

Södertörns tingsrätt skriver i domen att det ”inte kommit fram några andra omständigheter som skulle kunna utgöra en rimlig grund för att publicera uppgifterna”.

– Hon har mått dåligt för det som hände i åtta år och ska nu i stort sett bevisa att uppgifterna är sanna. Eller så ska hon ha ett annat godtagbart skäl att publicera det här, säger kvinnans advokat Johan Hansson till DN.

Tingsrätten dömer kvinnan till 30 dagsböter som är det lägsta antalet dagsböter man man få. Hon döms också att betala 10.000 kronor i skadestånd till mannen.

Hon säger till SVT Nyheter att hon ångrar att hon avslöjade mannens identitet i inlägget och att det är bra att det är olagligt att göra så.

– Det var fel att skriva ut hans identitet. Det var dumt och det ska vara olagligt, säger hon och tillägger att det känns som att hon har fått något slags avslut i och med domen.

Artikeln har uppdaterats

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.