Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-02 02:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/lars-naslund-alliansen-overkorda-igen-vad-har-s-och-d-i-stjarnkikaren/

Nyheter

Lars Näslund: Alliansen överkörda igen – vad har S och D i stjärnkikaren?

Socialdemokraternas Marina Johansson och Demokraternas Martin Wannholt, kommunalråd i Göteborg, tittar i stjärnkikaren, en refraktor, i rymdobservatoriet i Slottsskogen.
Socialdemokraternas Marina Johansson och Demokraternas Martin Wannholt, kommunalråd i Göteborg, tittar i stjärnkikaren, en refraktor, i rymdobservatoriet i Slottsskogen. Foto: Lars Näslund

Marina Johansson (S) och Martin Wannholt (D) ställer sig på var sin pall för att nå upp till teleskopet. 

De göteborgska kommunalråden kommer med gemensamt svar – skolbarn ska åter få chans att spana på stjärnor från rymdobservatoriet i Slottsskogen.

Men med dem följer också en fråga: Vad har S och D i kikaren?

En ohelig allians körde i förra veckan över Alliansen med stort A i frågan om avgiftsfri simundervisning. På torsdagen planerar S och D i Göteborg att, som de själva säger, ”rädda rymdobservatoriet”.

Det är två små frågor om rätt små kommunala pengar, som möjligen indikerar något större. 

På bilden här ovan står Socialdemokraternas Johansson och Demokraternas Wannholt och tittar in i refraktorn, linsteleskopet som, om vädret är på gott humör, är det skarpaste verktyget i Göteborg för att komma våra grannar i världsrymden närmare.

– Jag har jobbat för det här sedan hösten 2017. Det är klart att barnen ska kunna få uppleva allt detta, sa en munter, för att inte säga stolt Martin Wannholt, medan vi i förra veckan tittade runt i den, i ärlighetens namn, numera rätt skamfilade byggnaden.

Wannholt sa att i ett skede hoppade Vänsterpartiet av en tänkt uppgörelse.

– Men sen förhandlade vi, de fick de bemannade lekplatserna och vi fick detta.

Astronomen Katja Lindblom leder rymdlektionen för elever från Landamäreskolan. Många vetgiriga armar i luften.
Astronomen Katja Lindblom leder rymdlektionen för elever från Landamäreskolan. Många vetgiriga armar i luften. Foto: Lars Näslund

Denna förmiddag då de båda kommunalråden kom på besök hade man ordnat så att en klass vetgiriga nioåringar från Landamäreskolan i Länsmansgården fick en timmes rymdpromenad med astronomen och föreståndaren Katja Lindblom. Ut från lektionen om svarta hål, solens inre och varför Pluto inte längre får kallas för planet, kom S-kommunalrådet Marina Johansson.

– Gud vad jag har lärt mig! Hade jag hört det här som liten kunde jag ha satsat på att bli astronaut! sa hon.

Hon fortsatte:

– Observatoriet har blivit så illa behandlat i kläm mellan regionen (som sedan 1999 är dess huvudman och betalar hyran, DN:s anm) och kommunen. Det här borde kunna utvecklas till en turistmagnet. 

Slottsskogsobservatoriet i Göteborg ligger dolt invid den här dammen. Byggnaden kom till 1985 och ägs av kommunala bolaget Higab.
Slottsskogsobservatoriet i Göteborg ligger dolt invid den här dammen. Byggnaden kom till 1985 och ägs av kommunala bolaget Higab. Foto: Lars Näslund

Sedan ett och ett halvt år har annars inga skolklasser släppts in här, till Sveriges första och därmed äldsta publika observatorium, beläget märkligt dolt uppe på Slottsskogens höjder. Föreningen som öppnar astronomins värld för allmänheten fick hösten 2018 inte längre några bokningar från Göteborgs stads kulturnämnd, då ledd av det rödgröna styret. Pengarna ansågs behövas bättre i stadsdelar där barn mer sällan besöker museer.

Men på torsdagens fullmäktigesammanträde, som genomförs trots coronaläget, ska det bli ändring. Än en gång denna vinter har nämligen Socialdemokraterna och nykomlingarna i stadshuset, Demokraterna, slagit sig samman för att – tillsammans med övrig opposition – tvinga Alliansen, som styr i minoritet, att acceptera ett nederlag.

Efter en osannolikt snårig politisk process senaste året väntas fullmäktige åter öppna för skolbesök till stjärnkikarna genom en okonventionell manöver: En halv miljon kronor flyttas från en senarelagd utredning om nya idrottsarenor till grundskolenämnden, som i sin tur förväntas köpa in rymdlektioner av föreningen Slottsskogsobservatoriets Vänner. Det ska täcka höstterminens behov.

Men även om Allianspartierna i ett särskilt yttrande beskrivit situationen för observatoriet som ”beklaglig”, har de listat flera skäl till att säga nej. Som att frågan inte är stadens, utan regionens. Som att vetenskapshuset Universeum är på väg att förstärka sin rymdsatsning... och att föreslagen metod att ordna fram pengar ”bakvägen” knappast är förenlig med skollagen. 

Men när kommunstyrelsen för några veckor sedan till slut röstade om saken valde Alliansen trots allt att inte lägga fram något eget motförslag, medveten om att man skulle förlora en strid som Axel Josefson & Co knappast kände var värd att ta.  

Observatoriets öde är förstås inte ointressant i sig, men ärendet säger främst något om de nya politiska rörelsemönster som politiken i Göteborg börjat forma: Är Socialdemokraternas och Demokraternas allt mer frekventa samspel bara tillfälligheter? 

S-kommunalrådet Marina Johansson och D-kollegan Martin Wannholt har engagerat sig för rymdobservatoriet i Slottsskogen.
S-kommunalrådet Marina Johansson och D-kollegan Martin Wannholt har engagerat sig för rymdobservatoriet i Slottsskogen. Foto: Lars Näslund

I denna texts ingress kallade vi S+D för en ”ohelig” allians. Den tidigare S-ledaren Ann-Sofie Hermansson fick sparken, bland annat med hänvisning till att hon efter valet 2018, som det hette, ”mot partidistriktets styrelses uttryckliga vilja” hade inlett samarbete med Demokraterna.

I dag har den nya S-ledningen i Göteborg i olika frågor tydligt markerat distans till fortsatt organiserat samspel med Vänster- och Miljöpartiet och samtidigt i uttalanden tillstått att oppositionsrollen – för tillfället – kan vara hälsosam. Då är det inte att förvånas över att partiet så ofta det kan, i symboliskt passande frågor, markerar för väljarna att de fortsatt kan påverka besluten.

Och då har Martin Wannholts parti bedömts komma väl till pass... och tvärtom.

För Wannholt, som var kommunalråd för Moderaterna 2010-2014 men sedan uteslöts ur partiet för stadgebrott, och hans Demokraterna är det, sedan partiets Stora Paradfråga att stoppa tågtunneln Västlänken i praktiken blivit överspelad, nödvändigt att etablera en ny position för att vara relevant även i kommunvalet 2022.

En sådan kan vara ”stoppa-slöseriet-partiet”. Wannholt ville spara hårdast i budgeten i höstas. Men frågan är om det ensamt skulle hålla kvar intresset hos alla före detta moderata väljare som 2018 hoppade på ”stoppa-tunneln-tåget”. Att under en hel mandatperiod bara säga nej men inte nå något eget resultat alltmedan hans gamla parti leder styret i staden, bedöms kanske inte som en tillräcklig strategi.

Att då ta stöd av fiendens fiende hör till de etablerade verktygen i den politiska verktygslådan, och det har skett 

En bild från budgetdebatten ifullmäktige i november: De forna partivännerna i ordväxling mot varandra. T v Moderaternas Axel Josefson, t h Demokraternas Martin Wannholt.
En bild från budgetdebatten ifullmäktige i november: De forna partivännerna i ordväxling mot varandra. T v Moderaternas Axel Josefson, t h Demokraternas Martin Wannholt. Foto: Lars Näslund

 

 

Inga avgörande frågor, kan tyckas (se faktarutan ovan), men de är nålstick som känns hos den styrande Alliansen. Eller som Martin Wannholt sa där uppe vid observatoriet om Moderaternas och Liberalernas gruppledare:

– Axel (Josefson) och Helen (Odenjung) trodde kanske att vi bara skulle sitta still. Det är i mitten som folk vill att politiken ska vara.

Hans socialdemokratiska kommunalrådskollega Marina Johansson sa för sin del, på vår fråga, att de ”märker på Alliansen att de inte räknat med detta, att vi är i fri opposition”.

– Våra synpunkter sammanfaller ofta med Demokraternas, sa hon, som är ensam kvar av S-kommunalråden från förra mandatperioden och nu är med i gruppledaren Jonas Attenius lag. 

– Det handlar en hel del om psykologi, fortsatte Johansson.

– Det har nästan blivit prestige att Alliansen ska vara emot. Det irriterar särskilt att vi kommit överens. Det är något de inte förväntat sig när vi borde vara ordentliga och fogliga.

Till ekvationen bör även faktorn personrelationer tillföras. S+D synes klicka nu.

Medan vi pratade med de samspelande kommunalråden trampade skolklassen från observatoriets lektionssal ut i regnet.

Hur mycket eleverna funderade över vad S och D har i den politiska kikaren är oklart. De föreföll mer upptagna av sådant de fått berättat för sig av astronomen, som att det finns fler stjärnor i rymden än sandkorn på jorden.