Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Nyheter

Lagrådet körs över om drogtest

Regeringen kör över Lagrådet och föreslår i en proposition att unga under 15 år ska kunna drogtestas även utan föräldrars medgivande.

– Tidiga insatser mot unga som missbrukar är helt avgörande, säger justitieminister Beatrice Ask (M).

Lagrådet ansåg att det var en alltför stor integritetskränkning att kunna tvinga fram till exempel ett urinprov för ett så pass lindrigt brott som ringa narkotikabrott. Men Ask anser att det är viktigare att tidigt kunna få svart på vitt om en ungdom börjat missbruka för att samhället ska kunna sätta in åtgärder. Hon pekar också på att flera remissinstanser stödjer regeringens linje.

– Det är inte alltid helt enkelt att hitta föräldrarna eller att få deras medgivande och då tror jag att det är viktigt att kunna kolla om det finns ett missbruk.

Ask ser framför sig att tvångsåtgärden kan användas till exempel om polisen hittar unga under 15 år i en knarkarkvart.

Lagrådet har också varnat för att urinprov under tvång kan användas av polisen som en slags bestraffning. Den kritiken avvisar Ask och menar att polisen har viktigare saker för sig än att ägna sig åt att trakassera unga.

I propositionen som regeringen lägger fram inom kort föreslås också att brottsutredningar mot misstänkta under 15 år alltid ska inledas om straffet för brottet är minst ett års fängelse. Det ska dock också finnas möjlighet att göra en brottsutredning även i andra fall. Lagrådet menar att brottsutredningar riktade mot unga i framtiden riskerar att mer handla om att klara upp brott än att klarlägga den unges behov av sociala insatser. Det kan, enligt Lagrådet, vara början på en utveckling mot att sänka straffmyndighetsåldern.

– Det är precis tvärt om. Om man inte utreder och visar att man tar saker på allvar då får de som vill ha lägre straffmyndighetsålder vatten på sin kvarn, säger Ask.

Hon anser att det kan vara viktigt att utreda även mindre brott om de begås i stor omfattning av ett ungdomsgäng, eller till exempel om en person blivit psykiskt knäckt av trakasserier från unga.

– Det är också ett sätt att markera från samhället att vi inte accepterar vad som helst, säger Ask.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.