Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Nyheter

Läkare varnar för inbillad sjukdom

Svenska experter på hormonsjukdomar varnar patienter för att behandlas för en sköldkörtelsjukdom, hypotyreos 2, som de hävdar inte existerar. Behandlingen kan ge allvarliga biverkningar och leda till svåra sjukdomar.

Hypotyreos är sjukdom som orsakas av att sköldkörteln tillverkar för lite hormoner. För några år sedan lanserade en amerikansk läkare diagnosen hypotyreos 2, en ny påstådd hormonbristsjukdom, rapporterar SR:s Vetenskapsradion.

I dag finns två svenska patientföreningar för hypotyreos 2 och ett medicinskt laboratorium, Scandlab, säljer dyra urin- och salivtester som de hävdar kan avslöja sjukdomen. Företaget samarbetar med läkare som skriver ut hormontillskott som medicin.

Nu varnar överläkare Mats Palmér på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge patienter för att få hormonläkemedel utskrivna åt sig.

– Enligt min mening finns det ingen studie som styrker att den här diagnosen finns. Jag tycker det är djupt oetiskt att utnyttja olyckliga människor för att tjäna pengar på en provtagning som saknar värde.

Enligt Palmér kan ett tillskott av hormon, utöver kroppens normala produktion, ge allvarliga biverkningar. För mycket sköldkörtelhormon kan ge symtom för giftstruma, vilket i värsta fall kan orsaka hjärtflimmer och blodpropp. För mycket kortison kan leda till diabetes, högt blodtryck och hjärt-kärlsjukdomar.

– Vi har haft ett flertal patienter med symtom på giftstruma och hjärtflimmer. En patient hade gått upp 14 kilo i vikt efter att ha blivit insatt på kortison, det är inte särskilt nyttigt, säger han.

Scandlabs vd, Per Magnusson försvarar företagets medicinska tester, som utförs av ett amerikansk-engelskt laboratorium.

– Om tester är trovärdiga för 200 miljoner amerikaner och den engelska befolkningen, så kan de ju vara trovärdiga för den svenska också, säger han till Vetenskapsradion.

* Sköldkörteln producerar hormoner

* Sköldkörteln producerar hormoner som styr omsättningen och påverkar nästan alla kroppens funktioner.

* Om sköldkörteln tillverkar för lite hormoner kan man få sjukdomen hypotyreos, som innebär att ämnesomsättningen minskar och kroppen går på lågvarv.

* Exempel på symtom är trötthet, sämre ork, depression, koncentrationssvårigheter, frusenhet, torr hud, förstoppning och sämre minne.

* Sjukdomen behandlas med sköldkörtelhormonet tyroxin, ofta resten av livet.

* En amerikansk läkare lanserade 2005 uttrycket, hypotyreos 2, med liknande symtom. Men enligt svenska experter finns ingen studie som stöder att diagnosen finns.

Källa: Vårdsajten www.1177.se

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.