Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Nyheter

Majoritet av poliser misstror ny polismyndighet

Foto: Bertil Ericson/TT

På fredagen presenterades den – Sveriges ”nya” polis. Nu består den av en enda myndighet istället för av 23 olika.

Enligt Polisförbundet misstor en majoritet av poliserna att syftet med den kommer att nås.

– Det kommer att bli ett par stökiga år. Men på sikt kommer polisen kraftfullt att vitaliseras, lovar Dan Eliasson, ny rikspolischef.

Målet med den nya organisationen är att komma närmare medborgarna, effektivisera och samordna både kompetens och resurser.

En lång rad chefsled har kapats bort och på sikt hoppas Dan Eliasson kunna visa att minst 100 miljoner har sparats, på minskad administrativ kostym, på minskade övertidsuttag och andra samordningsvinster.

När han och Mats Löfving, chef för NOA, den nya Nationella operativa avdelningen och ställföreträdande rikspolischef på fredagen presenterade den handlade det nästan uteslutande om hur de "sprängda administrativa gränserna" kommer att ge svensk polis "mer muskler" och "större handlingskraft".

Omorganisationen är svensk polis största sedan förstatligandet på 60-talet. Framför allt försvinner flera chefsled då polismyndigheten tidigare var uppdelad i 21 polismyndigheter, Rikspolisstyrelsen och Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL – det vill säga totalt 23 olika myndigheter.

Den nya Polismyndigheten är i stället en så kallad enrådsmyndighet.

Dess chef, Dan Eliasson, bär ensam ansvaret för myndighetens verksamhet inför regeringen. Arbetet kommer dock att delas upp i sju polisregioner, åtta olika nationella avdelningar samt ett kansli.

Förhoppningarna är bland annat att när så väl anmälnings- och utredningssystem blir nationella så ökar förutsättningarna för till exempel samverkan och samordning.

Syftet är också att ”trycka ut” mer polisiära resurser närmare medborgarna och att lokalt ge dem så kallade ”medborgarlöften”, något som DN tidigare skrivit om.

Men enligt en undersökning som Polisförbundet genomförde strax före jul tror bara en tredjedel av medlemmarna att den polisiära verksamheten kommer att förbättras i den nya organisationen.

Undersökningen, som genomfördes tillsammans med TNS Sifo bland drygt 1 000 poliser, visade också att poliserna själva inte tror att en av de bärande idéerna med omorganisationen, det vill säga att polisarbetet i högre grad ska bedrivas närmare allmänheten i lokalsamhället, kommer att bli verklighet:

Bara var fjärde polis tror att omorganisationen innebär förbättrade möjligheter att arbeta närmare medborgarna. 47 procent tror att det varken kommer att bli bättre eller sämre och var femte polis tror att det blir sämre eller mycket sämre än i dag.

– Det finns en stor oro bland medlemmarna. De hade stora förväntningar, men ser redan att det inte blivit det vi hoppades på, säger Lena Nitz, Polisförbundets ordförande.

Facket huvudsakliga kritik går ut på att man fortfarande inte får de resurser som behövs för att faktiskt kunna verka nära medborgarna.

De är fortfarande oklart hur många av de civilanställda som har vistidsanställningar som blir kvar och risken är att poliser även i fortsättningen sätts att vakta arrester och att svara i telefon.

– En annan sak som är akut är våra datasystem. De måste moderniseras. Allting tar allt för lång tid, vi är uråldriga, säger Lena Nitz som menar att det måste till mer resurser.

Hon vill ge den nye rikspolischefen en chans, men varnar för att han inte har någon erfarenhet alls av hur polisarbete går till.

– Han har presenterart en drömorganisation – inte en organisation som är anpassad efter verkligheten. Han måste verkligen lyssna på de anställda nu, säger Lena Nitz.

Dan Eliasson säger sig ha förståelse för oron:

– Det kommer kanske ta två år innan det sätter sig. Men vi har fått de resurser vi behöver i år, verksamheten är säkrad.

– Kritiken mot hur våra IT-system fungerat är absolut berättigad men där kommer vi snart att se stora skillnader. Vi har redan påbörjat ett stort arbete där, svarar han på kritiken.

Arbetet med nya polisen har letts av regeringens särskilde utredare Thomas Rolén tillsammans med en genomförandekommitté. Rolén äskade nästan 3 miljarder kronor för att sjösätta den nya organisationen.

För år 2015 fick polisen 200 miljoner:

– Vi behövde miljarder och fick 200 miljoner för att inte gå in med ett underskott. Vill man ha fler poliser närmare medborgarna då behöver man större ekonomiska tillskott än så, säger Göran Malmborg, ombudsman på Polisförbundet.

Han menar att det finns en risk att den nya polismyndigheten kan bli en flopp i likhet med närpolisreformen under 90-talet. Den fick polisens ekonomi att kantra och ledde till att 490 civilanställda fick sparken.

– Man hade samma program då, närhet till medborgare, minska brottlighet och öka trygghet, men man hamnade i en ekonomisk knipa där man var tvungen att avskeda civilanställda och inte kunde bemanna närpolisstationerna. Detta kan bli ett nytt nederlag i likhet med närpolisreformen.

– Vi är oroliga att detta blir som kejsarens nya kläder.

I Stockholm går man från åtta polismästardistrikt till tre polisområden, city, nord och syd. Genom att minska på ledning och administration hoppas man frigöra personella resurser till att bemanna lokalpolisområdena.

– Men klarar man inte av att få bort administrationen kommer det inte göra någon skillnad att man fysiskt flyttat närmare medborgarna, då kommer poliserna att sitta där och sköta administrativa arbetsuppgifter i stället., säger Göran Malmborg.

– Lyckas man inte lösa detta har det inte blivit någon förändring. Då har vi kanske istället skapat ett organisatoriskt kaos och en sämre verksamhet under en obestämd tid framöver.

I Stockholm lägger samtidigt Kriminalvården ner två häkten, i Täby och i Solna ner. De innebär att poliser kommer att tvingas transportera gripna längre sträckor, samt att det kommer ta mer tid när det ska hållas förhör.

– Vår kärnverksamhet är det lokala polisarbetet och vi kommer att skydda den verksamheten så långt det går.

Dan Eliassons senaste personliga erfarenhet av polisen var när han 2003 hade inbrott i sitt garage. Fyra vinterdäck stals.

Hur gick det med den utredningen?

– Den lades ner.

Hur kändes det?

– Det kändes trots allt okej. Jag fick ut pengar från mitt Försäkringsbolag.

Fakta/De sju olika polisområdena

De sju olika polisområdena ansvarar för utredningsverksamhet, brottsförebyggande verksamhet och service. Varje region leds av en regionpolischef.

Områdena och dess huvudorter är:

Nord, Umeå

Mitt, Uppsala

Bergslagen, Örebro

Stockholm, Stockholm

Öst, Linköping

Väst, Göteborg

Syd, Malmö

Fakta/De nationella avdelningarna

Nationella operativa avdelningen (NOA)

Nationellt forensiskt centrum (NFC) (tidigare SKL)

Utvecklingsavdelningen

It-avdelningen

Rättsavdelningen

Ekonomiavdelningen

HR-avdelningen

Kommunikationsavdelningen

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.