Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Nyheter

Löfvens besök i Göteborg ifrågasätts

Bernhard Schlüter och Stefan Löfven.
Bernhard Schlüter och Stefan Löfven. Foto: DN/All Over

Flera som bor och arbetar i Biskopsgården är skeptiska till statsminister Stefan Löfvens besök på fredagseftermiddagen. De tror inte att det kommer att minska våldet. ”Efteråt går det alltid bra att komma”, säger pensionären Bernhard Schlüter.

För en utomstående ser allt ut att vara normalt på Vårväderstorget, där två personer sköts ihjäl inne på en krog på onsdagskvällen. Här finns pappor med barnvagnar, kvinnor som röker och äldre män med rullatorer i full färd med att uträtta sina vardagsbestyr.

Men en hög blommor framför brottsplatsen vittnar om att något allvarligt har hänt.

Bernhard Schlüter har bott i Biskopsgården i 63 år. På de åren har situationen bara blivit sämre, anser han. Samtidigt påpekar han att det inte är fel på själva området utan på dagens ungdomar.

– Mina barn har vuxit upp här och det är inget fel på dem. Men i dag ska människor bara ha och ha. De vill inte göra något själva, säger han.

Han är skeptisk till Stefan Löfvens besök och ser inte att det kommer att hjälpa den våldstyngda stadsdelen.

– Nej, det tror jag inte. Vad ska han göra? Efteråt går det alltid bra att komma. I stället borde han se till att polisstationen som fanns här i närheten av torget förut kommer tillbaka.

En som är mer hoppfull är Mehmet Ceran som har bott i området i fyra år. Även om han inte tror att besöket kommer att förändra så mycket på sikt är han glad över besöket eftersom han tror att det kommer att få människor att känna sig lite tryggare.

Han kanske pratar med drabbade så att de känner sig lugnare. Det är extremt oroligt nu, speciellt för familjer med småbarn.

Betydligt mer skeptisk är Christina Gissleholm som jobbar åt kommunen i en lokal vid Vårväderstorget. Hon har inga förhoppningar om att statsministerns besök kommer att förändra någonting.

– Nej, jag tror inte att det hjälper. Politiker har tidigare varit ute på besök efter bråk i Malmö och Stockholm, men det händer inget. Den gamla och nya regeringen skyller bara på varandra.

Hon tror att statsministern kommer hit för att visa sin medmänsklighet, men menar att det inte har någon effekt på skjutningarna.

– Det är bättre att han gör något i stället. Problemet är att människor inte har jobb. På ett sätt kan jag förstå det (våldet), de har ju inget att göra.

Aldina Radoncic som jobbar på medborgarkontoret har inte hunnit reflektera över om besöket kommer att bidra till att stävja våldet, men tycker att det är en fin symbol.

– Jag tror att det gör något för människorna som bor här att han kommer. Vi har märkt att många är intresserade av besöket och gärna vill ställa frågor till statsministern.

En av dem som kom för att lyssna på statsministern var Tito Rojas. Han är före detta lärare och ledare i Biskopsgårdens fotbollslag Santos Cruz Azul och kände den 25-åring som mördades i onsdags väl. Han spelade i Rojas klubb fram till att han var 15 år. Då blev man tvungna att lägga ner ett av de två lagen och många av de unga killarna slutade med fotbollen. Enligt Rojas var 25-åringen en av minst fem spelare i laget som därefter slog in på den kriminella banan.

– Vi sökte ekonomiskt stöd från kommunen för att kunna fortsätta med båda lagen men fick det inte. Hur många miljoner har inte de här killarna kostat samhället nu? sade Rojas, som menar att idrotten och föreningslivet är ett utmärkt integrationsverktyg och att staten borde satsa mer på det området.

Efter statsminister Löfvens besök i Biskopsgården tyckte Rojas att Löfven sagt det han förväntat sig under sitt besök.

– Det är nu det gäller. Nu måste de visa att de menar allvar med det de säger, sade han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.