Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Nyheter

Lexbase drog in en miljon om dagen

Foto: Per Larsson/TT

En miljon kronor om dagen – i tre dagar. Skandalsajten Lexbase hann dra in stora summor innan den stängdes ner, enligt uppgifter till DN. Nu förbereds en återlansering från en server utomlands.

Under loppet av nio månader beställde skandalsajten Lexbase ut domar från tingsrätter över hela Sverige. När sajten lanserades i januari hade Lexbase och systerbolaget Vivalto beställt domar för sammanlagt 895.269 kronor, enligt en sammanställning från domstolsverket.

Men trots höga kostnader för kopior ser det ändå ut att bli en bra affär. Under de tre dygn som sajten var i gång drog Lexbase in totalt tre miljoner kronor, enligt uppgifter till Dagens Nyheter från flera av varandra oberoende källor.

Enligt källorna ska resultatet ha setts som en stor framgång och projektet ska nästan ha betalt alla sina kostnader på de tre första dagarna.

Nu är det bara en tidsfråga innan sajten öppnar upp igen, enligt DN:s uppgiftslämnare.

– De ser det här som sin stora chans att bli riktigt rika, säger uppgiftslämnaren.

Fast denna gång kommer sajten placeras på en server utomlands.

Lexbase som snabbt blev mycket omdebatterad hade som affärside att sälja uppgifter om personer som dömts för brott. Enligt egna uppgifter hade Lexbase när de öppnade tolv miljoner sidor i sitt arkiv. För 49 kronor erbjöds medlemmar på sajten att se vad en person dömts för, ett ”komplett paket” med digital kopia på domen kostade 79 kronor.

Sajten har ett utgivningstillstånd och en ansvarig utgivare och är därför helt laglig. Datainspektion och andra myndigheter har igen möjlighet att agera mot sajten. Samtidigt har Justitiekanslern tagit emot nästan två hundra anmälningar om förtal.

Det var Lexbase internetleverantör Bahnhof som stängde ner sajten när trycket blev för hårt.

– Det blev ohållbart, den här tjänsten Lexbase slår neråt. Den gör grannar till spioner och den utnyttjar en lucka i offentlighetsprincipen, sa Bahnhofs vd Jon Karlung efter beslutet.

När sajten lanserades var den inte färdigutvecklad och hade många tekniska brister. Hackare och andra datakunniga kunde med enkla handgrepp komma åt informationen utan kostnad. Och ganska snart hade en datafil med över 100.000 personnummer och hemadresser läckt ut och sprids nu vind för våg på internet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.