Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-04 13:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/manniskor-fran-somalia-mest-overrepresenterade-i-coronastatistiken/

NYHETER

Människor från Somalia mest överrepresenterade i coronastatistiken

36 min. Myndigheter höll presskonferens om det senaste läget.

Människor från Somalia, Irak och Syrien är överrepresenterade bland de som hittills smittats av covid-19. Det berättade statsepidemiolog Anders Tegnell under tisdagens presskonferens.

Anders Tegnell sa under presskonferensen att det är ett tecken på att man behöver jobba mer intensivt mot områden i framför allt Järva.

– Vi kommer följa de här grupperna över tid, sa Anders Tegnell.

Totalt 1.033 personer i Sverige har nu avlidit i covid-19, enligt Folkhälsomyndighetens senaste siffror. Det är ytterligare 114 fler fall än gårdagens siffror. Enligt Anders Tegnell finns det dock en stor eftersläpning på grund av påskhelgen, och det är först under onsdagen man kommer att ha en relativt tillförlitlig siffra över hur många som avlidit i covid-19.

– Det är först i morgon som vi får riktiga siffror, sa han.

På frågan om hur man ser på den kritik som 22 forskare riktade mot Folkhälsomyndigheten på DN Debatt tidigare under tisdagen och där de dagliga dödssiffrorna i Sverige jämförs med Italiens är svaret från Anders Tegnell att siffrorna i debattartikeln är felaktiga.

– Jag vill förneka att vi inte har en genomarbetad strategi. Italien registrerar numera bara dödsfall på sjukhus och de svenska talen har tillskrivits fel datum. Så det finns grundliga felaktigheter i artikeln, säger han.

Socialstyrelsens krisberedskapschef Johanna Sandwall och statsepidemiolog under tisdagens presskonferens.
Foto: Jonas Ekströmer/TT

Äldrevårdsproblemen som präglar coronakrisen tar längre tid att åtgärda än på ett par veckor, säger Tegnell vidare om kritiken. Han tar Belgien som exempel på länder där man vidtagit kraftigare åtgärder än Sverige utan att för den delen ha bättre resultat.

Socialstyrelsens krisberedskapschef Johanna Sandwall berättade att färre regioner i dag har akuta behov, men fler säger att uthålligheten inte är mer än ett antal dagar under rådande förhållanden. Hon säger också att man inte ska undvika söka vård via 1177 om man känner av symtom.

Läs mer: DN:s liverapportering om coronaepidemin

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt