Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-22 02:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/m-ledaren-kraver-fullt-ut-finansierat-forsvar/

Nyheter

M-ledaren kräver fullt ut finansierat försvar

Ulf Kristersson talar på Folk och Försvar. Foto: Henrik Montgomery/TT

SÄLEN. Moderatledaren Ulf Kristersson kräver att nivån på försvarsanslaget höjs med nio miljarder mer än regeringen vill anslå. Det är ett villkor för att göra upp med regeringen. Försvarsminister Peter Hultqvist (S) svarar att han inte stänger dörren för M. 

Inför 350 deltagare, däribland kung Carl Gustaf och kronprinsessan Victoria, inleddes på söndagen Folk och Försvars rikskonferens i Sälen. Kristersson talade bland annat om riksdagens försvarsbeslut i höst som ska gälla åren 2021-2025.

Som DN rapporterat kan endast hälften av Försvarsberedningens förslag genomföras till 2025, enligt Försvarsmaktens besked. 

– Sverige kan inte ännu en gång underfinansiera ett försvarsbeslut, slog Ulf Kristersson fast. Han kräver att försvarets anslag höjs så att det 2025 utgör 1,5 procent av bruttonationalprodukten, vilket också står i Försvarsberedningens rapport.

Enligt uppgörelsen S-MP-C-L från augusti blir det 2025 en höjning till 84 miljarder kronor i anslag till det militära försvaret. Enligt Kristersson ska det i stället vara en nio miljarder högre summa: ungefär 93 miljarder kronor.

– När Sverige nu för en gångs skull har total politisk uppbackning bakom ett starkare försvar, då ska vi inte förstöra enigheten genom att inte finansiera det. Vill regeringen ha enighet i försvarsbeslutet har de väldigt starka skäl att göra som vi säger Ulf Kristersson till DN.

– Vi stänger inte dörren till moderaterna. Det vart lite tillspetsat i talarstolen i dag, säger Peter Hultqvist. Ministern hänvisar till förhandlingar mellan de politiska partierna senare i år. 

Försvarsmaktens underlag innebär att satsningen på armén senareläggs och inte genomförs fullt ut förrän efter 2030. Moderaternas besked kan ses som ett sätt att pressa Försvarsmakten att verkligen genomföra vad politikerna i beredningen föreslagit.

– Vi står bakom beredningens förslag. Det är det unika beslutsunderlag som politiken har samlats kring och det är det vi skulle kunna finansiera nu, säger Ulf Kristersson till DN. Även försvarsministern gör en liknande markering.

– Det är viktigt att det finns en operativ balans mellan flyg, marin och armé, säger Peter Hultqvist.

Läs mer:

Svenskarna har fortsatt lågt förtroende för försvaret

Ann Linde: Vi kräver att Iran tar fullt ansvar i relation till de drabbade