Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Nyheter

Möt Moderaternas slugger Hanif Bali

Han delar ut örfilar på Twitter medan anhängarna piskar på. 
Är den petade Hanif Bali Moderaternas starkaste kort eller svagaste länk?

Det är typ femte gången som det händer: Hanif Bali har glömt minneskortet till kameran, så han får ringa partiets kommunikationsavdelning och be flickvännen som jobbar där om en supertjänst. Tack! Puss!

Han kan hämta ett kort direkt och ladda för avsnitt 59 av Youtubeprogrammet #Käbbel.

Det är en spenslig 29-åring i kolsvart helskägg som tar plats framför kameran. Ja, om man nu ska skriva om politikers utseende. Det är dagens ämne för Hanif Bali och rumskompisen och riksdagskollegan Ida Drougge.

– Det blir känsligt när man kommer med synpunkter. Om du vill ge ett tips gör du det väl privat, säger han.

I Moderaterna blev det stor kalabalik när Per Schlingmann gick ut och pratade om att tänka på vad man hade på sig, påpekar hon.

– Jag har aldrig varit orolig över det. Jag är alltid nedklädd, replikerar han.

I förra programmet handlade diskussionen om partipiskor och beskedet att Moderaternas gruppledning flyttat Hanif Bali från arbetsmarknadsutskottet till näringsutskottet, som en konsekvens av att han brutit mot partilinjen i en omröstning i riksdagen. ”Partiet not happy”, löd hans summering på Youtube.

Han är en politiker som skapar rubriker och väcker känslor. Inuti Moderaterna. Utanför Moderaterna. På bloggen. På Youtube. Bland 24 775 följare på Facebook, och bland 23 500 följare på Twitter. I sociala medier är han ett fenomen.

– Det är många som har fler följare, men om man räknar interaktioner, alltså hur många som skriver om mig och retweetar vad jag säger, är jag etta bland alla politiker, säger han.

Det finns ett samspel mellan olika medier, men publiken skiljer sig åt.

– På Twitter är det lite hetsigare. Det är ganska roligt när man får till en örfil på 140 tecken och den andra personen inte ens fattade att det var en örfil, säger han.

Åtskilliga gånger går budskapet hem.

 

På vänsterkanten är man en etablerad debattör med en applådkör och ett stöd. Medan jag beskrivs som ett troll som har en svans. Det är bisarrt.

 

Under våren har debattörer på vänsterkanten pekat ut Hanif Bali som en ledande dyngspridare inom Moderaterna. Mycket på grund av tonläget på Twitter, där han kan avfärda motståndare som sinnesslöa och idioter.

– Det är två grupper mot varandra. Och kritiken är ju tunn. Det är min ton som man har synpunkter på. Det är alldeles uppenbart att det är någonting i mig som stör dem, säger han.

Vad är det som stör?

Foto: Eva Tedesjö– Jag är inte rädd för dem. De brukade vara de coola grabbarna. Raljanstwittrarna mot högern. Och så försöker de med mig och mitt svar är bara typ ”käften, batikhäxa”. Då tappar de sin coolhet.

Det fanns en tid när han försökte lägga band på sig. Under förra mandatperioden tog Hanif Bali till och med en paus från Twitter. Nu tycker han att han blev för tillrättalagd, och att Sverigedemokraterna fick ta allt utrymme i debatten mot vänstern.

– Jag var inte mig själv. Och vi var i konstant försvarssituation. Vi hade en fajt om ansvarstagande mot Socialdemokraterna, vi hade en fajt mot raljansen och vi hade en fajt att ta med Sverigedemokraterna. Det blev för många fronter, och det gällde att pusha tillbaka någon. Då bestämde jag mig för att göra så att folk blir arga på mig.

Hur länge tänker du innan du skickar i väg en tweet?

– Ganska länge. Nu för tiden.

Och då kan det ändå bli att du kallar någon för sinnesslö?

– Absolut. Det var en person som hade reducerat mig till husblatte. Varför ska jag visa henne någon form av ton och respekt?

Funderar du själv över var tonen i samhällsdebatten ska ligga?

– Jag tror inte att du hittar något anförande eller någon debattartikel där folk tycker att jag går över gränsen. Men på Twitter är jag mänsklig och visar känslor.

 

Jag var den enda svartskallen på min skola. Resten var pursvenskt. När någon sa ”dumma dej” sa jag tio gånger värre saker tillbaka.

 

Efter Moderaternas Sverigemöte i slutet av maj twittrade Hanif Bali: ”Nu fått storyn bakom DN:s ’M vill samarbeta med MP’-artikel, tydligen har de fiskat efter detta länge, sen lyckades få tag på någon som på kommunal nivå samarbetar med MP, och sen ställt lättsamma frågor för att leda in på detta. Fult. ’Agendajournalistik’ in action.”

Det var en nyhet för mig som reporter att jag kört ett fult spel mot moderater för att få citat om Miljöpartiet. Det blir en nyhet för Hanif Bali att jag var med och skrev artikeln.

– Jag frågade på alla håll om vi har öppnat upp mot MP nu. Och alla sa ”nej, nej, nej”. Jag fick svaret att DN verkar ha varit ute efter den vinkeln. Vi bygger upp trovärdighet i migrationsfrågan. Då är MP-frågan känslig, säger han.

Och då skriver du till 23 500 följare att vi lurar folk i intervjuer?

– Jag spelade på en mem som fanns.

Vad är en mem?

– Mem är ett koncept som folk redan känner till som man pitchar lite och ändrar lite, så att det hjälper spridningen av något annat. DN:s agendajournalistik är en mem. En bild som finns på nätet. Då ansluter jag mitt budskap till det, och då får jag större reproduktion. Det blir bästa möjliga sätt att få stopp på spekulationen om ett regeringssamarbete med MP.

Budskapet gick fram. ”Lita aldrig på DN”, summerade en följare.

Foto: Eva TedesjöM-politikerna Ida Drougge och Hanif Bali gör Youtubeprogrammet tillsammans. Foto: Eva Tedesjö

Det har förekommit betydligt hetsigare konversationer i Hanif Balis Twitterflöde. När Ekot nu i juni larmade om vuxna på boenden för barn, krävde han ursäkter och rannsakan från politiska motståndare som kritiserat åldersbedömningar av ensamkommande. Då twittrade en följare en bild där Rädda barnets logga försetts med skägg. En annan skrev att ”vuxna asylsökande på HVB-hem innebär tydligen enl vänstern per automatik barnvåldtäkt?”. En tredje pekade ut en S-debattör som ”avskyvärt svin”.

 

Jag skulle ha svårt att övertyga min egen bror att rösta på mig om Sverigedemokraterna satt i regeringen eller var aktivt stödparti.

 

Politisms chefredaktör Eric Rosén hävdar att den som har en konflikt med Hanif Bali hamnar i ett hav av hat.

– Jag diskuterar med nästan vem som helst men varje gång som Hanif Bali skrev var det 30–40 personer till som började vråla. Så av hänsyn till min arbetsdag fick jag blockera honom. Jag tror att Moderaterna riskerar att göra samma misstag som Republikanerna i USA. Man släppte fram den vrålaggressiva och konservativa Tea Party-rörelsen och nu står man med baksmällan Donald Trump.

Hanif Bali säger att han lärt sig allt om att skapa en hejaklack av opinionsbildarna inom vänstern.

– De har absolut en svans som skriver att de vill slå mig på käften och sånt. Oacceptabla hot. Men på vänsterkanten är man en etablerad debattör med en applådkör och ett stöd. Medan jag beskrivs som ett troll som har en svans. Det är ganska bisarrt.

Nu när jag skriver den här texten, om det är något som du inte gillar, kommer jag då att…

– Om det är något som jag verkligen inte håller med om kommer jag att skriva om det och så kommer en massa människor att hålla med mig och så kan nån absolut säga ”jäkla DN”. Men jag kan inte ägna mig åt självcensur för att någon av de 20 000 som följer mig kan skriva något dumt.

När man beskriver dig som en del av trumpifieringen av Sverige, vad tänker du då?

– Trump har grova rasistiska och gravt kollektiviserande nedsättande kommentarer om människor. Jag är inte sådan. Men däremot är det trumpifiering i form av att det som jag säger blir viralt. Ja.

Donald Trump växte upp i ett välbärgat hem i USA.

Hanif Bali var tre år när hans biologiska föräldrar från Iran skickade i väg honom med en ficklampa och en liten grå väska med kläder. De var medlemmar av Folkets Mujahedin, då terrorstämplad iransk oppositionsgrupp på vänsterkanten. De överlät åt organisationen att se till att sonen kom i säkerhet.

”Vi syns snart”, sa de.

Det var inte sant.

Foto: Eva TedesjöHanif Bali på vandring genom barndomens Husby i nordvästra Stockholm. Foto: Eva Tedesjö

Barn som Hanif Bali skickades till länder där organisationen hade många medlemmar. I det här fallet Sverige. Efter en sväng hos Folkets Mujahedin i Mörby och två iranska fosterhem i Göteborgstrakten, ett svenskt familjehem i västgötska Gråbo, hamnade Hanif Bali hos en iransk familj i Akalla och Husby i nordvästra Stockholm.

– Jag saknade min morsa väldigt mycket i början. Men det betydde inte så mycket jämfört med att jag sedan flyttades runt så mycket i Sverige. Det formade mig långt mer, säger han.

Familjen i Husby gick på socialbidrag och pappan kunde ingen svenska. Allt var inte elände, men tillräckligt mycket, så efter några år flyttades Hanif till ett barnhem. Där kom han i kontakt med en iransk familj som ville få distans till Folkets Mujahedin och bli en del av det svenska samhället.

De tog honom till Upplands Väsby.

– Jag var den enda svartskallen på min skola. Resten var pursvenskt. Jag var ju tio gånger grövre än resten. När någon sa ”dumma dej” sa jag tio gånger värre saker tillbaka. Så jag var lite utanför. Det var under Spice Girls-eran och jag lyssnade på Tupac. Men det löste sig.

Även de tidigare fosterföräldrarna från Husby lyckades så småningom bryta upp från förorten och Folkets Mujahedin. Hanif Bali förblev en son och storebror.

I Väsby fick han ytterligare fem fostersyskon och en ny mamma som ställde krav.

– Hennes grej var att hon hade så extremt höga förväntningar. Hon gjorde klart att det inte var okej med dåliga betyg.

Det var i gymnasiet som Hanif Bali värvades till Muf. Sedan gick han vidare med att värva en stor del av skolan i Upplands Väsby. Han hade kontakter med alla: Medelklassungarna, invandrarna, knegarna.

– Jag har aldrig varit med om att min etnicitet eller hudfärg eller hårfärg eller bakgrund har varit till min nackdel. Däremot var den en fördel när jag var en social kameleont som kunde värva från tre olika gäng, säger han.

På första Mufutbildningen möttes han av ungdomar med bakåtslickat hår och kavaj och skakade hand. Då kände han sig faktiskt som en utomjording.

– Men folk var extremt snälla och välkomnande. Sedan tog Niklas Wykman över Muf och det blev mindre handskakningar och mer kramar. Man dök upp i t-shirts. Inte skjorta som man dragit en kampanjtröja över.

Efter gymnasiet började Hanif Bali jobba med programmering. Han skapade ett script för att kolla var han hade råd att köpa en lägenhet nära en tunnelbana. Solna, blev svaret.

Där fanns äldre politiker som ville släppa fram ungdomar och Hanif Bali placerades högt på 2010 års riksdagslista för Moderaterna i Stockholms län.

– När jag hamnade nia visste jag rationellt att jag var inne. Men jag fattade det aldrig på riktigt förrän jag stod i riksdagens kammare och kungen höll tal, berättar han.

Det finns en blå linje i Hanif Balis liv, och vi följer den. Först till Husby, där han guidar runt bland fosterhemsadresserna. På Fridtjof Nansengången stannar han och pekar ned på bilvägen nedanför.

Ser vi stigarna som trampats upp i gräset?

Han tycker att de visar hur idén om planskildhet för bilar och människor i miljonprogrammet havererat.

– Man hade det här nästan fascistiska tänket. Nu ska vi tämja människan. Men människor vill naturligt gå där det rör sig, säger han.

På Twitter är Hanif Bali främst känd för påhopp på 140 tecken. I verkligheten flödar orden utan begränsning, om myten att förorten förslummas, om att det är utformningen av höghusen som är problemet, och att man borde riva i stället för att rusta upp.

Han svänger in på Yas konditori, ett klassiskt hak som blev känt långt utanför Husby när ekonomen Tino Sanandaji och norska NRK attackerades av arga, unga män. Den här förmiddagen är det mest uppseendeväckande som händer att den tidigare ministern Mehmet Kaplan går förbi.

Hanif Bali tar en kaffe och fortsätter resonera om Husby. Husen ser ut som för tjugo år sedan. Människorna har blivit fattigare.

– Många i högern avfärdar detta med relativ fattigdom, men jag gör inte det. Fattigdom är också ett stort psykologiskt fenomen. När jag bodde i Husby levde jag i relativ rikedom. Vi levde på socialbidrag, men det gjorde alla andra också. Ingen annan hade Playstation. Nu när vi har ett öppnare samhälle tror jag att den som växer upp i Husby är mycket väl medveten om hur kidsen inne i stan har det. Och då växer avståndet.

Vad gör den känslan med folk?

– Om fattigdomen förklaras av hårfärg och hudfärg, blir människor otroligt hatiskt inställda. Kidsen tror att det är kört på förhand. Jag fick alltid höra att detta är möjligheternas land. Det var ingen ursäkt att jag var invandrare. Berättelsen nu är att du är passivt offer för ett strukturellt förtryck och din hårfärg och hudfärg är modus operandi. Så får du den negativa spiralen. Kidsen bär inte skulden för det, men de är de enda som kan ta ansvar för att komma ur det.

Hanif Balis blå linje fortsätter till Solna. Han går ut på bron vid motorvägen utanför Arenastaden och pekar på ett höghusområde. Det är Blåkulla.

– I valstugereportagen 2002 sa en moderat att man skulle hålla sig därifrån. Det var ett värdelöst råd. Nu är hälften bostadsrätter, och vilken affär folk gjorde, säger han.

Valstugereportaget i SVT blottlade rasism bland lokala partiarbetare, bidrog till katastrofvalet 2002, och banade väg för Fredrik Reinfeldt och Nya moderaterna.

– När jag gick med i Muf 2003 fick jag frågan ”va, är inte Moderaterna rasister?”. Det jobbade Fredrik bort. Men man trodde inte att det var möjligt att förändra migrationspolitiken och samtidigt hålla rent mot rasism, säger Hanif Bali.

När dåvarande migrationsministern Tobias Billström gjorde ett försök att prata om volymer 2013, kom en åthutning från Reinfeldt. Även Hanif Bali, som nu fått ansvar för integrationsfrågor i arbetsmarknadsutskottet, var avvisande till volymsnacket.

– Volymer var ett jävligt laddat ord då. Och det fanns också från min sida en rädsla, säger han.

Var du strategiskt försiktig?

– Absolut, absolut. Det finns vissa som går in i migrationsdebatten och så tar de i från tårna och går kanske över gränsen också. Och så blir det en självuppfyllande profetia att man inte får prata om de här frågorna. Med volymerna blev det så där att ”vi kan ha hur många som helst”. Tills vi stötte huvudet mot väggen i höstas.

Varför tappade Moderaterna integrationsfrågan?

– För att man bestämde sig för att det inte var en debatt som vi kunde vinna.

Vad ska man säga om den analysen?

– Den var väldigt obegåvad. Det blev en valrörelse där man försökte undvika frågorna och till slut gick det inte. Fredrik Reinfeldts tal om att ”öppna era hjärtan” blev en sekund av öppen ärlighet.

En snöig januaridag för ett och ett halvt år sedan fick Hanif Bali ta sig till Arenastaden för att följa valet av Anna Kinberg Batra till ny partiordförande för Moderaterna. Samma dag fick han frågan om att sitta i partiets nya arbetsgrupp om integration.

Där fick han spela en aktiv roll i Moderaternas omsvängning mot en mer restriktiv asylpolitik. Det var arbetsgruppen som lade fram förslaget om att göra tillfälliga uppehållstillstånd till huvudregel för personer som beviljats asyl i Sverige. Efter migrationsuppgörelsen i höstas är det även regeringens politik.

– Det satt djupt inne hos partiet. Men om vi vill övergå till ett system med kvotflyktingar, som är mycket mer humanitärt, måste det vara en skillnad mellan de som tar sig hit irreguljärt och reguljärt, säger Hanif Bali.

Partiledningen beskrev de tillfälliga uppehållstillstånden som en drivkraft för integration. För Hanif Bali är syftet att sänka volymen.

– Men jag vill öka andelen kvotflyktingar och ha en politiskt bestämd kvot. Jag tror att det efterfrågas från väljarna.

Han har – frivilligt eller ofrivilligt – blivit en symbol för hur Moderaterna och Sverigedemokraterna närmat sig varandra efter valet 2014.

– I detta extrema läge tror jag att de avgörande skillnaderna mellan M och SD är mindre. Men långsiktigt kommer det nog att börja skilja sig. Vi har allt att vinna på en diskussion om vad vi vill göra efter flyktingpausen, säger han.

Den moderata strategin 2016 går ut på att locka Sverigedemokraternas väljare, men hålla avståndet till partiets företrädare.

– Jag skulle ha svårt att övertyga min egen bror att rösta på mig om Sverigedemokraterna satt i regeringen eller var aktivt stödparti, säger Hanif Bali.

Vad skulle din egen bror säga då?

– Att jag suttit bredvid dem hela livet. Att jag vet exakt vad det handlar om. Det är i grund och botten ett främlingsfientligt parti som rationaliserat sig.

Himlen över Söders höjder är lämpligt ljusblå när de moderata partitopparna samlas på Mosebacketerrassen för att lyssna på partiledaren. De får två flaggor att vifta med, en för Sverige och en för partiet.

Anna Kinberg Batra sommartalar om Sverige och värderingar.

– Det var rätt tema. Men det märks att svenska politiker är ovana vid att tala om de här frågorna, säger Hanif Bali efteråt.

Han får en kram av Elisabeth Svantesson från partiledningen. En ung tjej ger en komplimang till den mintgröna skjortan. En medelålders kvinna kommer fram och tackar för alla inlägg på Facebook. Hon hoppas att Hanif Bali får upprättelse.

– Det är faktiskt inte så farligt, replikerar han.

Det var i början av maj som riksdagen tog ställning till en motion om att erkänna IS massmord som ett folkmord på kristna och andra minoriteter i Mellanöstern. Moderaterna röstade nej, men tre ledamöter bröt partilinjen: Hanif Bali, den skattepolitiska talespersonen Niklas Wykman och Finn Bengtsson.

Den 24 maj meddelade Moderaternas gruppledning att Wykman petats från sin post i skatteutskottet, och att Hanif Bali skulle flyttas till näringsutskottet.

– Jag hade förväntat mig konsekvenser men inte att man skulle ta ifrån mig den rollen som jag har byggt upp, säger Hanif Bali.

Vad tänkte du när det hände?

– Jag tror att hela händelseförloppet var på en timme. Jag blev arg. Sedan blev jag ledsen. Sedan blev jag besviken. Sedan …

Plötsligt händer det. Hanif Bali sänker tonläget.

– Man vinner ingenting på att skjuta på partiet. Jag vill få inflytande för min politik. Jag köper det som hänt. Det är en del av det politiska spelet, säger han.

 

En ledarskapspsykolog sa att det var ett under att jag fungerade. Jag räddades av att jag fick högt betyg i det logiska testet.

 

Internt i partiet bubblar det om den gamla Mufstriden mellan ”pojkarna” och ”flickorna”, eftersom ”pojkarna” Wykman och Bali fått en knäpp på näsan.

Gräsrötter på Twitter och Facebook tolkar snarare gruppledningens beslut som att Hanif Bali gått för långt i sina utspel om invandring.

Det är en version som tillbakavisas av högt uppsatta moderater.

På Moderaternas Sverigemöte i maj fick Hanif Bali undervisa partikamrater om sociala medier.

– Hanif är en av våra starkaste opinionsbildare i sociala medier. Han har lyckats bygga upp ett imponerande nätverk som är en stor tillgång för Moderaterna. Han balanserar ofta på gränsen i tonläge, men han gör ofta mer rätt än fel, och det är han själv medveten om, säger partisekreteraren Tomas Tobé.

Foto: Eva TedesjöHanif Bali på utvecklingssamtal hos partiledaren Anna Kinberg Batra. Foto: Eva Tedesjö

Det är många som beskriver Hanif Bali som en ”frisk fläkt” i Moderaterna. Men alla är inte bekväma med hur han sköter invandringsdebatten i sociala medier.

– Han är ju väldigt kommunikativ och kan få 4 000 likes på Facebook när som helst. Det får ju ingen annan politiker. Men om man tittar på vilka som retweetar honom så är det ju inga moderater utan snarare SD-svansen, säger en partikamrat.

Det sägs internt att det största hotet mot Hanif Bali är Hanif Bali själv.

Huvudpersonen instämmer.

– Man jag tycker att jag har hittat en rimlig balans. Och i stor utsträckning är partiledningen tacksam att någon tar fajten, säger han.

Men blir du lite alibi – så länge det funkar får du hålla på, men faller du så faller du själv?

– Så är alla politiska uppdrag. Går det bra så är det jättebra. Går det åt skogen får du ta det själv.

Varför gick du emot partiledningen just om folkmordet?

– För att folk håller på att mördas i massiv skala. Och den frågan är ju väldigt symboliskt laddad för mig. Varje generation har sina frihetsfrågor. På 90-talet och början av 2000-talet handlade det om hbt-frågorna. För mig är detta också en frihetsfråga, med befrielsen från den här nyfascistiska totalitära ideologin som växer fram. Det bottnar i min uppväxt.

Det är ditt arv från Folkets Mujahedin?

– Anhängarna till Folkets Mujahedin var sekulära även om organisationen inte var det. Vi är uppvuxna med att det finns en konflikt mellan det öppna fria sekulära samhället och det totalitära religiösa, och det är ett reellt hot.

Nya svenskar har inte synpunkter på försvaret, flaggan och nationalsången. Det är kommunala batikhäxan som gått multikultikurs som tror det.”

Så twittrade Hanif Bali förra året om att Försvarsmakten uteslutits från nationaldagsfirande. Det är ett av hans mest omdiskuterade och kritiserade inlägg.

”Vem är den kommunala batikhäxan?”, står det i mitt anteckningsblock.

När Hanif Bali fyllt 18 kontaktades han av några representanter för Folkets Mujahedin.

– De hade spelat in en kvarts intervju med min farsa. Eller, han fick prata rakt in i kameran. Min biologiska farsa. Jag hade knappt pratat med honom och det var första gången som jag såg honom sedan jag kom till Sverige. Och de bara ”kom igen, packa dina saker, vi bara besöker honom, bara besöker …”.

Det var ett rekryteringsförsök. Hanif Bali hade precis fyllt 18 år. Han hade varit med i Muf i två år. Ändå tvekade han.

– Det är så sjukt nu när jag tänker på det. Jag avskydde ju organisationen. Men i just den sekunden var jag osäker.

En moster från Väsby var med och såg till att de kom därifrån. Samma år begärde han ut alla handlingar om sitt eget ärende från socialförvaltningen. Då kunde han se hur svenska myndigheter resonerade när de till exempel flyttade honom från Gråbo till den iranska familjen som levde på försörjningsstöd i Akalla.

– De flyttade mig för att förenkla familjeåterföreningen. Man sitter där på soc och säger att de biologiska föräldrarna är barnets bästa, så det bästa för mig är att återförenas med min mamma som är militär i Irak. Jag ska bibehålla min religiösa, kulturella och etniska identitet.

Jag tänker på din formulering om den kommunala batikhäxan.

– Det är hon! Jag vill inte klaga på socialförvaltningarna, för jäklar vilket hästjobb som de gör nu. Men när jag skrev den tweeten så var det kanske den arketypen som jag tänkte på. Hon sitter där på socialförvaltningen i Göteborg och tycker att den här ungen ska flyttas till familjen i Akalla som lever på socialbidrag, på grund av kultur och etnicitet.

Så den tweeten grundlades i det som hänt dig.

– Absolut. Det har ju gått jättebra för mig och jag har fått så mycket stöd och hjälp. Men om det är något som jag är arg på så är det detta. Det är också en förklaring till att jag slutligen landade i Moderaterna. Just den kollektiviseringen och hur socialen skötte det och hur jag skulle tas hand om på ett väldigt destruktivt sätt trots att de hade de allra bästa av intentioner. Även Folkets mujahedin var socialism i kvadrat. Jag kan inte peka på en enda person som var en elak person. Men tillsammans blev de ett exempel på hur goda människor kollektivt kan göra riktigt elaka saker.

”Bali mörkar att han brutit sig loss från ett kollektiv som banat väg för honom”, skrev en vänsterdebattör. Andra har kallat honom för försvenskad, husblatte och till och med rasförrädare.

– Vilket kollektiv har banat väg för mig? Folkets Mujahedin? När folk skriver så tar man ifrån mig mitt aktiva val. Har det någonsin slagit dem att jag tycker så här? Trots hårfärg och bakgrund kan jag resonera mig fram med min kognitiva apparat till att jag inte är vänster, utan höger, säger Hanif Bali.

Vad minns du av dina flyttar?

– Man lärde sig ganska snabbt att släppa. Jag är ganska ickesentimental. Om någonting sker och jag inte kan göra något åt det, då släpper jag det. Jag sitter inte och grämer mig.

I vilken mån har du farit illa eller skadats?

– Jag har kanske inte så mycket struktur. Nu är det kanske superpersonligt. Men tidigare har jag alltid gått vidare snabbt när mina förhållanden tog slut. Nästan som i serie.

Hur har du inte kunnat bli skadad?

– Jag gick till en psykolog en gång. Partiet hjälpte mig med det. En ledarskapspsykolog. Då gjorde hon personlighetstester och sedan sa hon att det var ett under att jag fungerade. Jag räddades av att jag fick högt betyg i det logiska testet. Min logiska intelligens.

Det är så många konflikter i ditt liv. Du är i strid med vänstern. Med islamisterna. Du är hotad av rasister. Vad är det som gör du orkar?

– Jag tycker inte att det är jobbigt. Det jobbiga är det politiska hantverket och att åstadkomma policyförändringar. Att tycka saker och få mothugg, det är det roliga. Jag skulle tycka att det var riktigt jobbigt om jag var en slätstruken stolvärmare i riksdagen.

För två år sedan fick Hanif Bali ett samtal från Migrationsverket. Hans mamma var på väg.

Först fattade han inte. Vilken av dem?

Sedan insåg han att det handlade om hans biologiska mamma, och för ett ögonblick kunde han inte komma på hennes namn, trots att de hörts per telefon någon gång varje år.

Hon skulle komma till Sverige om tre dagar som kvotflykting, berättade tjänstemannen på Migrationsverket.

Ville han ta ansvar för henne? Det var frågan som myndigheten ställde.

– Då kände jag att nej, det ville jag inte. Jag var äntligen någonstans i livet där jag hade befriat mig från min bakgrund. Jag stod på egna ben och hade en rimligt bra framtid och kände inte längre att jag hade ett handikapp, säger han.

Första mötet med den biologiska mamman blev stelt och ovant.

– Nu har vår relation normaliserats. Hon har försökt starta sitt liv här. Hon hade placerats ute på vischan och det var väldigt tufft för henne, så jag köpte en lägenhet till henne i Väsby, säger Hanif Bali.

Då tog du ansvar.

– Ja, det gjorde jag. Men jag ville inte ha det. Jag ville hjälpa till i den mån som jag kan välja det.

Han har ingen närvarade pappa – en är död, en är i Irak och en gled iväg efter en skilsmässa – men tre mödrar. Hanif Balis enda kollektiv.

– För min biologiska mamma är det ganska jobbigt. Hon har alltid haft mig, medan jag gick ju vidare. Det kan bli gnissel mellan henne och mig när hon vill framhäva sitt moderskap och poängterar det biologiska. Jag känner ju att det var de andra mammorna som slet för mig.

Kallar du henne mamma?

– Jaja. Allihop.

Foto i text: Eva Tedesjö

 

5 tweets av Hanif Bali

 

1. Om Ekots larm om vuxna på asylboenden för barn.

 

2. Om ett slagsmål på ett valmöte i USA.

 

3. Om att socialförsäkringsminister Annika Strandhäll lagt ut en bild på att alliansen var omringad av poliser vid ett besök i förorten.

 

4. Om ännu en ”husblatte”-diskussion i P3.

 

5. Om en bild där utrikesministern hälsar på sin iranske kollega med händerna framför bröstet.

Fakta.Det här är Hanif Bali

Född: I Iran.

Uppvuxen: I olika fosterhem i Göteborg, Gråbo och Stockholmsområdet.

Familj: Tre mammor samt sju syskon från två fosterfamiljer.

Gör: Webbutvecklare och moderat riksdagsledamot. Nyligen förflyttad till näringsutskottet.

Bor: I Solna med sin flickvän.

Utifrån. Fem röster om Hanif Bali

 1. Tayebeh Ershad Sarabi, lärare och fostermamma i Upplands Väsby:
  – Hanif kom till oss när han var nio år, när det var stökigt. Vi kunde också ha långa konversationer, som två vuxna, fast han var så liten. Jag tyckte att det var bra att han började med politiken så han kunde få ut sin höga energi där. Jag har varit hans rådgivare och ställt krav. Vi har fortfarande bra kontakt.
 2. Eric Rosén, 
chefredaktör, Politism:
  – Han är en ganska säregen moderatpolitiker som sticker ut väldigt mycket. Han står i centrum enbart på sin aggressivitet och att han är otrevlig mot politiska motståndare. Han har anpassat sig till ett nytt politiskt landskap där samtalet förs i hånfull ton. Om man kritiserar honom får man en trollarmé mot sig.
 3. Christian Holm Barenfeld, moderat riksdagsledamot:
  – Jag var politisk sekreterare för Moderaterna i Upplands Väsby när vi värvade Hanif Bali. Det var en ung kille med ett stort engagemang som blev väldigt bra på att driva kampanjer och värva folk. Som riksdagsledamot är han påläst och duktig och skicklig på att opinionsbilda i sociala medier.
 4. Bo Frank, 
moderat kommunalråd i Växjö:
  – Hanif Bali är en frisk fläkt i Moderaterna. Han har ju genom sitt ursprung vågat säga saker som andra inte vågat. Han har ju genom sin bakgrund kanske mer legitimitet än andra när han har pekat på brister i flyktingmottagandet och hur vi måste gå från bidrag till arbete. Sedan är han trevlig också.
 5. Brit Stakston, 
mediestrateg och författare:
  – För mig representerar han precis var det offentliga samtalet befinner sig i dag. Det är tondövt och polariserat. För varje tweet gräver han ned sig själv längre i gyttjan. Han pratar som om han stod på krogen mitt i natten. Den stora tysta massan tänker ”herregud och det här är de som styr vårt land”.

3 frågor till Marie Grusell

Marie Grusell är lektor på institutionen för journalistik, medier och kommunikation vid Göteborgs universitet och expert på politisk kommunikation.

 1. Vad betyder Twitter för svensk politik?
  – Det stora genombrottet för Twitter kom 2012. Men sedan ett par år tillbaka står utvecklingen still, och det kommer inte så många nya medlemmar. Svenska Twittersfären är tydligt grupperad med kluster med olika teman, från medienördar till politik. De kommer sällan i kontakt med varandra.
 2. Hur fungerar politikklustret?
  – Det finns ett samspel mellan politiker och journalister, och mellan Twitter och gammelmedia. Partierna uppger själva att de använder Twitter för att nå opinionsbildare medan man når partilojala med Facebook. Twitter är ett forum där man väljer sida. Det är svårt att vara balanserad på 140 tecken. Twitter är också ett väldigt manligt forum.
 3. Hur är tonläget i svensk politik i dag?
  – Det är öppet och mer försiktigt på samma gång. Rummet för politiker är tufft i dag. Du blir hela tiden granskad i sociala medier. Tonen i politiken blir tuffare rent generellt. Även om USA är ett helt annorlunda land blir presidentvalet en fingervisning. Vi har fler problem i dag än för tio år sedan, och vi har frågor som skapar mer känslor och diskussioner.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.