Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Nyheter

MP vill ha tillståndspliktför familjehemsförmedlare

Tillståndsplikt för mellanhänder som förmedlar jour- och familjehem till kommunerna, och ett regelverk som ställer krav på den snabbt växande konsulentbranschen är två förslag från Miljöpartiet för att undvika dyra och riskfyllda familjehemsplaceringar när behovet av hem för ensamkommande flyktingbarn nu ökar kraftigt.

Därutöver behövs en en statlig stödfunktion som kan bistå kommunerna när det gäller rekrytering av socialsekreterare, bistå i familjehemsutredningar, att hitta och utbilda familjehem och att skriva avtal med andra aktörer.

– Det behövs ett stödsystem på plats väldig snabbt. Och redan innan det finns en lag om tillståndsplikt på plats så bör länsstyrelserna få i uppdrag att hjälpa de kommuner som inte själva hinner göra kontroller och bedömningar av familjehemmen, säger Stefan Nilsson, socialpolitisk talesperson i Riksdagen för Miljöpartiet.

DN berättade i onsdagens tidning att kriminella lockas av de höga ersättningarna för att ta hand om ensamkommande flyktingbarn i HVB-hem, jour- och familjehem, och hur minst två kommuner placerat barn i ett familjehem som i praktiken var ett HVB-hem som inte fått tillstånd. Det företag som anlitades drevs av en person som pekas ut som bulvan för en hårt kriminellt belastad 39-åring med band till Bandidos MC.

Regelverket för HVB-hem är tydligt och fungerar i huvudsak bra, anser Miljöpartiet i ett förslag för ett bättre mottagande av ensamkommande barn, som också innehåller förslag för att få fler och bättre utbildade gode män. Men tillståndsplikt, ett bättre regelsystem och stöd till kommunerna kan komma att lösa flera problem, anser Stefan Nilsson:

– Vi behöver regler som ställer krav på branschen och vänder utvecklingen från dyra och riskfyllda placeringar. Då skulle antalet oseriösa mellanhänder minska, och förmodligen skulle också tillgången på familjer som kommunen kan träffa avtal med direkt öka, säger han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.