Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Nyheter

Man boende i Stockholm häktad för terroristbrott

En man häktades på torsdagen misstänkt för förberedelse till terroristbrott, uppger Säkerhetspolisen, Säpo.

Enligt Säpos hemsida är mannen misstänkt på sannolika skäl, den starkare misstankegraden.

- Riksenheten för säkerhetsmål har under torsdagen begärt en person häktad misstänkt på sannolika skäl för förberedelse till terroristbrott. Övriga frågor hänvisas till åklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål. Attunda tingsrätt har därefter häktat personen, heter det i pressmeddelandet.

Säkerhetspolisen uppger dessutom att den misstänkte är hemmahörande i Stockholmsregionen.

– Vi kan bekräfta att det är en man, säger Fredrik Milder på Säpos pressjour till DN, men ville på kvällen inte lämna några fler uppgifter om mannen och det misstänkta brottet.

Enligt häktningsframställan, som Aftonbladet läst, är mannen 20 år gammal och anhölls i måndags. Han ska vara hemmahörande i en kommun strax norr om Stockholm. Det misstänkta brottet ska enligt häktningsframställan ha begåtts under januari månad i år.

Enligt Expressen är den häktade en 20-årig, tidigare ostraffad lärarstudent. Han togs in för förhör redan för två veckor sedan, då misstänkt för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse, men släpptes efter förhör.

Den nu ansvarige åklagaren, Evamarie Häggkvist vid Riksenheten för säkerhetsmål, ledde även den utredningen. Då räckte inte misstankarna till ett gripande och förhöret ledde inte till att misstankarna stärktes.

– Vi har en förundersökning som gäller, och han är skäligen misstänkt, så han sitter inte. Det finns inte anledning till att frihetsberöva honom på något sätt, sade hon till Expressen i slutet av januari.

– Det är försvagat jämfört med vad vi hade för information från början, sade hon också.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.