Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Nyheter

”Många historier kommer redan från förskoleklasserna”

Disa Horner.
Disa Horner. Other: Privat

1.700 elever från grundskolan till gymnasiet deltar i uppropet #tystiklassen.

Deras berättelser handlar om sexuella övergrepp, ända från sexårsåldern.

– Man borde undervisa om jämställdhet redan från förskoleklass, säger initiativtagaren Disa Horner, 17.

Elever från grundskolan till gymnasiet, och även äldre före detta elever, har samlats genom sociala medier och mejllistor, och delat hundratals berättelser som tar upp händelser från förskoleklass och framåt, i uppropet #tystiklassen. 

Initiativtagare är bland andra Disa Horner, 17, som går i tredje ring på Katedralskolan i Växjö.

– När jag suttit och läst igenom allt vi fått in har jag blivit äcklad och chockerad å ena sidan, men å andra sidan förvånad över hur lite jag förvånas. Det är så mycket som jag känner igen och har sett omkring mig, jag också, säger Disa Horner.

Berättelserna handlar om allt från träslöjdslärare som tryckt upp tjejer mot väggen, elever som blivit tafsade på av klasskamrater, indragna på toaletter och våldtagna, tagna på brösten vid simlektioner. 

– Oroväckande många historier kommer redan från förskoleklasserna, om blottande pojkar som visar "så här går det till", säger Disa Horner.

Eftersom berättelserna kommer från barn, kommer ingen namnlista att publiceras. 

Uppropet startade med inspiration från de tusentals kvinnor som i samband med #metoo-kampanjen samlat till upprop inom media, juridik, kultur och teknik den senaste månaden.

– Vuxna kvinnor i alla branscher frågar sig hur det kan se ut som det gör. Svaret finns här, i skolan, där allt börjar, säger Disa Horner.

Vuxna kvinnor i alla branscher frågar sig hur det kan se ut som det gör. Svaret finns här, i skolan.

Mellan 2015 och den 25 oktober i år har 368 fall av sexuella trakasserier inom skolan anmälts till Diskrimineringsombudsmannen, DO. Siffran skrapar troligen endast på ytan – i en forskningsöversikt från 2012 pekar myndigheten på att sexuella trakasserier i skolan är utbrett:

”Ofta normaliseras de sexuella trakasserierna och bli en del av elevernas vardag. Det innebär att eleverna inte alltid själva rubricerar händelserna som trakasserier, och förekomsten osynliggörs ofta i skolundersökningar”.

Barnombudsmannens rapport Välkommen till verkligheten från 2015 riktade hård kritik mot skolans brist på skyddsnät:

"Barn vet inte hur de ska få hjälp när de är utsatta, de saknar trygga, närvarande vuxna att vända sig till och har inget inflytande över de åtgärder som sätts in". 

– Vi har otroligt många som vittnar om lärare, rektorer och annan skolpersonal som skrattat eller ryckt på axlarna när flickor berättat om grova övergrepp. "Det är bara så pojkar är", säger Disa Horner och fortsätter:

– Jag förstår att även lärare och rektorer är offer för den könsmaktsordning de är uppväxta i, men någonstans måste detta få ett stopp.

För att få till en riktig förändring, innan mönstren har satt sig, behövs tidiga insatser, anser hon. Och för att forma demokratiska medborgare, som är skolans uppgift, är jämställdhet minst lika viktigt, om inte viktigare, än att lära sig svenska, matte och engelska. Disa Horner understryker att uppfattningen är hennes personliga, och inte nödvändigtvis delas av övriga i #tystiklassen-uppropet, men:

– Jag tycker att genusvetenskap, eller kalla det vad du vill – utbildning i jämställdhet – borde vara obligatoriskt redan från förskoleklass. 

Fakta.Sexuella trakasserier i skolan

Antal fall av sexuella trakasserier som anmälts till Diskrimineringsombudsmannen, DO:

År       Antal fall

2015: 107 stycken

2016: 136 stycken

2017: 125 stycken (fram till den 25 oktober)

Källa: DO

Bakgrund.#tystiklassen

Initiativtagare är Julia-Desirée Obitian, 22, samt Disa Horner, 17, från Växjö.

De inspirerades av bloggaren Lady Dahmer, Natashja Psomas Blomberg, som berättat om egna erfarenheter och som hjälpte till att sprida hashtagen efter att ha blivit kontaktad.

Genom sociala medier och mejllistor har över 1.700 nuvarande elever och vuxna samlats och delat hundratals berättelser om sexuella övergrepp och trakasserier.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.