Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Nyheter

Många söker asyl upprepade gånger

Other: Alexander Mahmoud

Av alla asylansökningar som lämnades in förra året kom drygt 4.000 från personer som tidigare sökt asyl i Sverige.

Sammanlagt har nästan 17.000 ansökningar de senaste tre åren rört personer som redan sökt en eller flera gånger, enligt Migrationsverkets statistik.

– Det är data som kan skapa en uppfattning om hur många som stannat kvar i Sverige efter att de fått avslag, säger gränspolischef Patrik Engström.

Under 2017 ansökte 25.666 personer om asyl i Sverige. Av dem hade drygt 4.000 tidigare sökt asyl i landet en eller flera gånger. Migrationsverkets statistik sträcker sig bara till 2015, men visar att under 2015, 2016 och 2017 så gällde nästan 17.000 av ansökningarna personer som redan sökt. 

Gränspolischefen Patrik Engström tror att siffrorna kan ge en bättre bild av hur många som uppehåller sig i Sverige utan tillstånd.

– Det jätteintressant, det är data som kan skapa en uppfattning om hur många som stannat kvar i Sverige efter att de fått avslag, säger han och fortsätter:

– Om vi utgår från att det är 17.000 personer som väntat kvar i Sverige så är det många människor under ganska lång tid. Det är en relativt stor andel av personerna som varit efterlysta hos oss.

Samtidigt finns det ett okänt antal personer som lever i Sverige som aldrig har sökt asyl. Även om det är omöjligt att veta hur många som lever gömda i Sverige så säger Patrik Engström att det finns uppskattningar gjorda av bland andra hjälporganisationer.

– En siffra som figurerar är 50.000. Den bedömer jag som sannolik. 

Sverker Spaak är ansvarig för återvändandeprocessen på Migrationsverket och säger att man ska vara försiktig med att dra slutsatser om var de som söker asyl flera gånger har uppehållit sig mellan ansökningarna.   

– Det är en relativt stor andel som söker igen, men det är inte säkert att de varit i Sverige under tiden, säger han. 

Läs mer: Tusentals försvinner varje år

Efter fyra år preskriberas ett utvisningsbeslut. Om personen i fråga fått ett återreseförbud på exempelvis två år förlängs preskriptionstiden till sex år. Men om läget förändras i hemlandet under tiden har man rätt att få sin sak prövad - även om det finns ett utvisningsbeslut eller återreseförbud. 

– Sker något i hemlandet kan man lämna in en asylansökan även om ärendet är preskriberat förutsatt att man har skyddsskäl igen. Även om man har återreseförbud. Söker du så söker du. Finns man i Sverige och begär en ny prövning så har man alltid rätt att få sin sak prövad om det finns nya omständigheter i ärendet, säger Sverker Spaak.

Olika politiska förslag har lyfts för att färre människor ska stanna i Sverige efter ett utvisningsbeslut. Ett sådant förslag som Moderaterna lagt fram är att preskriptionstiden för ett utvisningsbeslut ska förlängas från dagens fyra år till tio. Sverker Spaak säger att utgången om ett sådant förslag skulle förverkligas är svår att förutspå, men att det inte är säkert att fler människor skulle välja att följa sitt utvisningsbeslut.

– Kanske skulle antalet som söker asyl efter preskription vara lägre, men man kan fortfarande söka asyl om man har nya skyddsskäl. Då kanske de i stället för att invänta preskription söker av andra skäl. Och då måste man finnas i landet, säger Sverker Spaak.

Även Patrik Engström är osäker på vad en eventuell förändring av preskriptionstiden skulle innebära. Det han kan slå fast är att det skulle innebära ett betydligt mer omfattande arbete för gränspolisen.

– Då skulle de här personerna fortsätta att vara efterlysta hos oss under tio år. Det skulle innebära enormt många ärenden i balans, säger han. 

Andra förslag för att fler som vistas i landet utan tillstånd ska återvända handlar om att begränsa välfärdstjänster för gruppen, något som både Sverigedemokraterna och Moderaterna vill se. Detta tror inte Patrik Engström skulle leda till någon större förändring av hur många som följer sitt utvisningsbeslut. 

– Många upplever att de inte kan återvända till sitt hemland. Så jag har svårt att tro att till exempel slopad skolgång eller indragen akutsjukvård skulle innebära en stor förändring av hur många som stannar i Sverige. Ganska få i den här gruppen nyttjar akutsjukvård, säger han.

Läs mer: Daria och familjen har levt gömda i fyra år 

Antal asylansökningar från personer som sökt asyl tidigare

2015: 6.435

2016: 6.410

2017: 4.106

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.