Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Nyheter

Kvinnors våld mot män utreds

För första gången ska kvinnors våld mot män utforskas i Sverige. USA:s främsta expert på området säger att frågan fått ett genombrott.

- Vill vi göra något åt våldet mellan män och kvinnor måste vi också titta på det här området, säger sociologen, Murray Straus, till DN.se

I Sverige är det få forskare som har granskat problematiken att kvinnor slår män. Men utredaren, Klara Hradilova Selin, på Brottsförebyggande rådet, hoppas att en undersökning snart blir verklighet.

- Just i Sverige finns inga svar. Men inom kort hoppas jag att vi kan göra svenska studier. Vi har fått många frågor om ämnet under hösten, berättar hon.

Både i USA och Storbritannien finns det studier som visar att vissa kvinnor utövar våld mot män.

- Om man fokuserar på familjekonflikter och inte brottslighet får man fram att även kvinnor utövar våld mot män, säger Klara Hradilova Selin.

Kvinnorna står för mindre incidenter och lindrigare våld som inte ger större skador. Männen ligger bakom det grövre vålden, men det finns brittiska studier på att kvinnor oftast använder olika typer av tillhyggen.

- Tre av fyra kvinnor som utövar våld använder sig av något att slå med. För män är den siffran en av tre, säger Klara Hradilova Selin.

Hur pass utbrett är fenomenet?

- I Sverige vet vi inte men inrikesministeriet i Storbritannien har siffror från 90-talet som visar att 15,5 procent av männen och 11,3 kvinnor har slagit sin partner, säger Klara Hradilova Selin.

Varför väcks frågan nu?

- Debatten har mognat och faktum är att det är ett brott att slå män också även om kvinnan slutligen är den största förloraren, säger Klara Hradilova Selin.

Det finns planer på att frågorna om kvinnors våld mot män kommer att ingå i en planerad Brå-rapport om våld i nära relationer som publiceras under nästa år.

- Vi skissar på ett projekt, men än har vi inte beslutat något, säger Klara Hradilova Selin.

Murray Straus, professor vid Family Research Laboratory i New Hampshire, är förgrundsgestalt inom forskningen på kvinnors våld mot män.

Hans forskning har länge varit kontroversiell inom feministiska kretsar men nu börjar allt fler intressera sig för hans resultat.

- Det har skrivits mer under det senaste året bara här i USA, det ser jag som glädjande för bilden av våld i hemmet är komplex, säger han till DN.se.

Sedan mitten av 1980-talet har han hävdat att mansmisshandel är ett socialt problem som borde uppmärksammas i större utsträckning.

- Kvinnor kan också attackera sina män. Varje land är skyldigt att ta upp problematiken, säger han.

Mansmisshandel har varit en bild fläck eftersom vi uteslutande uppfattar män som dominanta och det påverkar oss och vårt synsätt på våld, hävdar Murray Straus.

På nationell nivå, hur stort är problemet?

- Skadorna är större när män misshandlar kvinnor men statistiken visar att i en tredjedel av fallen då männen mördas i hemmet ligger kvinnan bakom, säger Murray Straus.
Sedan kan kvinnan varit utsatt i åratal av mannens slag.

Varför talas det inte om mansmisshandel?

- Det tog lång tid för kvinnorörelsen att få kvinnor att gå till polisen. Män betraktar inte alltid sig som offer och ingen har hittills uppmanat män att anmäla, säger Straus.

Han pekar också på att polisen inte tar problemet på allvar och att mannen borde ta hand om saken själv.

- Precis på samma sätt bemöttes kvinnor tidigare, säger Murray Straus.

Han har forskat om män och våld sedan 1970-talet och under 80-talet mötte han mycket motstånd och anklagades för att lämna felaktiga resultat. Han har också mottagit hot.

Vilka reaktioner möter du idag?

- Lite misstro, en del blir arga och har anklagat mig för att vara mot kvinnor, trots att jag betraktar mig som feminist, säger Murray Straus.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.