Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Nyheter

Löfven: SD gör riksdagen till sin egen lekstuga

01:30. Sverigedemokraterna kommer begära misstroendeförklaring mot Stefan Löfven (S) på onsdagens partiledardebatt.

Sverigedemokraternas Mattias Karlsson begär en misstroendeförklaring av Stefan Löfven.

Den vikarierande SD-ledaren hade ett högt ett tonläge både mot regeringen och Alliansen i partiledardebatten.

I sitt inledningsanförande i årets första partiledardebatt begärde Mattias Karlsson som väntat att riksdagen ska uttala att den inte har förtroende för statsminister Stefan Löfven.

Som skäl angav Mattias Karlsson att Stefan Löfven brutit mot en lång rad vallöften och lovat väljarna ett extraval som nu inte blir av.

– Vår utgångspunkt är att vi vill ha en så bra ledning för Sverige som möjligt och Stefan Löfven lever inte upp till de kraven, säger Mattias Karlsson.

Stefan Löfven svarade inte på misstroendeförklaringen i sin replik, men i en kommentar tidigare på morgonen tog han lätt på hotet.

– De gör riksdagen till sin egen lekstuga. Först röstar de mot sina egna förslag, sedan säger de att alla andra partier måste göra som de gör, annars röstar de mot alla andra regeringar, nu ska de rikta misstroendevotum. De håller på att samla på sig så att de allt mer liknar Ny demokrati, säger Stefan Löfven till DN.

Statsministern har goda skäl att ta lätt på hotet. Övriga oppositionspartier har inte för avsikt att rösta för Sverigedemokraternas krav.

– Vi kommer att lägga ner våra röster i den frågan, säger Kristdemokraternas ledare Göran Hägglund.

Mattias Karlsson hade ett högt tonläge mot både regeringen och de fyra borgerliga partierna.

– Sverige har en borgerlighet som lämnar walk over. Trots en icke-socialistisk majoritet släppte de fram en socialistisk statsminister, sade Mattias Karlsson.

Förtroendeomröstningen kommer att genomföras inom en vecka.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.