Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Nyheter

Fokus på vetenskapens globala utmaningar

Krönika. Det ryktas om stora nyheter på årets vetenskapskonferens AAAS. Annars är temat vetenskapens globala engagemang. Zikaviruset, vattenbrist och havsnivåhöjningen är några av de ämnen som ska diskuteras.

Varje år i mitten av februari infaller julafton för en vetenskapsreporter. Då ordnar American Association for the Advancement of Science, AAAS, en av världens största vetenskapliga sammanslutningar, sin stora konferens någonstans i Nordamerika.

Första gången jag fick vara med som nybliven vetenskapsredaktör på DN var för två år sedan, i ett blåsigt och iskallt Chicago, då vi ändå klarade oss ganska bra tack vare underjordiska kulvertar mellan hotellen där föreläsningar och seminarier hölls. Förra året, i San José i Kalifornien, var det betydligt varmare, nästan för varmt.

I år hålls konferensen i Washington DC, som bjuder på krispigt februariväder: soligt, klar himmel och runt noll grader. USA:s huvudstad och framför allt Vita huset kommer ju att stå i centrum för världens politikreportrar under större delen av året fram till presidentvalet i november.

Vem som vinner kommer också att påverka framtiden för vetenskapen, och både forskare och vetenskapsjournalister här på konferensen önskar innerligt att även nästa president tror på evolutionsteorin och accepterar att vi människor orsakar klimatförändringarna.

Klimatförändringarna, och vilka följder de får för världens livsmedelsförsörjning, tillgång till rent vatten, havsnivåerna och även framtiden för världens groddjur, som är hotade på många håll, kommer att diskuteras här. Temat för konferensen är vetenskapens globala engagemang, och forskning är i sanning en internationell verksamhet, både när kunskapen skapas och delas, som arrangörerna skriver i programmet.

Foto:

 

Det ryktas att två riktigt stora nyheter ska presenteras redan i dag.

 

Forskare och ingenjörer arbetar alltmer över gränserna, oavsett om de ägnar sig åt lokala eller globala frågor. Och det finns stora utmaningar: hållbar utveckling, gamla och nya infektionssjukdomar, framtidens energiförsörjning och metoder att förebygga och förutsäga naturkatastrofer.

Zikaviruset är förstås ett stort ämne på konferensen, och även hälsoeffekter av buller och luftföroreningar. Det blir också seminarier om oväntade sätt att använda teknik: mobiltelefoner för att varna om jordbävningar, 3D-skanning för att bevara kulturarv som har bombats sönder av IS, och kriminaltekniska metoder för att avslöja tjuvjägare.

Vid ingången till konferenslokalerna hänger en stor banderoll med ett bi som hämtar nektar i en maskros bredvid en bild av ett radioteleskop som fångar in signaler från universums barndom. Och forskningen som presenteras täcker in både det stora och det lilla. Förutom globala utmaningar blir det seminarier om supertunga svarta hål, jakten på så kallade sterila neutriner, nya insikter om van Goghs målning ”Sovrum i Arles” och mycket annat.

Foto: Eva TedesjöJennifer Doudna. Foto: Eva Tedesjö

Den största stjärnan på plats är Jennifer Doudna, en av pionjärerna bakom den nya exakta gensaxen Crispr/Cas9. Själv ser jag också fram emot att höra Jad Abumrad, som ligger bakom den intelligenta vetenskapspodden Radiolab.

Det ryktas att två riktigt stora nyheter ska presenteras redan i dag, på konferensens första dag – den ena på konferensen, den andra på en presskonferens på pressklubben i Washingtons centrum.

Läs fler. Vetenskapsartiklar

• Alla artiklar och krönikor signerade Maria Gunther hittar du här.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.