Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-17 00:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/ministern-bolagen-maste-skarpa-sig/

Nyheter

Ministern: ”Bolagen måste skärpa sig”

Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) uppmanar resebolag att bli transparenta om klimatkompensation. Foto: Claudio Bresciani/TT

Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) reagerar på DN:s granskning som visar att flera rese- och flygbolag inte vill redovisa hur de klimatkompenserar.

– Det är inte ett ansvarsfullt sätt, säger han till DN.

Första delen av DN:s granskning om klimatkompensation avslöjar att rese- och flygbolag som uppmanar till att fortsätta flyga för att de nu klimatkompenserar, inte redovisar hur de räknar eller bevis för att kompensation utförs.

Det får infrastrukturminister Tomas Eneroth att reagera. Det blir allt viktigare för medborgare i dag att man vill vara klimatsmart, understryker han.

– Man vill minska sitt klimatavtryck. Då måste man också veta att det blir så, och här måste resebolagen skärpa sig. Det tycker jag DN:s granskning visar väldigt tydligt. Man är otydlig i vilket ansvar man faktiskt har, säger Tomas Eneroth och fortsätter:

– Det är inte ett ansvarsfullt sätt. Man måste naturligtvis redovisa på vilket sätt man beräknar klimatpåverkan. Det måste vara transparent och tydligt. Samtidigt tror jag att allt fler konsumenter inte kommer nöja sig med klimatkompensation. De vill se de olika alternativens faktiska klimatavtryck.

Under förra veckan beslutade regeringen om att göra det obligatoriskt att redovisa klimatpåverkan i samband med marknadsföring och försäljning av långväga resor med buss, tåg, flyg eller färja.

Myndigheten Trafikanalys har fått i uppdrag att ta fram en standardiserad modell för hur bolagen ska redovisa klimatavtrycken. Arbetet ska vara klart den 30 april nästa år.

– Det är för att både den som beställer resor och du och jag som konsument ska kunna veta och ha en ordentlig, vetenskapligt grundad jämförelse mellan de olika resealternativen, säger Tomas Eneroth.

Eneroth hoppas att regeringen under hösten nästa år kan återkomma, baserat på Trafikanalys modell, med ett nytt regelverk.

– Jag tycker att det brådskar. Trycket ökar från både företag och privatpersoner. Allt fler vill ta sitt ansvar och minska sin klimatpåverkan. Naturligtvis har även politiken ett ansvar – vi gör stora satsningar på infrastruktur, utbyggnad av järnvägstrafik och tuffa krav på transportsektorn. Men med detta underlag kan fler även göra bättre val själva.