Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Nyheter

”Magdalena Andersson begår regelbrott”

Magdalena Andersson.
Magdalena Andersson. Foto: Roger Turesson

Finansminister Magdalena Andersson och regeringen begår ett brott mot regelverket för den ekonomiska politiken. Det menar det finanspolitiska rådet i en unik och stenhård kritik av regeringen.

Det rådet vänder sig emot är Magdalena Anderssons uttalande i måndags om att den förra regeringen lämnat efter sig ett ekonomiskt moras till den nya regeringen. Det var ”tomt i ladorna” som finansministern uttryckte det.

Rådet menar att tvärtom att den förra regeringens ekonomiska politik i huvudsak varit balanserad. En viss kritik riktas mot alliansregeringen för att den lät budgetunderskottet öka det senaste året, utan att detta var motiverat av stabiliseringsskäl, det vill säga att motverka lågkonjunkturen.

– Men slutsatsen är att det inte går att säga att det är tomt i ladorna, sade rådets ordförande John Hassler på en presskonferens.

– Möjligen kan man säga att utflödet från ladorna var väl stark det senaste året, tillade han.

Men det som verkligen har fått rådet att reagera på Anderssons utspel är att hon verkar överge målet att de offentliga finanserna ska gå med ett överskott på en procent av BNP under en konjunkturcykel. Trots att regeringen räknar med högkonjunktur i slutet av mandatperioden kommer den, enligt Andersson, inte att nå överskottsmålet då.

Överskottsmålet är en del av ramverket för den ekonomiska politiken. Målet har skapat, menar Hassler, ett förtroende internationellt för Sveriges förmåga att ta sig ur lågkonjunkturer och kriser utan att de offentliga finanserna raseras.

– Det är otroligt viktigt att behålla det förtroendet, säger han.

Det kan finnas stabiliseringsskäl att skjuta överskottsmålet på framtiden, men det måste i så fall motiveras på ett trovärdigt sätt – och det har inte den nya regeringen gjort, menar Hassler.

Han understryker dock att finansministerns utspel var just ett utspel och inte en budgetproposition. Men skulle hon upprepa det som sades i måndags i budgeten, begår hon och regeringen ett brott mot ramverket, menar Hassler. Och det är en unik kritik.

– Det är ett brott mot ramverket och vi har inte använt det ordet tidigare, sade han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.