Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Nyheter

Lööf hotas av tunga avhopp

Annie Lööf.
Annie Lööf. Foto: Henrik Montgomery / Scanpix

Efter det omstridda förslaget till nytt idéprogram hotar centerpartister att lämna sina förtroendeuppdrag. Det säger flera distriktsordföranden till DN. På onsdagskvällen avbröt Annie Lööf sin semester i Thailand för att reda ut krisen.

Annie Lööf har bara veckor på sig att övertyga kritiker om att hon kan fortsätta som partiledare. I går aviserade hon att det kontroversiella förslaget till idéprogram kommer att ändras. Flera distriktsordförande som DN talat med anser att partiledarens besked kom i sista stund.

– Det var i grevens tid. Det är en turbulent tid i distrikten. Vi håller på att ta fram listor till kyrkoval och riksdagsval. Medlemmarna frågar vad de ställer upp på egentligen, säger Magnus Larsson, ordförande i Blekinge.

Även Gösta Gustavsson, ordförande i Östergötland, uppger att förtroendevalda i hans distrikt funderat på att sluta på grund av de omdiskuterade förslagen i idéprogrammet.

– Det är oro i leden. En del som sitter som förtroendevalda har sagt att ”då lägger jag snart av.”

Partiledaren Annie Lööf avbröt i går sin semester i Thailand för att hantera den djupa krisen i partiet. DN talade med henne när hon mellanlandade i Bangkok sent i natt lokal tid.

– Det finns inget viktigare för mig nu än att vara på plats hemma i Sverige och tydliggöra Centerpartiets idéer och vara med i debatten.

C-ledaren säger att hon vill punktera diskussionen om månggifte och slopad arvsrätt.

– Jag vill avstyra vissa frågor från dagordningen. Jag kan redan nu säga definitivt nej till månggifte och förändrad arvsrätt. Jag vill att vi fokuserar på decentralisering, miljö och socialt ansvar, men också människors självbestämmande. Centerpartiet kommer aldrig att bli ett nyliberalt parti.

Skrivningarna om fri invandring och kanske även avskaffad skolplikt ska också formuleras om. Hon ger även de kritiker rätt, däribland partiets andre vice ordförande Anna-Karin Hatt, som menar att sociala frågor måste betonas mer.

Men reträtten från partiledaren räcker inte för kritikerna. Flera av de större partidistrikten kräver fler förändringar, bland annat att formuleringen om ”plattare skattesystem” och att staten ska vara ”så liten som möjligt” tas bort.

Avgörande för om Annie Lööf kan behålla sitt förtroende i partiet blir om hon nu lyckas ena de stridande falangerna i partiet. På ena sidan står en nyliberal del av partiet som fått stort genomslag i förslaget i idéprogram. På andra sidan står mer socialliberala medlemmar som vill att den offentliga sektorn även fortsättningsvis spelar en stor roll.

– Det viktiga blir om partistyrelsen och partiledaren lyckas sy ihop det här och får ihop en enhetlig politik. Vi kan inte ha olika åsikter så kraftigt som det nu har varit. Lyckas inte det måste man fundera: var är felet? säger Bo Rundquist, C-ordförande i Södermanland.

Så det är inte självklart för dig att Lööf är den som i fortsättningen kommer att leda Centerpartiet?

– Självklart kan det väl aldrig vara. Det beror på hur det kommer att gå.

Även Hans Lindqvist, landstingspolitiker i Stockholm och tidigare EU-parlamentariker, menar att det inte är självklart att Lööf sitter kvar.

– Nej, hon sitter inte säkert. Ännu så länge finns inga sådana avgångskrav. Men hon måste ta tag i idéprogrammet, börja om från början och ta fram ett konkret alternativ. Annars är risken stor att vi får en kaosstämma i mars, säger han.

Om tre veckor, den 1 februari, ställer sig Annie Lööf i talarstolen på partiets kommundagar i Örebro. Talet ses internt som avgörande för hennes fortsatta förtroende.

– Vi kommer använda kommundagarna som en plattform för att diskutera idéprogrammet, säger Annie Lööf.

Två veckor senare, den 15 februari, samlar hon partistyrelsen för att enas om vilka formuleringar som ska gälla i idéprogrammet som sedan ska klubbas på extrakongressen i Upplands Väsby den 22–24 mars.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.